Štruklji (Štrukli) jest tradycyjnym daniem serwowanym niemal w całej północno-zachodniej Chorwacji. Może być pikantne lub słodkie, duże lub małe, pieczone lub gotowane, podawane jako przystawka, obiad lub deser.

Štruklji z całą pewnością zadowoli podniebienie niejednego turysty.

Chorwacja | Istnieją dwa rodzaje štrukli: gotowane oraz pieczone

Chorwacja | Istnieją dwa rodzaje štrukli: gotowane oraz pieczone (Three Strudels by Anthony Easton na licencji CC BY 2.0)

Rodzaje Struklji

Istnieją dwa rodzaje štrukli: kuhani strukli, czyli gotowane oraz pieczone, nazywane peceni struklji.

Štruklji skosztować będziemy mogli niemal w każdej chorwackiej restauracji. Możemy również przygotować je samodzielnie w domu.

Niezbędne będą:

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • letnia woda

Składniki na nadzienie:

  • 500 g sera
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przyrządzenia

Do mąki dodać ciepłą wodę, sól, jajko oraz olej. Ciasto dokładnie wymieszać, aby powstała całkowicie gładka masa. Następnym krokiem jest dokładne rozwałkowanie go na stolnicy.

Do dużej miski dodajemy biały ser, jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Następnie na całej powierzchni cienko rozwałkowanego ciasta wykładamy masę, zwijamy w roladę i kroimy na małe kawałki (około 5 cm).

Chorwacja | Štruklji jest tradycyjnym daniem serwowanym niemal w całej północno-zachodniej Chorwacji

Chorwacja | Štruklji jest tradycyjnym daniem serwowanym niemal w całej północno-zachodniej Chorwacji (Plum strudel ispired by our holiday in Istria by Heather Cowper na licencji CC BY 2.0)

Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę układamy kawałki naszego ciasta. Pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jeśli zdecydujemy się na gotowaną wersję, kawałki ciasta powinniśmy wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 15-20 minut. Trzeba uważać by kawałki štrukli nie posklejały się.

Gotowe struklji posypujemy cukrem pudrem.

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Tureckie desery Tureckie desery
Słodycze to osobny – i jakże bogaty – rozdział tureckiej kuchni. Desery przyrządzane w tej części świata są...
Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Smaczne pamiątki z Chorwacji – Istria Smaczne pamiątki z Chorwacji – Istria
Z podróży najczęściej przywozimy całą masę wspomnień i zdjęć, ale również wiele mniej lub bardziej oryginalnych...
Portugalskie pączki malasada Portugalskie pączki malasada
Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed...