Sarma to tradycyjna, chorwacka potrawa. Serwowana jest niemal na każdym weselu oraz wielu restauracjach na terenie całego kraju. Co takiego w sobie ma to danie, że Chorwaci tak bardzo je lubią?
Chorwacja | Nazwa „sarma” pochodzi od tureckiego słowa „sarmak”, czyli „otoczyć (Sarma and yoghurt by Biser Todorov na licencji CC BY-SA 2.0)
Co to jest sarma?
Sarma to nic innego jak nasze gołąbki. Przygotowuje się je z kapusty, liści winogron lub botwinki oraz mięsa mielonego.
Nazwa „sarma” pochodzi od tureckiego słowa „sarmak”, czyli „otoczyć”.
Jeśli robimy sarmę z całej kapusty, musimy wiedzieć, że wyjdzie nam jej naprawdę dużo. W razie czego danie to można później zamrozić lub zawekować.
Jak zrobić sarmę?
Do przygotowania sarmy potrzebne nam będą: ugotowane liście kapusty lub winogron, oraz produkty na farsz, czyli mięso mielone (wieprzowe lub wołowe), ryż, cebula i przyprawy (sól, pieprz, a także różnorodne zioła).
Kilka łyżek farszu owijamy z każdej strony liściem, tworząc prostokątną formę. Tak przygotowane danie gotujemy kilka godzin lub zapiekamy w piekarniku.
Sarmę podaje się na ciepło z gęstym, śmietanowym sosem oraz ziemniakami.
Chorwacja | Sarma to tradycyjna chorwacka potrawa (Sarma by Gunes AKDOGAN na licencji CC BY-ND 2.0)
Zainteresują Cię również





