Jak wygląda, a co najważniejsze: jak smakuje kawa po cypryjsku? Jeśli jesteście za pan brat z kawą po turecku, cypryjska „mała czarna” nie zaskoczy was smakiem.
To właściwie ten sam napój, różnie nazywany, no i oczywiście pity w innej scenerii.
Cypr | Jak smakuje tradycyjna kawa po cypryjsku? (Gold Cezve by Quinn Dombrowski na licencji CC BY-SA 2.0)
Doszliśmy więc do wniosku, ze kawa po cypryjsku to powszechnie nam znana kawa po turecku, tyle że pita na Wyspie Afrodyty. Nic w tym dziwnego, wszak kuchnia cypryjska kształtowała się m. in. pod wpływami tureckimi.
Oczywiście tradycyjna kawa parzona w ten sposób ma niewiele wspólnego z popularną u nas wersją fusów zalanych wodą.
Cypryjczycy stronią więc od ekspresów ciśnieniowych czy dużych porcji mleka zmieniających czarny aromatyczny napój w latte czy macchiato.
Kawę tradycyjnie parzy się tu w metalowym (miedzianym lub mosiężnym) tygielku, noszącym nazwę briki (μπρίκι).
Co ciekawe kawę słodzi się już na etapie parzenia, dosypując cukier do tygielka, a nie dopiero po wlaniu napoju do filiżanki.
Cypryjska kawa występuje w kilku rodzajach. Jeśli poprosimy o sketos, otrzymamy kawę gorzką, jeśli o metrios – nasz napój osłodzony zostanie jedną łyżeczką cukru, kawa glykos zadowoli zaś miłośników dużej ilości cukru.
Cypr | Kawa na Cyprze podawana jest zwykle w małej filiżance wraz ze szklanką wody (Cyprus coffee by Leonid Mamchenkov na licencji CC BY 2.0)
Jak zrobić kawę z tygielka?
Do tygielka sypie się więc kawę i ewentualny cukier oraz dolewa zimną wodę (zwykle jedną filiżankę na łyżeczkę kawy).
Przygotowujący musi poświęcić kawie sporo uwagi, nie może jej po prostu zostawić na ogniu i czekać na gotowe. Napój należy trzykrotnie, delikatnie zagotować – gdy na powierzchni zacznie się formować pianka, trzeba szybko podnieść tygielek i po chwili ponownie postawić go na kuchence.
Kawa podawana jest zwykle w małej filiżance wraz ze szklanką wody – z pewnością docenimy jej obecność przy spożywaniu tak aromatycznego napoju.
Tradycyjna cypryjska kawa doskonale komponuje się z lokalnymi słodyczami w postaci kolorowych galaretek czy bakalii zatopionych w gęstym soku winogronowym.
Cypr | Przepis na kawę z tygielka jest prosty, ale wymaga od przygotowującego chwili skupienia (Cezve by Quinn Dombrowski na licencji CC BY-SA 2.0)
Zainteresują Cię również