Na Cyprze skosztujemy wielu wyśmienitych i bardzo słodkich przysmaków. Można tu znaleźć chałwę, lokum, mleczne puddingi i słodkie owoce w syropie.
Typowymi składnikami deserów są ciasto filo, woda różana, orzechy, konfitury, owoce, słodki syrop karobowy i przyprawy takie jak wanilia oraz cynamon.
Cypr | Mahalebi to deser o różanym smaku i aromacie ('Mahalepi' prepared by me..hmm by Marios Tziortzis na licencji CC BY-SA 2.0)
Desery
Na Cyprze bardzo popularne są desery w postaci przeróżnych legumin i puddingów. Przyrządza się je na bazie mleka oraz semoliny lub ryżu. Jednym z tradycyjnych deserów, który potrafi przyrządzić każda cypryjska pani domu, jest galaktopoureko (galaktoboureko) czyli połączenie ciasta filo i kremowego nadzienia – puddingu z semoliny, najczęściej o smaku cytrynowym, pomarańczowym lub różanym. Z wierzchu deser oblany jest słodkim syropem. Galatopoureko wyglądem przypomina nieco polską kremówkę.
Innym przykładem deseru z ciasta filo jest kandaifi (kataifi). Do jego przyrządzenia używa się specjalnego rodzaju ciasta w formie cieniutkich nitek, z których formuje się ruloniki i zanurza w słodkim syropie.
Najpopularniejsze puddingi na Cyprze to mahalebi oraz rizogalo. Pierwszy to kremowy pudding z mąki kukurydzianej i mleka z dodatkiem wody różanej lub syropu różanego. Rizogalo natomiast przyrządza się z mleka i ryżu z dodatkiem wanilii, skórki z cytryny lub pomarańczy i cynamonową posypką.
Do legumin zaliczyć można także różaną chałwę, czyli deser o zwartej, galaretkowej konsystencji, przyrządzany z wody, cukru, semoliny i masła (w stosunku 4:3:2:1).
Bardzo smacznym i prostym w przyrządzeniu deserem, przypominającym sposobem przyrządzania tiramisu, jest Sharlotta, czyli deser na bazie biszkoptów nasączonych brandy i wodą różaną z kremem, gruszkami i prażonymi migdałami.
Cypr | Galaktoboureko z wyglądu przypomina nieco polską kremówkę (Galaktoboureko by Joe Szilagyi na licencji CC BY-SA 2.0)
Słodycze
Na straganach i targach kupić można tradycyjne, cypryjskie słodycze takie jak soutzoukos (soutjouko), palouzze i kiefterka. Do ich produkcji wykorzystuje się sok winogronowy, tłoczony z resztek owoców użytych przy produkcji wina. Na bazie winogronowego soku gotuje się słodką, lepką leguminę, aromatyzowaną wodą różaną i doprawioną cynamonem. Można ją podawać na ciepło lub przestudzoną, z posypką z orzechów. Deser ten nazywa się wówczas palouzze. Kiedy masa zostanie mocno schłodzona i stężeje, kroi się ją w niewielkie kostki – tak powstaje kiefterka. Przypominające woskowe świece soutzoukos to natomiast orzechy nawleczone na sznurek i zanurzane w gorącej masie, aż do uzyskania odpowiedniego kształtu i grubości.
Inny słodki przysmak, to wywodzące się z kuchni tureckiej, loukoumi, czyli słodycze o owocowym smaku i konsystencji galaretki, pocięte w niewielkie kostki i obsypane cukrem pudrem. Delicje te są charakterystycznym elementem zwłaszcza dla kuchni bałkańskiej i arabskiej. W Grecji znajdziemy je pod nazwą lukumi, a w Turcji, pod nazwą lokum lub turkish delights.
Cypr | Loukoumi, czyli cypryjska wersja turkish delights (2008.10.20 - The beautiful lefkara by Adrian Clark na licencji CC BY-ND 2.0)
Ciasta i ciasteczka
W kuchni cypryjskiej odnaleźć można także kilka ciekawych przepisów na wyjątkowo smakowite ciasta i ciasteczka! Jeśli jesteśmy fanami słodkiego twarogu to koniecznie skosztować musimy boureki (pourekia). Ciasto to wypełnione jest nadzieniem z sera anari, wody różanej i cynamonu. Miłośnicy kokosowych smaków z pewnością zasmakują w tourvi, czyli cieście kokosowym.
Cypryjska „pasta flora” to natomiast uczta dla podniebienia i oczu. Ta popularna w Grecji i na Cyprze tarta z konfiturą nie tylko wybornie smakuje ale także pięknie się prezentuje. Można ją zrobić w wielu wariantach, używając za każdym razem innej marmolady czy powideł. W Cypryjskiej wersji tarta nadziewana jest konfiturą morelową. Wierzch ciasta dekoruje się cienkimi paskami z ciasta, układając je w kratkę.
Cypr | Przepyszny pudding ryżowy, czyli rizogalo (Impossible Rice Pudding by RBerteig na licencji CC BY 2.0)
Ciekawą propozycją jest także portokali, czyli babka o smaku pomarańczowym, przyrządzana z semoliny i musu pomarańczowego, oblana syropem na bazie cukru, wody i anthonero - wody z kwiatu pomarańczy.
Pod długą nazwą koulouria me teratsomelo (xaroupomelo) kryją się ciastka, kształtem przypominające ślimaczki, które podaje się zanurzone w słodkim syropie karobowym. Z kolei pishies to cynamonowe ciastka smażone w głęboki tłuszczu i maczane w aromatycznym syropie na bazie cukru, wody, wody różanej i miodu. Na Cyprze popularne są również kattimeri, czyli rodzaj cienkich placków z cynamonem i miodem smażonych bez użycia tłuszczu na specjalnej patelni, zwanej satzi.
Glykó tou koutalioú, czyli słodkie konfitury
Nazwę tą z języka greckiego dosłownie można tłumaczyć jako „słodycze z łyżeczki”, a tak naprawdę są to różnego rodzaju przetwory z owoców, warzyw lub orzechów, zanurzonych w gęstym i słodkim syropie. Na Cyprze najpopularniejsze są przetwory z niedojrzałych orzechów włoskich, moreli, wiśni, twardej skórki arbuza, czarnej odmiany figi, cytrusów płatków dzikiej róży i małych odmian bakłażana. Podaje się je w małych porcelanowych lub kryształowych miseczkach, jako dodatek do kawy, lodów, jogurtu czy sera.
Cypr | Słodkie owoce w syropie to idealny dodatek do kawy lub herbaty (food at the beach by Christian Heilmann na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również





