Cypryjczycy oprócz znakomitej śródziemnomorskiej kuchni i słodyczy, oferują również wyśmienite alkohole. Ogromną popularnością cieszą się: piwa, brandy oraz wina.
Cypr | Na Cyprze produkuje się około 40 rodzajów wina (img_7519 by Leonid Mamchenkov na licencji CC BY 2.0)
Brandy
Ulubionym alkoholem mieszkańców Cypru jest brandy. Jej liczne odmiany charakteryzują się zawsze wysoką jakością. Cypryjczycy najbardziej lubią pić tzw. „brandy sour”, czyli rozcieńczoną z wodą brandy, z dodatkiem angostury (gorzkiej wódki) i soku z limonki.
Piwa
Cypryjczycy są również smakoszami piwa. Dużą popularnością cieszy się KEO oraz Carlsberg. Oba mają taką samą zawartość alkoholu. W północnej części Cypru skosztujemy tureckiego piwa Efes.
Sherry i likiery
Ogromną popularnością nie tylko na Cyprze, ale i na całym świecie, cieszy się sherry Emva Cream.
Cypryjskie likiery wytwarzane są z rosnących na wyspie owoców. Godny polecenia jest Filfar o smaku pomarańczowym.
Wódka uozo (uzo)
Najchętniej kupowanym przez turystów alkoholem jest uzo. Jest to mocna anyżówka, którą mieszkańcy Cypru przegryzają ogórkiem. Idealna do posiłku na lepsze trawienie.
Wina
Warto wspomnieć o cypryjskich winach. Ich historia sięga 2000 lat, chwalił je Homer, sławili egipscy faraonowie. Dziś produkcja wina jest jednym z głównych źródeł dochodu mieszkańców wyspy.
Główni producenci win to: SOSAP, KEO, LOEL oraz ETKO. Ich wytwórnie znajdują się Limassol oraz Pafos.
Cypr | Cypryjczycy uwielbiają pić piwo (Basil has a Keo in Cyprus by Son of Groucho na licencji CC BY 2.0)
Cypr posiada około 40 gatunków wina. Za najsmaczniejsze uważa się: Commandaria, Arsinoë oraz Palomino, Bellapais, Afrodhite, White Lady, Othello, White Lady.
Ciekawostką jest, że wino Commandaria produkowane jest tą samą metodą od wieków, która polega na fermentacji w otwartych naczyniach. Wina te można kupić w kilku odmianach.
Największym importerem cypryjskich win jest Wielka Brytania.
Każdego roku w Limassol odbywa się festiwal wina.
Zainteresują Cię również





