Wino Commandaria uważane jest za jedno z najstarszych win świata, jeśli nie najstarsze. Biorąc pod uwagę fakt, że historia winiarstwa na Cyprze sięga 5000 lat wstecz, jest to całkiem prawdopodobne.

Cypr | Winorośl, z którek produkuje się wino Commandaria, uprawiana jest na wschodnich zboczach Gór Troodos
Cypr | Winorośl, z której produkuje się wino Commandaria, uprawiana jest na wschodnich zboczach Gór Troodos (by michalo )

Historia

Pierwsze wzmianki o winie z suszonych owoców pochodzą z roku 800 BC. Wspomina o nim starożytny grecki poeta Hezjod, który w swoim dziele „Prace i dni” opisuje metodę suszenia winogron na słońcu i produkcji wina.

Sama nazwa wina "Commandaria" pochodzi z XIII wieku i została nadana przez członków Zakonu Joannitów, którzy uprawiali winorośl i produkowali wino na terenie należącej do nich komandorii, której główna siedziba mieściła się na Zamku Kolossi w okolicach miasta Limassol. Samo słowo komandoria oznacza jednostkę terytorialną podlegającą zakonowi.

Produkowane przez Joannitów wino, było eksportowane m.in. na europejskie dwory, gdzie szybko zyskało dużą popularność i znane było pod nazwą regionu, z którego pochodziło. Do jego popularności przyczynili się również pielgrzymi, zmierzający do Ziemi Świętej, którzy zatrzymywali się na Cyprze, by uzupełnić zapasy – w tym również zapasy wina.

W czasach Tureckiej okupacji w XVI-XIX wieku, produkcja i znaczenie wina znacznie spadły, by już nigdy nie odzyskać dawnego, wysokiego poziomu i sławy.

Obecnie wino Commandaria jest nadal produkowane i uznaje się je za najstarsze wino na świecie, produkowane pod tą samą, niezmienioną nazwą.

Cypr | Commandaria produkowana jest z dwóch najstarszych, rodzimych odmian winorośli
Cypr | Commandaria produkowana jest z dwóch najstarszych, rodzimych odmian winorośli (by graeme )

Winnice

Wino wytwarzane jest w regionie Commandaria na wschodnich zboczach Gór Troodos, w dystrykcie Limassol. Region ten obejmuje 14 gmin posiadających certyfikat produkcji tego wina, a są to winnice w Ajos Jeorjos, Ajos Konstantinos, Ajos Mamas, Ajos Pawlos, Apsiu, Jerasa, Doros, Zoopiji, Kalo Chorio, Kapilio, Lania, Luwaras, Monagri i Siliku.

Większość win cypryjskich, w tym także Commandaria, wytwarzana jest w czterech wielkich i nowoczesnych winnicach w Limassol – Keo, Loel, Etko i Soda.

Odmiany winorośli

Commandaria produkowana jest z jednych z najstarszych, rodzimych odmian winorośli na świecie – białej xynisteri oraz czerwonej mávro. Szczepy winogron rosną na glebach wulkanicznych, ubogich, co sprawia, że plony są niewielkie ale za to bardzo dobrej jakości.

Cypr | Zamek Kolossi, Limassol
Cypr | Zamek Kolossi, Limassol (by littlemisspurps )

Proces produkcji wina

Wino produkowane jest według starych, tradycyjnych technik. Zebrane ręcznie, dojrzałe winogrona pozostawia się do ususzenia na słońcu na tydzień lub dwa, by odparować jak najwięcej wody i zwiększyć zawartość cukru. Następnie z owoców wyciska się sok i pozostawia w dębowych beczkach do naturalnej fermentacji. Wino fermentuje powoli, przez 2-3 miesiące, w niskich temperaturach, a następnie pozostawia się je w beczkach, by dojrzewało przez co najmniej 2 lata.

Po tym okresie wino rozlewane jest do butelek, gdzie przez następne lata leżakuje i nabiera, pięknego, bursztynowego koloru.

Jak smakuje Commandaria i z czym ją serwować?

Commandaria to wino deserowe, słodkie, o mocnym aromacie suszonych owoców, przypraw i drewna dębowego. Zawartość alkoholu wynosi 15%.

Commandaria jest idealna jako aperitif, wino po posiłku lub do deseru. Najlepiej smakuje schłodzona do temperatury 9-10°C, podana z deserem, słodkimi owocami, orzechami lub kawą.

Cypr | Produkowane obecnie wino Commandaria
Cypr | Produkowane obecnie wino Commandaria (by greencolander )

Zainteresują Cię również

Pamiątki z Cypru, które można zjeść Pamiątki z Cypru, które można zjeść
Każdy, kto choć raz był na Cyprze mógł zasmakować w doskonałej kuchni i produktach regionalnych wyspy. Koniec...
Celtia Celtia
Celtia (سلتيا) to nazwa tunezyjskiej marki piwa, które produkowane jest od 1925 roku. Obecnie jest to jeden z...
Oktoberfest – niemieckie święto piwa Oktoberfest – niemieckie święto piwa
Oktoberfest to słynne niemieckie święto piwa obchodzone co roku w październiku. Czy znacie genezę tego festynu,...
Kuba – smak rumu i zapach cygara Kuba – smak rumu i zapach cygara
Rum i cygara – jedne z kubańskich symboli. Wiele osób też twierdzi, że tak znakomite rumy i cygara skosztujemy...
Wokół chorwackich win Wokół chorwackich win
Wszyscy wiemy, że historia tego aromatycznego trunku rozpoczyna się w śródziemnomorskich winnicach. Produkcja wina...
Oktoberfest nie tylko w Niemczech Oktoberfest nie tylko w Niemczech
W dniach 13-14 października 2012 r. w Kamieńcu Podolskim odbędzie się wielki festiwal piwa, rozrywki i dobrego...

 

Przeczytaj również

Uwaga na fałszywe kuny!

Ambasada RP w Zagrzebiu ostrzega turystów przed fałszywymi banknotami o wartości 200, 500 i 1000 chorwackich kun (HRK), które to…

Plaża Dražica (Drazica) w miasteczku Biograd na Moru

W samym centrum chorwackiego wybrzeża Morza Adriatyckiego, w miasteczku Biograd na Moru, znajduje się malownicza plaża Dražica (Drazica). Jest to…

Donieck – transport miejski

Po Doniecku możemy wygodnie poruszać się tramwajami (szczególnie w kierunku stadionu Donbas Arena), autobusami i trolejbusami, a także marszrutkami i…

Starówka Konstancy

Konstanca jest najważniejszym portem morskim w Rumunii, położonym nad Morzem Czarnym. Malownicza lokalizacja miasta sprawia, że jest ono chętnie odwiedzane…

Sudak – atrakcje przyrodnicze

Sudak leży na południowo-wschodnim wybrzeżu Krymu, można powiedzieć – na styku południowego i wschodniego wybrzeża. Ta część wybrzeża Krymu różni…

Kalendarz imprez – kwiecień 2012

W bieżącym roku zarówno w kościele katolickim, jak i prawosławnym Wielkanoc przypada właśnie w kwietniu. Na Ukrainie odbywa się w…

Rubel rosyjski

Rubel jest bardzo starą walutą, której historia sięga średniowiecza. Współcześnie używane ruble zostały wprowadzone do obiegu w 1998 r.

Askania Nowa – step, który nie zna pługa

Rezerwat biosfery Askania Nowa, to unikatowy zakątek przyrody: tutaj znajduje się jedyny w Europie kawałek stepu, którego nigdy nie dotknął…