Osobnym rozdziałem chorwackich wojaży są podróże kulinarne. Wiedzeni przez słowiańskie i śródziemnomorskie aromaty po lokalnych restauracjach, gospodach i karczmach z pewnością zaznamy niesamowitych wrażeń.

Poznawanie nowych miejsc koniecznie musi się wiązać z poznawaniem lokalnych przysmaków, a Chorwacja jest tego najlepszym przykładem.

Chorwacja | W chorwackiej kuchni królują ryby serwowane pod każdą postacią
Chorwacja | W chorwackiej kuchni królują ryby serwowane pod każdą postacią (by ahenobarbus)

Śródziemnomorskie smaki i aromaty

Zróżnicowanie kulturowe i geograficzne kraju sprzyja różnorodności jego kuchni. Na wybrzeżu możemy skosztować iście śródziemnomorskich dań, świeżych ryb i ostryg, zaś w głębi lądu nasze podniebienia uraczą gulasze, pierogi i mięsa. W Chorwacji można zjeść dobrze i tanio, co jest niewątpliwą zaletą tego kraju.

Podczas podróży po Chorwacji nasze podniebienie zazna prawdziwej smakowej mozaiki, która łączy tradycje pasterskie, rybackie, bałkańskie i otomańskie.

Często spotykanym lokalnym przysmakiem jest suszona na wietrze szynka prust (prušt), a także sardynki w oleju, ostre paprykowe kiełbaski kulen i mięso zawijane w liście kabaczka.

Chorwackie zupy (juha) są zwykle lekkie lub zagęszczone parmezanem (np. manistra), który nadaje im kremową konsystencję. Dużą popularnością cieszą się w tym zakątku świata także zupy rybne.

Jeśli chodzi o dania główne, to odzwierciedlają one podział geograficzny kraju. Na śródziemnomorskim wybrzeżu powszechnie spotykane są owoce morza i ryby, zaś w głębi lądu potrawy nieco cięższe i bardziej tłuste, jak np. grillowane mięsa – a wszystko to doprawione oliwą, octem winnym i aromatycznymi ziołami.

Mięsu lub rybie towarzyszą zwykle ziemniaki, ryż i makarony.

Na chorwackich stołach królują także słodkie naleśniki, zwykle w roli deseru.

Podczas kulinarnych podróży po Chorwacji nie można zapomnieć o truflach – cennych, wykopywanych spod ziemi przez specjalnie wyszkolone psy i niezwykle drogich grzybach, które zbierane są na Istrii.

Chorwacja | W górskich rejonach Chorwacji skosztujemy wybornej baraniny
Chorwacja | W górskich rejonach Chorwacji skosztujemy wybornej baraniny (by lilivanili)

Przykładowe lokalne specjały:

Dalmatinski prušt a paški sir – Kompozycja łącząca suszoną i wędzoną dalmatyńską szynkę z wędzonym serem wyspy Pag.

Fiš paprikaš – jest to przepyszny gulasz z ryby słodkowodnej przyprawionej papryką.

Štrukli – duże, pieczone w piecu pierogi podawane na ostro lub słodko.

Manistra – gęsta zupa z warzyw strączkowych i jarzyn dostępna w dwóch wersjach: wiosennej i zimowej

Sarma – to liście kapusty faszerowane mielonym mięsem. Doskonała potrawa dla stęsknionych za Polską, gdyż do złudzenia przypomina nasze gołąbki.

Warto zapamiętać:

Restoran – oznacza wykwintną i zwykle drogą restaurację oferującą specjały międzynarodowej kuchni.

Gostionica, konoba – mniejsze lokale, częstokroć bardzo tanie lub średnio drogie.

Oczywiście można zawsze odwiedzić pizzerie lub bistra, które serwują pizze i spaghetti nie ustępujące włoskim.

Chorwacja | Trufle – najlepszy przykład, że to co najcenniejsze kryje się we wnętrzu
Chorwacja | Trufle – najlepszy przykład tego, że to co najcenniejsze kryje się we wnętrzu (by heatheronhertravels )

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Smaczne pamiątki z Chorwacji – Istria Smaczne pamiątki z Chorwacji – Istria
Z podróży najczęściej przywozimy całą masę wspomnień i zdjęć, ale również wiele mniej lub bardziej oryginalnych...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...
Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...

 

Przeczytaj również

Ukraina - zdrowie i bezpieczeństwo

Przebywając na Ukrainie warto pamiętać o tym, by nie spożywać wody płynącej z rurociągów bez przegotowania i zachować szczególną ostrożność…

Ust-Putiła – bogaczka przemieniona w skałę

Wioska Ust-Putiła znajduje się w Putilskim rejonie obwodu Czernowieckiego w pobliżu granicy z Rumunią. Tam rzeka Putiłka wpada do Czeremoszy.Otaczają…

Węgry – wakacje w rytmie czardasza

Któż z nas nie zna słynnych placków po węgiersku, które zamówić można niemal w każdej restauracji? Z Węgier przywędrowało do…

Ałuszta

Krym jest miejscem niezwykłym, co potwierdził nasz narodowy wieszcz Adam Mickiewicz, poświęcając mu cały cykl sonetów. Malowniczy krajobraz południowych wybrzeży…

Jak smakuje Lizbona? O pasteis de nata słów kilka

Pasteis de nata znane także pod nazwą pasteis de Belem to najpopularniejsze portugalskie słodycze i kulinarna wizytówka Lizbony. Co kryje…

Raport olimpijski

Od 27 lipca do 12 sierpnia Chorwacja brała czynny udział w rywalizacji na Letnich Igrzyskach Olimpijskich 2012 w Londynie. Chorwaci…

Szewczenkivskij Haj

Szewczenkivskij Haj („Las Szewczenki”) to popularna nazwa nadana Lwowskiemu Muzeum Architektury i Kultury Ludowej. Na powierzchni 59 hektarów możemy tu…

Jacy są Chorwaci?

Długotrwała rzeczywistość wojenna nie pozostała bez wpływu na charakter narodowy Chorwatów, którzy przez wiele lat swej burzliwej historii wycierpieli niemało,…