Glykó tou koutalioú (γλυκό του κουταλιού) to inaczej z języka greckiego „słodycze z łyżeczki”, czyli przetwory z różnego rodzaju owoców (całych lub w kawałkach), ale również warzyw i orzechów, zanurzonych w gęstym i słodkim syropie.

Cypr | Tradycyjny cypryjski przysmak podaje się w małych, kryształowych lub porceloanowych miseczkach
Cypr | Tradycyjny cypryjski przysmak podaje się w małych, kryształowych lub porcelanowych miseczkach (by cyprustourismch )

Słodki zwyczaj

Te słodkie, owocowe przetwory, podawane są łyżeczką do herbaty, w małych porcelanowych lub kryształowych miseczkach, jako dodatek do kawy, lodów, jogurtu czy sera. Zwyczaj ich podawania to wyraz gościnności gospodarzy oraz nieodłączny element towarzyszący przyjmowaniu gości. Owoców w syropie można spróbować także w tradycyjnych cypryjskich kawiarniach (kafeneion).

Jakie owoce?

Przetwory wyrabiane są z niemalże wszystkich owoców, również tych kwaśnych, cierpkich i często niedojrzałych. Jedynym warunkiem jest ich świeżość i jakość. Są to m.in. winogrona bezpestkowe, jagody, morele, jabłka, gruszki, wiśnie, granaty, figi, melony, arbuzy, pigwy, suszone śliwki i cytrusy takie jak bergamotki, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty czy cytryny.

Prócz owoców wykorzystuje się również orzechy – włoskie, pistacje, laskowe; płatki dzikiej róży i warzywa takie jak małe bakłażany, pomidorki cherry, cukinie a także zazwyczaj niejadalne części owoców – kwiaty i skórki cytrusów, skory z arbuzów lub cząstki owoców ze skórką.

Cypr | Słodkie przetwory wyrabiane są z niemalże ze wszystkich dostępnych na rynku owoców, a także orzechów, warzyw czy płatków dziekiej róży
Cypr | Słodkie przetwory wyrabiane są z niemalże ze wszystkich dostępnych na rynku owoców, a także orzechów, warzyw czy płatków dzikiej róży (by traveloriented )

Sposób przyrządzenia

Owoce gotuje się powoli w wodzie z cukrem (od kilku godzin po nawet kilka dni) aż powstanie gęsty syrop. Bardzo istotna jest ilość cukru, nie może go być ani zbyt mało, bo wtedy owoce będą się szybko psuły, ani zbyt duża=o, gdyż wówczas wytrąci się biały osad z cukru. Aby owoce zachowały soczysty kolor, dodaje się do nich wyciśnięty sok z cytryny. Podczas gotowania dodaje się także różnego rodzaju dodatki smakowe takie jak cynamon, mięta, liście pelargonii. Wszystkie te dodatki dorzuca się pod koniec gotowania a następnie wybiera, by nie trafiły do słoików. Tak przygotowane owoce przelewa się wraz z syropem do słoików i wekuje.

Dobrze przyrządzone przetwory, składają się z całych i twardych owoców, które można rozgryźć, zanurzonych w gęstym syropie. Ważne jest by w trakcie procesu owoce nie straciły swojego kształtu (nie powstała miazga), koloru, aromatu i smaku.

Cypr | Istotą ich przyrządzania jest to, aby owoce zachowały swój kształt, kolor i smak
Cypr | Istotą ich przyrządzania jest to, aby owoce zachowały swój kształt, kolor i smak (by cyprustourismch )

Te tradycyjne przetwory przygotowywane są głównie w domach, według starych receptur, ale można je również dostać w sklepach na terenie całego Cypru, dzięki funkcjonowaniu niewielkich przedsiębiorstw, specjalizujących się w ich produkcji.

Rodzaje przetworów

Cypr słynie z kilku rodzajów tradycyjnie wyrabianych przetworów m.in. z niedojrzałych orzechów włoskich, moreli, wiśni, twardej skórki arbuza, czarnej odmiany figi, cytrusów (całe lub w plastrach), płatków dzikiej róży i małych odmian bakłażana.

Cypr | Na Cyprze bardzo popularne są przetwory z małych odmian bakłażana
Cypr | Na Cyprze bardzo popularne są przetwory z małych odmian bakłażana (by ifindkarma )

Zainteresują Cię również

Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Pamiątki z Cypru, które można zjeść Pamiątki z Cypru, które można zjeść
Każdy, kto choć raz był na Cyprze mógł zasmakować w doskonałej kuchni i produktach regionalnych wyspy. Koniec...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Trufle – luksusowy przysmak z Istrii Trufle – luksusowy przysmak z Istrii
Cenne i stanowiące towar luksusowy trufle rosną przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego – m.in...
Ajvar (ajwar) – pasta warzywna Ajvar (ajwar) – pasta warzywna
Ajwar (ajvar) to niezwykle popularna w Chorwacji pasta. Lekko pikantna, idealnie nadaje się do mięsa z grilla, na...

 

Przeczytaj również

Praca w Holandii

Holandia kojarzy się Polakom z tulipanami, rowerami, wiatrakami i – ostatnimi czasy – z pracą. Na każdym kroku znaleźć możemy…

Kiedy jechać do Pragi?

Stolica Czech słynie ze swej kultury i historii, natomiast nie mogłaby być raczej celem podróży ze względu na wspaniałą pogodę.…

Region Pafos

Region Pafos (Paphos) – gr. Επαρχία Πάφου, tur. Baf Bölgesi – jako jedyny na wyspie w całości należy do Republiki…

Hiszpania – wakacje w rytmie flamenco

Mieszkańcy tego kraju słyną z gorącego temperamentu, nie bez przyczyny więc właśnie w Hiszpanii zrodziło się ogniste flamenco, przejmujący pasodoble…

Włochy – słoneczna Italia

Jeśli ktoś nie czytał "Ojca chrzestnego" autorstwa Mario Puzo, na pewno widział kultowy film Francisa Forda Coppoli z Marlonem Brando…

Święto Czekolady na Ukrainie

Szóste miejskie Święto Czekolady osłodzi nastrój mieszkańcom Lwowa przed nadejściem wiosny. Przez trzy dni lutego Lwów będzie gościł czekoladowych łasuchów…

Ukraiński kwas

Kwas to chłodny, aromatyczny napój, który wspaniale gasi pragnienie i orzeźwia. Na Ukrainie znany był już w czasach Rusi Kijowskiej.…

Maltańskie przysmaki, czyli co warto spróbować

Z jakich przysmaków słynie Malta? Czego warto skosztować? Każdy z nas słyszał o słynnym likierze z opuncji, ale na co…