Na Cyprze skosztujemy wielu wyśmienitych i bardzo słodkich przysmaków. Można tu znaleźć chałwę, lokum, mleczne puddingi i słodkie owoce w syropie.

Typowymi składnikami deserów są ciasto filo, woda różana, orzechy, konfitury, owoce, słodki syrop karobowy i przyprawy takie jak wanilia oraz cynamon.

Cypr | Mahalebi to deser o różanym smaku i aromacie
Cypr | Mahalebi to deser o różanym smaku i aromacie (by remedix )

Desery

Na Cyprze bardzo popularne są desery w postaci przeróżnych legumin i puddingów. Przyrządza się je na bazie mleka oraz semoliny lub ryżu. Jednym z tradycyjnych deserów, który potrafi przyrządzić każda cypryjska pani domu, jest galaktopoureko (galaktoboureko) czyli połączenie ciasta filo i kremowego nadzienia – puddingu z semoliny, najczęściej o smaku cytrynowym, pomarańczowym lub różanym. Z wierzchu deser oblany jest słodkim syropem. Galatopoureko wyglądem przypomina nieco polską kremówkę.

Innym przykładem deseru z ciasta filo jest kandaifi (kataifi). Do jego przyrządzenia używa się specjalnego rodzaju ciasta w formie cieniutkich nitek, z których formuje się ruloniki i zanurza w słodkim syropie.

Najpopularniejsze puddingi na Cyprze to mahalebi oraz rizogalo. Pierwszy to kremowy pudding z mąki kukurydzianej i mleka z dodatkiem wody różanej lub syropu różanego. Rizogalo natomiast przyrządza się z mleka i ryżu z dodatkiem wanilii, skórki z cytryny lub pomarańczy i cynamonową posypką.

Do legumin zaliczyć można także różaną chałwę, czyli deser o zwartej, galaretkowej konsystencji, przyrządzany z wody, cukru, semoliny i masła (w stosunku 4:3:2:1).

Bardzo smacznym i prostym w przyrządzeniu deserem, przypominającym sposobem przyrządzania tiramisu, jest Sharlotta, czyli deser na bazie biszkoptów nasączonych brandy i wodą różaną z kremem, gruszkami i prażonymi migdałami.

Cypr | Galaktoboureko z wyglądu przypomina nieco polską kremówkę
Cypr | Galaktoboureko z wyglądu przypomina nieco polską kremówkę (by rootology )

Słodycze

Na straganach i targach kupić można tradycyjne, cypryjskie słodycze takie jak soutzoukos (soutjouko), palouzze i kiefterka. Do ich produkcji wykorzystuje się sok winogronowy, tłoczony z resztek owoców użytych przy produkcji wina. Na bazie winogronowego soku gotuje się słodką, lepką leguminę, aromatyzowaną wodą różaną i doprawioną cynamonem. Można ją podawać na ciepło lub przestudzoną, z posypką z orzechów. Deser ten nazywa się wówczas palouzze. Kiedy masa zostanie mocno schłodzona i stężeje, kroi się ją w niewielkie kostki – tak powstaje kiefterka. Przypominające woskowe świece soutzoukos to natomiast orzechy nawleczone na sznurek i zanurzane w gorącej masie, aż do uzyskania odpowiedniego kształtu i grubości.

Inny słodki przysmak, to wywodzące się z kuchni tureckiej, loukoumi, czyli słodycze o owocowym smaku i konsystencji galaretki, pocięte w niewielkie kostki i obsypane cukrem pudrem. Delicje te są charakterystycznym elementem zwłaszcza dla kuchni bałkańskiej i arabskiej. W Grecji znajdziemy je pod nazwą lukumi, a w Turcji, pod nazwą lokum lub turkish delights.

Cypr | Loukoumi, czyli cypryjska wersja turkish delights
Cypr | Loukoumi, czyli cypryjska wersja turkish delights (by adrianclarkmbbs )

Ciasta i ciasteczka

W kuchni cypryjskiej odnaleźć można także kilka ciekawych przepisów na wyjątkowo smakowite ciasta i ciasteczka! Jeśli jesteśmy fanami słodkiego twarogu to koniecznie skosztować musimy boureki (pourekia). Ciasto to wypełnione jest nadzieniem z sera anari, wody różanej i cynamonu. Miłośnicy kokosowych smaków z pewnością zasmakują w tourvi, czyli cieście kokosowym.

Cypryjska „pasta flora” to natomiast uczta dla podniebienia i oczu. Ta popularna w Grecji i na Cyprze tarta z konfiturą nie tylko wybornie smakuje ale także pięknie się prezentuje. Można ją zrobić w wielu wariantach, używając za każdym razem innej marmolady czy powideł. W Cypryjskiej wersji tarta nadziewana jest konfiturą morelową. Wierzch ciasta dekoruje się cienkimi paskami z ciasta, układając je w kratkę.

Cypr | Przeptszny pudding ryżowy, czyli rizogolo
Cypr | Przepyszny pudding ryżowy, czyli rizogalo (by rberteig )

Ciekawą propozycją jest także portokali, czyli babka o smaku pomarańczowym, przyrządzana z semoliny i musu pomarańczowego, oblana syropem na bazie cukru, wody i anthonero - wody z kwiatu pomarańczy.

Pod długą nazwą koulouria me teratsomelo (xaroupomelo) kryją się ciastka, kształtem przypominające ślimaczki, które podaje się zanurzone w słodkim syropie karobowym. Z kolei pishies to cynamonowe ciastka smażone w głęboki tłuszczu i maczane w aromatycznym syropie na bazie cukru, wody, wody różanej i miodu. Na Cyprze popularne są również kattimeri, czyli rodzaj cienkich placków z cynamonem i miodem smażonych bez użycia tłuszczu na specjalnej patelni, zwanej satzi.

Glykó tou koutalioú, czyli słodkie konfitury

Nazwę tą z języka greckiego dosłownie można tłumaczyć jako „słodycze z łyżeczki”, a tak naprawdę są to różnego rodzaju przetwory z owoców, warzyw lub orzechów, zanurzonych w gęstym i słodkim syropie. Na Cyprze najpopularniejsze są przetwory z niedojrzałych orzechów włoskich, moreli, wiśni, twardej skórki arbuza, czarnej odmiany figi, cytrusów płatków dzikiej róży i małych odmian bakłażana. Podaje się je w małych porcelanowych lub kryształowych miseczkach, jako dodatek do kawy, lodów, jogurtu czy sera.

Cypr | Słodkie owoce w syropie to idealny dodatek do kawy lub herbaty
Cypr | Słodkie owoce w syropie to idealny dodatek do kawy lub herbaty (by codepo8 )

Zainteresują Cię również

Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Pamiątki z Cypru, które można zjeść Pamiątki z Cypru, które można zjeść
Każdy, kto choć raz był na Cyprze mógł zasmakować w doskonałej kuchni i produktach regionalnych wyspy. Koniec...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Trufle – luksusowy przysmak z Istrii Trufle – luksusowy przysmak z Istrii
Cenne i stanowiące towar luksusowy trufle rosną przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego – m.in...
Ajvar (ajwar) – pasta warzywna Ajvar (ajwar) – pasta warzywna
Ajwar (ajvar) to niezwykle popularna w Chorwacji pasta. Lekko pikantna, idealnie nadaje się do mięsa z grilla, na...

 

Przeczytaj również

Słodkie przysmaki prosto z Cypru

Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki, cieszą się znakomitą pogodą i obowiązkowo…

Smaczne pamiątki z Portugalii

Oczywistym jest że podróżowanie to nie tylko zwiedzanie zabytków i poznawanie nowych miejsc, ale również odkrywanie nowych smaków!

Kreml Moskiewski

Rosyjskie określenie „Kreml” odnosi się do grodów warownych i fortec, a także jest synonimem władz rosyjskich. Jednak najczęstszym skojarzeniem, jakie…

Po Kijowie spacerował Wróbel z zielonym nosem...

Wiosną 1884 roku przyjechał do Kijowa na praktyki niewysoki, chudy student z twarzą „nieruskiego typu”, nikomu wówczas nieznany. Po latach…

Cypr – raport turystyczny 2014-2015

Cypr z roku na rok przyciąga coraz większą liczbę turystów. Wyspa zachwyca wspaniałymi zabytkami, ciekawymi atrakcjami, ciepłym morzem i słoneczną…

Pałac Pena

Pałac Pena jest jednym z symboli Portugalii. Ta wspaniała budowla położona jest na wzgórzu, niedaleko miasta Sintra.

Kiedy jechać na Ukrainę?

Ukraina jest wciąż mało popularnym kierunkiem turystycznym, mimo że charakteryzuje się licznymi walorami i jest jednym z naszych najbliższych sąsiadów.

Zagrzeb jednym z najtańszych miast Europy!

Internetowy portal Price of Travel opublikował ranking 40 najtańszych europejskich miast, w których turyści odbędą jednodniową wizytę. Dziewiąte miejsce udało…