Štruklji (Štrukli) jest tradycyjnym daniem serwowanym niemal w całej północno-zachodniej Chorwacji. Może być pikantne lub słodkie, duże lub małe, pieczone lub gotowane, podawane jako przystawka, obiad lub deser.
Štruklji z całą pewnością zadowoli podniebienie niejednego turysty.
Chorwacja | Istnieją dwa rodzaje štrukli: gotowane oraz pieczone (Three Strudels by Anthony Easton na licencji CC BY 2.0)
Rodzaje Struklji
Istnieją dwa rodzaje štrukli: kuhani strukli, czyli gotowane oraz pieczone, nazywane peceni struklji.
Štruklji skosztować będziemy mogli niemal w każdej chorwackiej restauracji. Możemy również przygotować je samodzielnie w domu.
Niezbędne będą:
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- letnia woda
Składniki na nadzienie:
- 500 g sera
- 1 jajko
- sól
Sposób przyrządzenia
Do mąki dodać ciepłą wodę, sól, jajko oraz olej. Ciasto dokładnie wymieszać, aby powstała całkowicie gładka masa. Następnym krokiem jest dokładne rozwałkowanie go na stolnicy.
Do dużej miski dodajemy biały ser, jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Następnie na całej powierzchni cienko rozwałkowanego ciasta wykładamy masę, zwijamy w roladę i kroimy na małe kawałki (około 5 cm).
Chorwacja | Štruklji jest tradycyjnym daniem serwowanym niemal w całej północno-zachodniej Chorwacji (Plum strudel ispired by our holiday in Istria by Heather Cowper na licencji CC BY 2.0)
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę układamy kawałki naszego ciasta. Pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jeśli zdecydujemy się na gotowaną wersję, kawałki ciasta powinniśmy wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 15-20 minut. Trzeba uważać by kawałki štrukli nie posklejały się.
Gotowe struklji posypujemy cukrem pudrem.
Zainteresują Cię również