Cenne i stanowiące towar luksusowy trufle rosną przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego – m.in. we Francji, Włoszech i Hiszpanii. Z tych niezwykłych grzybów słynie także północno-zachodnia część Chorwacji, a dokładniej centralna część regionu Istria.
Chorwacja | Trufle to najdroższe grzyby świata (Truffles at Zigante in Istria, Croatia by Heather Cowper na licencji CC BY 2.0)
Kilka słów o trufli…
Trufle to rzadkie i przez to najdroższe jadalne grzyby świata. Rosną pod ziemią, dlatego do ich poszukiwań wykorzystuje się specjalnie szkolone psy. Istnieje wiele odmian trufli m.in. trufla czarna, biała, letnia czy zimowa. Grzyby te maja bardzo intensywny smak i aromat, dlatego dodaje się je do potraw jedynie jako przyprawę.
Istria – kraina trufli
Jednym ze znaków rozpoznawczych chorwackiej Istrii są właśnie trufle. Region słynie z rosnących tu grzybów, a istryjskie trufle są wysoko cenione w kulinarnym świecie.
Prawdziwym zagłębiem truflowym jest obszar pomiędzy miastami Pazin, Buje i Buzet, a szczególnie dolina rzeki Mirny, lasy Motovuńskie a także dolina rzeki Rašy niedaleko miasta Labin. W tej centralnej części regionu gleba jest szara i gliniasta (w przeciwieństwie do czerwonej gleby na wybrzeżu), co stanowi idealne warunki dla rosnących tu trufli.
Chorwacja | Miasto Motovun słynie ze sprzedawanych tu trufli (Motovun_1 by Mario Fajt na licencji CC BY 2.0)
Gdzie w Chorwacji kupić trufle?
W miejscowościach takich jak Motovun, Livade, Buje, Buzet czy Pula zakupić można w sklepach Zigante Tartufi zarówno świeże jak i konserwowe grzyby (odmiany białe i czarne), a także różnego rodzaju produkty z dodatkiem trufli m.in. oliwę, pasty czy ser owczy.
Również na targach i w sklepach na terenie całej Istrii można zakupić produkty z dodatkiem trufli, czy całe trufle od innych producentów.
Chorwacja | W sklepie Zigante Tartuffi dostać można zarówno świeże grzyby jak i wiele specjałów z ich dodatkiem (Zigante truffle shop near Motovan by Heather Cowpe na licencji CC BY 2.0)
Dni Trufli
Co roku jesienią (wrzesień-listopad) w wielu miejscowościach w centralnej Istrii (Buzet, Motovun, Livade, Buje) odbywają się Dni Trufli. Jest to czas kiedy półki w miejscowych sklepach uginają się od przeróżnych produktów, a w restauracjach królują dania przyrządzane z dodatkiem trufli, m.in. dania mięsne (fritada), makaronowe (fuži, pljukanci) oraz typowe dla kuchni tego regionu kluski gnocchi. W poszczególnych miejscowościach w weekendy maja miejsce różnego rodzaju atrakcje i wydarzenia o charakterze kulinarnym, jak np. przygotowywanie gigantycznego omletu truflowego, wystawy poświęcone truflom, pokazy gotowania, aukcje truflowe, targi produktów regionalnych, targi truflowe, degustacje i wiele, wiele innych. Dla odwiedzających w tym czasie Istrię turystów to niezwykła okazja, aby spróbować tych jedynych w swoim rodzaju delikatesów.
Chorwacja | Typowe danie kuchni istryjskiej, czyli makaron z truflami (Truffle pasta in Istria, Croatia by Heather Cowpe na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również





