Nieważne, czy są to gatunki pikantnych kiełbas ze Slawonii, czy świeże owoce morza z Dalmacji, potrawy kuchni chorwackiej zawsze wyróżniają się w zależności od regionu.

Chorwacja | Chorwacja słynie z bogatych tradycji kulinarnych

Chorwacja | Chorwacja słynie z bogatych tradycji kulinarnych (Lamb Peka by sailn1 na licencji CC BY 2.0)

Zróżnicowana kuchnia Chorwacka

W stosunkowo niewielkim kraju, jakim jest Chorwacja, jest rzeczą niezwykłą istnienie tak bogatych tradycji kulinarnych. Zarówno położenie geograficzne, jak i pogmatwana historia Chorwacji, miały naturalnie wpływ także na lokalną kuchnię. Chorwaci są bardzo dumni z takiego dziedzictwa i pielęgnują je, każdego dnia stawiając na stołach dobre i zdrowe potrawy. A przede wszystkim cieszą się z tego, że także goście z zagranicy doceniają ich smakołyki.

Jeśli będziecie podróżować po Chorwacji i zajdziecie na obiad do restauracji albo do przyjaciół, bez trudu zauważycie obecność wpływów kuchni sąsiednich krajów. Na przykład Włosi przyszli tutaj ze swoją słynną pastą, a Grecy pozostawili ślady ucząc mieszkańców Dalmacji i Istrii wyrobu wina. Kiedy Osmanowie opanowali część kraju, przynieśli do chorwackiej kuchni „sarma” (mielone mięso zawijane w liście kapusty albo winorośli – rodzaj naszych gołąbków).

Kuchnia dalmatyńska

Kuchnia regionu Dalmacji jest bardzo szczególna, przede wszystkim ze względu na sposób przyrządzania potraw. Większość z nich jest duszona, czasem bywa też używany grill, zwłaszcza „gradele” (ruszt ustawiany nad żarem). Mięso albo rybę gotuje się też razem z ziemniakami w „peka”, żeliwnym naczyniu ustawianym w gorących węglach grilla. Kuchnia dalmatyńska jest w gruncie rzeczy kuchnią śródziemnomorską, a to znaczy, że używa się tutaj obficie oliwy, czosnku, ziół i przypraw. I jeszcze zupa rybna – Dalmatyńczycy wiedzą doskonale, jak ją najlepiej przyrządzić i znają jej niezliczone warianty.

Chorwacja | Grilowana ryba, prosto ze Splitu

Chorwacja | Grilowana ryba, prosto ze Splitu (Grilled Fish, Ristorante Atrium, Palaca Cindro, Diocletian's Palace, Split, Croatia by Paulo O na licencji CC BY 2.0)

Kuchnia Istrii i Kvarneru

Jest niezwykle trudno zdecydować, który region Chorwacji posiada najlepszą kuchnię i takie pytanie musi właściwie pozostać bez odpowiedzi. Kto polubił „peka” w Dalmacji, temu będzie to odpowiadać również w Istrii. Podobieństwa tych dwóch regionów są duże, ponieważ większa część Istrii leży również na wybrzeżu. Istnieją oczywiście różnice. Pod względem kulinarnym, Istria stanowi mieszankę kuchni śródziemnomorskiej oraz kontynentalnej. Gleba jest żyzna, co sprzyja uprawom rolnym. Podobnie jak w Dalmacji, również w Istrii lubi się ryby i owoce morza, jak również potrawy z „peka”. Istria słynie z produkcji oliwy; na powierzchni 2800 km2 rośnie półtora miliona drzew oliwkowych.

Chorwacja | Podstawą pysznych dań są świeże produkty

Chorwacja | Podstawą pysznych dań są świeże produkty (5G9A6005- Motovun Croatia by Arnie Papp na licencji CC BY 2.0)

Kuchnia kontynentalna

Kuchnia regionów położonych w głębi kraju, w przeciwieństwie do innych regionów Chorwacji, podlega silnym wpływom pór roku. Także historia pozostawiła swoje ślady – z jednej strony są tutaj proste potrawy, jadane niegdyś przez ubogą ludność, a z drugiej zaś dostępne kiedyś bogatszym mieszkańcom miast. A także obfite dania ze szlachetnymi dodatkami, używanymi wcześniej tylko przez arystokrację. Wszystkie mają wspólną cechę: są bardzo pożywne.

Kuchnia kontynentalna bazuje głównie na mięsie (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna), ale ryby słodkowodne też są w częstym użyciu.

Chorwacja | Sałatka chorwacka – pysznie i zdrowo

Chorwacja | Sałatka chorwacka – pysznie i zdrowo (2012-0833 by VGB.Studios na licencji CC BY 2.0)

Kuchnia Slawonii

Pod względem kulinarnym Slawonia słynie przede wszystkim ze swego „kulen”. Chodzi tu o tradycyjną wędzoną kiełbasę, która należy do najbardziej znanych specjałów chorwackich. Także dzisiaj „kulen” wytwarzany jest zgodnie ze starą tradycją z najlepszej wieprzowiny. Czerwony kolor nadaje mu papryka. Proces produkcji tej kiełbasy trwa co najmniej dziewięć miesięcy.

W Slawonii chętnie spożywane są dania „z jednego garnka”, w tym słynny čobanac. Nazwa znaczy tyle, co „pasterz”, ponieważ przez tę grupę zawodową była ta potrawa kiedyś preferowana. Istnieje wiele odmian čobanac, a łączy je właśnie nazwa.

Na koniec warto wspomnieć o chorwackiej rakii i śliwowicy.

Chorwacja | Kuchnia kontynentalna bazuje głównie na mięsie

Chorwacja | Kuchnia kontynentalna bazuje głównie na mięsie (Croatia-00957 - Who's coming to Dinner..... by Dennis Jarvis na licencji CC BY-SA 2.0)

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Desery i słodycze z Cypru Desery i słodycze z Cypru
Na Cyprze skosztujemy wielu wyśmienitych i bardzo słodkich przysmaków. Można tu znaleźć chałwę, lokum, mleczne...
Egipskie desery i słodycze Egipskie desery i słodycze
Podróże to nie tylko odkrywanie nowych miejsc czy zwiedzanie ciekawych zabytków, ale również poznawanie nowych,...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...