Loukoumi to cypryjski przysmak, pochodzący od wywodzących się z kuchni tureckiej słodyczy, tzw. Turkish Delights lub lokum. Na Cyprze produkowane są lokalne odmiany loukoumi, których nazwy pochodzą od miejscowości w których są wytwarzane.

Są to phiniotika loukoumia oraz loukoumia yeroskipou.

Cypr | Loukoumi to cypryjska wersja popularnego, tureckiego przysmaku, zwanego Turkish Delights
Cypr | Loukoumi to cypryjska wersja popularnego, tureckiego przysmaku, zwanego Turkish Delights (by jadendave )

Co to jest loukoumi?

W Polsce wyrób ten znany jest pod nazwą rachatłukum, od arabskiego wyrażenia rāḥat ḥulqūm. Inne nazwy to tureckie lokum i greckie lukumi. Jest to tradycyjny słodki przysmak o owocowym smaku i konsystencji galaretki, pocięty w niewielkie kostki i obsypany cukrem pudrem. Delicje te są charakterystycznym elementem zwłaszcza dla kuchni bałkańskiej i bliskiego wschodu.

Tradycja przyrządzania lokum

Tradycyjne tureckie lokum było przyrządzane już w XVI wieku za panowania Turków Osmańskich. Do Europy, w tym również na Cypr, lokum dotarło dopiero w XIX wieku.

Pod koniec XIX wieku w miejscowości Yeroskipou, leżącej na drodze prowadzącej z Limassol do Pafos, powstał niewielki zakład produkujący lokalną odmianę tureckiego przysmaku, zwaną loukoumia. Na przestrzeni lat, ten niewielki zakład przekształcił się w fabrykę, a produkowane przez nich słodycze w uznaną markę.

W innej cypryjskiej miejscowości – Phini, w latach 30 XX wieku powstały kolejne, rodzinne zakłady produkujące loukoumi, każdy według własnej, odmiennej techniki i receptury.

Cypr | Prawda, że wygląda smakowicie?
Cypr | Prawda, że wygląda smakowicie? (by avlxyz )

Proces produkcji

Do wyrobu loukoumi używa się przede wszystkim skrobi ziemniaczanej, mąki kukurydzianej, wody, cukru oraz naturalnych aromatów owocowych. Proces produkcji polega na zagotowaniu w kotle wody z dodatkiem cukru, a następnie dodawaniu skrobi. Całość podgrzewa się na wolnym ogniu i stale miesza przez kilka godzin, aż masa zgęstnieje i uzyska gładką, kremową konsystencje. Pod koniec procesu dodaje się różnego rodzaju aromaty, przyprawy oraz orzechy i owoce, aby urozmaicić smak. Kiedy masa jest gotowa zostaje przelana do specjalnej stalowej formy i pozostawiona do wystygnięcia. Następnie taki blok jest wyciągany z formy i krojony na małe kostki, które dodatkowo oprósza się cukrem pudrem. Tak przygotowane loukoumi jest gotowe do zapakowania i sprzedaży.

Dodatki smakowe

Cypryjska loukoumia występuje w wielu różnych smakach i z wieloma dodatkami, jak wanilia, woda różana, mięta, wiórki kokosowe czy migdały. Do popularnych smaków należą różany, pomarańczowy, miętowy, cytrynowy, bananowy, waniliowy, czekoladowy oraz orzechowy.

Cypr | Loukoumi występuje w wielu owocowych smakach
Cypr | Loukoumi występuje w wielu owocowych smakach (by heyfajrul )

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Pamiątki z Cypru, które można zjeść Pamiątki z Cypru, które można zjeść
Każdy, kto choć raz był na Cyprze mógł zasmakować w doskonałej kuchni i produktach regionalnych wyspy. Koniec...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Trufle – luksusowy przysmak z Istrii Trufle – luksusowy przysmak z Istrii
Cenne i stanowiące towar luksusowy trufle rosną przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego – m.in...

 

Przeczytaj również

Plaża Bellevue – piaszczysta plaża Dubrownika

Gdzie najlepiej wybrać się w upalny dzień? Oczywiście na plażę! W jednej z najpiękniejszych zatok Dubrownika, Gorica, znajduje się malownicza…

Przepisy celne

Ponieważ Ukraina od lat starała się o akces do WTO (World Trade Organisation), na przestrzeni ostatnich lat stopniowo obniżyły się…

Wilno w 2 dni

Wilno choć położone tak blisko nas, wciąż nie cieszy się tak dużym powodzeniem jak miasta w bardziej egzotycznych krajach. Warto…

Hala Sultan Tekke

Nad srebrną taflą Jeziora Słonego wznoszą się smukłe palmy. Na tym intensywnie zielonym tle malują się białe kopuły i strzelista…

Portugalia - archeologia

Niektóre z portugalskich jaskiń kryją w sobie tajemnicę życia i kultury najdawniejszych mieszkańców tej ziemi, zaklętą w naskalnych rysunkach.

Krążownik „Aurora”

„Aurora” to po grecku: zorza poranna, Jutrzenka (bogini rzymska), czyli początek czegoś nowego. I rzeczywiście – to strzałem z działa…

Park Archeologiczny Kato Pafos

Jedną z największych atrakcji, jakie oferuje odwiedzającym go turystom miasto Pafos, jest bez wątpienia wizyta w parku archeologicznym, którego założeniem…

Transport na Cyprze

Cypr jest niewielka wyspą, po której możemy przemieszczać się z łatwością, szczególnie że posiada znakomite drogi i wiele autostrad. Publiczny…