Jak wiadomo, Cypr jest wyspą pełną słońca. Nic więc dziwnego, że przez cały rok rośnie tu tak wiele owoców. W żadnym innym miejscu nie skosztujemy tak pysznych pomarańczy czy brzoskwini.
Cypr | Uprawy cytrusów zajmują na Cyprze około 54 tys. hektarów (orange by liz west na licencji CC BY 2.0)
To właśnie klimat sprawia, że owoce na Cyprze są tak słodkie i soczyste. Wszystko to dzięki słonecznym dniom i łagodnej zimie.
Kto z nas nie kocha truskawek! Na Cyprze dojrzewają one już wczesną wiosną i dostępne są w sprzedaży przez cały rok. W maju skosztujemy moreli i soczystych brzoskwiń.
W czerwcu, na każdym stoisku z owocami kupimy arbuzy (gatunki np.: Crimson Sweet, Sugar Baby, Dumama, Paladyn), a nieco później – melony.
Najwięcej owoców jest oczywiście latem. Kupimy wówczas figi, czereśnie, wiśnie i gruszki.
Pod koniec lata warto skosztować owoców opuncji, które w smaku przypominają arbuza. Można je jeść świeże lub duszone. Najczęściej dodawane są do deserów. Skórka opuncji ma kolce należy więc uważać na palce!
Cypryjska gleba i klimat doskonale sprzyjają uprawie winogron. Na Cyprze wytwarza się z nich około 40 gatunków win.
Cypr | W czerwcu, na każdym stoisku z owocami kupimy arbuzy (Watermelon by Harsha K R na licencji CC BY-SA 2.0)
Zima jest porą cytrusów. Uprawy zajmują około 54 tys. hektarów, głownie w okolicach Pafos i Limassol. Na plantacjach rosną: pomarańcze, cytryny, mandarynki oraz grejpfruty.
Bardzo popularne na Cyprze jest przyrządzanie gryko, czyli owoców w syropie. Dodawane są później do deserów lub… są wyjadane wprost ze słoika!
Zainteresują Cię również





