Drzewa figowe to jedne z najstarszych drzew owocowych uprawianych przez człowieka. W Chorwacji figi rosną niemalże wszędzie, co czyni podróż do tego pięknego kraju dobrą okazją do spróbowania tych egzotycznych owoców prosto z drzewa.
Chorwacja | Figa (Colorful Figs by zeevveez na licencji CC BY 2.0)
Drzewo figowe
Drzewo figowe, czyli figowiec pospolity, to drzewa należące do rodziny morwowatych, rosnące w krajach Europy południowej, Afryki północnej i Bliskiego Wschodu. Owoce tych drzew wyglądem przypominają nieco małe gruszki i nazywane są figami.
Świeże Figi
Tak naprawdę figi nie są owocami a owocostanem. W ich wnętrzu znajduje się kilkaset maleńkich nasion. Dojrzałe figi, w zależności od odmiany, mają kolor od jasnozielonego po brunatny, czerwone wnętrze, są soczyste i słodkie w smaku. Świeże i dojrzałe owoce szybko się psują, dlatego nie nadają się do długiego przechowywania.
Na targach w Chorwacji bez problemu można skosztować i kupić świeże figi, za kilogram tych owoców zapłacić trzeba około 30 kun.
Ponadto Chorwaci to bardzo gościnni ludzie i chętnie częstują swych gości owocami czy warzywami, które uprawiają. Wynajmując więc pokój można mieć pewność, że częstowani będziemy świeżo zerwanymi paprykami, pomidorami, winogronami czy też właśnie figami.
Owoce suszone
Na polskim rynku dostać można najczęściej figi suszone. Kształtem przypominają małe, spłaszczone oponki o jasnobrązowej barwie. Figi suszone są o wiele bardziej słodkie, niż te zerwane z drzewa. Bakalie te są dość drogie, kilogram tych owoców kosztuje od 20 zł do 50 zł, w zależności o producenta i kraju pochodzenia. Najdroższe są figi z upraw ekologicznych.
Przetwory z fig
W Chorwacji popularne są różnego rodzaju przetwory z tych owoców, jak konfitury czy marmolady. Ponieważ sama figa jest bardzo słodka, łączy się ją z innymi owocami np. cytrusami. W chorwackich sklepach bez problemu kupić można np. bardzo smaczną konfiturę figowo-pomarańczową. Dżemy czy marmolady figowe to świetny dodatek do rogalików, naleśników oraz grzanek, a także ciekawy pomysł na kulinarną pamiątkę z podróży.
Prócz słodkich przetworów w Chorwacji dostać można również bardzo dobre wino figowe.
Suszone figi sprawdzą się natomiast świetnie w roli zdrowej przekąski czy jako dodatek do ciast i kompotów.
Chorwacja | Figi idealnie nadają się na na słodkie przetwory (Jar Jar Figs...... {Explored} by Mike Beales na licencji CC BY-ND 2.0)
Wartości odżywcze
Świeże figi zawierają witaminy: A, C, PP oraz z grupy B. Ponadto są bogate w składniki mineralne, jak chociażby potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo. Owoce te, zwłaszcza suszone maja bardzo dużo błonnika, dzięki czemu pomagają regulować pracę jelit, przeciwdziałając zaparciom.
100 g świeżych owoców to 74 kcal. Suszone owoce zawierają dużo więcej cukru, przez co ich kaloryczność jest trzykrotnie wyższa – 100g suszonych fig to 250 kcal. Dzięki dużej ilości łatwo przyswajalnych cukrów owoce te są świetną przekąską dla osób uprawiających intensywnie sport lub pracujących fizycznie.
Tabela wartości odżywczych (100g świeżych owoców)
- Kcal 74
- Białko 0.8 g
- Tłuszcz 0.3 g
- Węglowodany 19 g
- Cukry 16 g
- Błonnik 2.9 g
- Potas 232 mg
- Żelazo 0.4 mg
- Magnez 17 mg
- Wapń 35 mg
Chorwacja | Dojrzałe owoce charakteryzują się ciemną barwą i czerwonym środkiem (fig plate by anika na licencji CC0 1.0)
Zainteresują Cię również





