Osobnym rozdziałem chorwackich wojaży są podróże kulinarne. Wiedzeni przez słowiańskie i śródziemnomorskie aromaty po lokalnych restauracjach, gospodach i karczmach z pewnością zaznamy niesamowitych wrażeń.
Poznawanie nowych miejsc koniecznie musi się wiązać z poznawaniem lokalnych przysmaków, a Chorwacja jest tego najlepszym przykładem.
Chorwacja | W chorwackiej kuchni królują ryby serwowane pod każdą postacią (Fish plate for two by Nikolaj Potanin na licencji CC BY-SA 2.0)
Śródziemnomorskie smaki i aromaty
Zróżnicowanie kulturowe i geograficzne kraju sprzyja różnorodności jego kuchni. Na wybrzeżu możemy skosztować iście śródziemnomorskich dań, świeżych ryb i ostryg, zaś w głębi lądu nasze podniebienia uraczą gulasze, pierogi i mięsa. W Chorwacji można zjeść dobrze i tanio, co jest niewątpliwą zaletą tego kraju.
Podczas podróży po Chorwacji nasze podniebienie zazna prawdziwej smakowej mozaiki, która łączy tradycje pasterskie, rybackie, bałkańskie i otomańskie.
Często spotykanym lokalnym przysmakiem jest suszona na wietrze szynka prust (prušt), a także sardynki w oleju, ostre paprykowe kiełbaski kulen i mięso zawijane w liście kabaczka.
Chorwackie zupy (juha) są zwykle lekkie lub zagęszczone parmezanem (np. manistra), który nadaje im kremową konsystencję. Dużą popularnością cieszą się w tym zakątku świata także zupy rybne.
Jeśli chodzi o dania główne, to odzwierciedlają one podział geograficzny kraju. Na śródziemnomorskim wybrzeżu powszechnie spotykane są owoce morza i ryby, zaś w głębi lądu potrawy nieco cięższe i bardziej tłuste, jak np. grillowane mięsa – a wszystko to doprawione oliwą, octem winnym i aromatycznymi ziołami.
Mięsu lub rybie towarzyszą zwykle ziemniaki, ryż i makarony.
Na chorwackich stołach królują także słodkie naleśniki, zwykle w roli deseru.
Podczas kulinarnych podróży po Chorwacji nie można zapomnieć o truflach – cennych, wykopywanych spod ziemi przez specjalnie wyszkolone psy i niezwykle drogich grzybach, które zbierane są na Istrii.
Chorwacja | W górskich rejonach Chorwacji skosztujemy wybornej baraniny (Lamb shoulder by Jeremy Keith na licencji CC BY 2.0)
Przykładowe lokalne specjały:
Dalmatinski prušt a paški sir – Kompozycja łącząca suszoną i wędzoną dalmatyńską szynkę z wędzonym serem wyspy Pag.
Fiš paprikaš – jest to przepyszny gulasz z ryby słodkowodnej przyprawionej papryką.
Štrukli – duże, pieczone w piecu pierogi podawane na ostro lub słodko.
Manistra – gęsta zupa z warzyw strączkowych i jarzyn dostępna w dwóch wersjach: wiosennej i zimowej
Sarma – to liście kapusty faszerowane mielonym mięsem. Doskonała potrawa dla stęsknionych za Polską, gdyż do złudzenia przypomina nasze gołąbki.
Warto zapamiętać:
Restoran – oznacza wykwintną i zwykle drogą restaurację oferującą specjały międzynarodowej kuchni.
Gostionica, konoba – mniejsze lokale, częstokroć bardzo tanie lub średnio drogie.
Oczywiście można zawsze odwiedzić pizzerie lub bistra, które serwują pizze i spaghetti nie ustępujące włoskim.
Chorwacja | Trufle – najlepszy przykład tego, że to co najcenniejsze kryje się we wnętrzu (Truffles at Zigante in Istria, Croatia by Heather Cowper na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również





