Wszyscy wiemy, że historia tego aromatycznego trunku rozpoczyna się w śródziemnomorskich winnicach. Produkcja wina odgrywała ważną rolę już w cywilizacji antycznej.
Tajemnice hodowli winorośli zgłębiali Fenicjanie oraz starożytni Rzymianie i Grecy – dziś z ich zdobyczy czerpie cała Europa.
Chorwacja | Historia tego aromatycznego trunku rozpoczyna się w śródziemnomorskich winnicach (Rovinj, Croatia by Sarah Sampsel na licencji CC BY-ND 2.0)
Historia chorwackiego wina
Odkrycia archeologiczne prowadzone u wybrzeży Dubrownika zaowocowały wydobyciem wielu antycznych amfor używanych do przechowywania wina i oliwy, co świadczy o tym, iż "napój bogów" znany był także dawnym mieszkańcom chorwackich ziem, z pewnością za sprawą dobrze rozwiniętego handlu.
W czasie rozkwitu Republiki Dubrownickiej uprawa winogron była już ważną gałęzią działalności rolniczej kraju. Produkcja i eksport wina miały podstawowe znaczenie dla rozwoju ówczesnej gospodarki. Władze Republiki pilnie kontrolowały zasady produkcji i przechowywania wina.
Winnice w Chorwacji
Łączna powierzchnia winnic w Chorwacji wynosi ok. 132 000 ha. Wyróżnia się dwa główne regiony winiarskie: kontynentalny i przybrzeżny. Wina białe przeważają w kontynentalnej części Chorwacji, natomiast wina czerwone dominują na wybrzeżu. Spośród 1200 znanych na całym świecie odmian winorośli, sto uprawianych jest w Chorwacji (większość z nich to gatunki autochtoniczne, czyli rodzime).
Najbardziej znaną odmianą chorwackich winorośli jest Plavac Mali (dosłownie: „granatowy mały”), która zyskała sławę i uznanie na całym świcie. Jej oryginalna nazwa wzięła się od charakterystycznych ciemnoniebieskich i małych owoców. Najlepsze winorośle Plavac Mali uprawiane są w winnicach Dignac (Dingač) i Postup (ok. 150 km na północ od Dubrownika), na wzgórzach w pobliżu morskiego wybrzeża w centralnej części półwyspu Peljesac (Pelješac).
Chorwacja | Najlepszym czerwonym winem chorwackim jest Dingač (Pelješac - Matusko wines by Miroslav Vajdic na licencji CC BY-SA 2.0)
Najlepsze chorwackie wina
Szczepy Plavac Mali uprawiane są na stromych, mocno nasłonecznionych zboczach (bliskie położenie morza wzmacnia jeszcze siłę działania promieni słonecznych).
Znawcy twierdzą, że najlepszym chorwackim winem jest rubinowoczerwony Dingač o bogatym bukiecie smaku, w którym wyróżnić można aromat jagód, śródziemnomorskich kwiatów, ziół i przypraw oraz charakterystyczną woń tytoniu.
W 2002 roku dokonano niesamowitego w świecie win odkrycia – Plavac Mali okazał się genetycznie powiązany ze znanym na całym świecie kalifornijskim winem Zinfandel.
Chorwacja | Wejście do jednej z chorwackich winiarni (Pelješac by Miroslav Vajdic na licencji CC BY-SA 2.0)
Zainteresują Cię również





