Loukoumi to cypryjski przysmak, pochodzący od wywodzących się z kuchni tureckiej słodyczy, tzw. Turkish Delights lub lokum. Na Cyprze produkowane są lokalne odmiany loukoumi, których nazwy pochodzą od miejscowości w których są wytwarzane.
Są to phiniotika loukoumia oraz loukoumia yeroskipou.
Cypr | Loukoumi to cypryjska wersja popularnego, tureckiego przysmaku, zwanego Turkish Delights ([lokums: the turkish delight] by mederndepe na licencji CC BY-SA 2.0)
Co to jest loukoumi?
W Polsce wyrób ten znany jest pod nazwą rachatłukum, od arabskiego wyrażenia rāḥat ḥulqūm. Inne nazwy to tureckie lokum i greckie lukumi. Jest to tradycyjny słodki przysmak o owocowym smaku i konsystencji galaretki, pocięty w niewielkie kostki i obsypany cukrem pudrem. Delicje te są charakterystycznym elementem zwłaszcza dla kuchni bałkańskiej i bliskiego wschodu.
Tradycja przyrządzania lokum
Tradycyjne tureckie lokum było przyrządzane już w XVI wieku za panowania Turków Osmańskich. Do Europy, w tym również na Cypr, lokum dotarło dopiero w XIX wieku.
Pod koniec XIX wieku w miejscowości Yeroskipou, leżącej na drodze prowadzącej z Limassol do Pafos, powstał niewielki zakład produkujący lokalną odmianę tureckiego przysmaku, zwaną loukoumia. Na przestrzeni lat, ten niewielki zakład przekształcił się w fabrykę, a produkowane przez nich słodycze w uznaną markę.
W innej cypryjskiej miejscowości – Phini, w latach 30 XX wieku powstały kolejne, rodzinne zakłady produkujące loukoumi, każdy według własnej, odmiennej techniki i receptury.
Cypr | Prawda, że wygląda smakowicie? (Turkish Delight, French Nougat, Coconut Ice - Jones the Grocer, Chadstone by Alpha na licencji CC BY-SA 2.0)
Proces produkcji
Do wyrobu loukoumi używa się przede wszystkim skrobi ziemniaczanej, mąki kukurydzianej, wody, cukru oraz naturalnych aromatów owocowych. Proces produkcji polega na zagotowaniu w kotle wody z dodatkiem cukru, a następnie dodawaniu skrobi. Całość podgrzewa się na wolnym ogniu i stale miesza przez kilka godzin, aż masa zgęstnieje i uzyska gładką, kremową konsystencje. Pod koniec procesu dodaje się różnego rodzaju aromaty, przyprawy oraz orzechy i owoce, aby urozmaicić smak. Kiedy masa jest gotowa zostaje przelana do specjalnej stalowej formy i pozostawiona do wystygnięcia. Następnie taki blok jest wyciągany z formy i krojony na małe kostki, które dodatkowo oprósza się cukrem pudrem. Tak przygotowane loukoumi jest gotowe do zapakowania i sprzedaży.
Dodatki smakowe
Cypryjska loukoumia występuje w wielu różnych smakach i z wieloma dodatkami, jak wanilia, woda różana, mięta, wiórki kokosowe czy migdały. Do popularnych smaków należą różany, pomarańczowy, miętowy, cytrynowy, bananowy, waniliowy, czekoladowy oraz orzechowy.
Cypr | Loukoumi występuje w wielu owocowych smakach (Turkish Delight by Fajrul Islam na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również