Jak wygląda, a co najważniejsze: jak smakuje kawa po cypryjsku? Jeśli jesteście za pan brat z kawą po turecku, cypryjska „mała czarna” nie zaskoczy was smakiem.

To właściwie ten sam napój, różnie nazywany, no i oczywiście pity w innej scenerii.

tygielek

Cypr | Jak smakuje tradycyjna kawa po cypryjsku? (Gold Cezve by Quinn Dombrowski na licencji CC BY-SA 2.0)

Doszliśmy więc do wniosku, ze kawa po cypryjsku to powszechnie nam znana kawa po turecku, tyle że pita na Wyspie Afrodyty. Nic w tym dziwnego, wszak kuchnia cypryjska kształtowała się m. in. pod wpływami tureckimi.

Oczywiście tradycyjna kawa parzona w ten sposób ma niewiele wspólnego z popularną u nas wersją fusów zalanych wodą.

Cypryjczycy stronią więc od ekspresów ciśnieniowych czy dużych porcji mleka zmieniających czarny aromatyczny napój w latte czy macchiato.

Kawę tradycyjnie parzy się tu w metalowym (miedzianym lub mosiężnym) tygielku, noszącym nazwę briki (μπρίκι).

Co ciekawe kawę słodzi się już na etapie parzenia, dosypując cukier do tygielka, a nie dopiero po wlaniu napoju do filiżanki.

Cypryjska kawa występuje w kilku rodzajach. Jeśli poprosimy o sketos, otrzymamy kawę gorzką, jeśli o metrios – nasz napój osłodzony zostanie jedną łyżeczką cukru, kawa glykos zadowoli zaś miłośników dużej ilości cukru.

Cypr | Kawa na Cyprze podawana jest zwykle w małej filiżance wraz ze szklanką wody

Cypr | Kawa na Cyprze podawana jest zwykle w małej filiżance wraz ze szklanką wody (Cyprus coffee by Leonid Mamchenkov na licencji CC BY 2.0)

Jak zrobić kawę z tygielka?

Do tygielka sypie się więc kawę i ewentualny cukier oraz dolewa zimną wodę (zwykle jedną filiżankę na łyżeczkę kawy).

Przygotowujący musi poświęcić kawie sporo uwagi, nie może jej po prostu zostawić na ogniu i czekać na gotowe. Napój należy trzykrotnie, delikatnie zagotować – gdy na powierzchni zacznie się formować pianka, trzeba szybko podnieść tygielek i po chwili ponownie postawić go na kuchence.

Kawa podawana jest zwykle w małej filiżance wraz ze szklanką wody – z pewnością docenimy jej obecność przy spożywaniu tak aromatycznego napoju.

Tradycyjna cypryjska kawa doskonale komponuje się z lokalnymi słodyczami w postaci kolorowych galaretek czy bakalii zatopionych w gęstym soku winogronowym.

Cypr | Przepis na kawę z tygielka jest prosty, ale wymaga od przygotowującego chwili skupienia

Cypr | Przepis na kawę z tygielka jest prosty, ale wymaga od przygotowującego chwili skupienia (Cezve by Quinn Dombrowski na licencji CC BY-SA 2.0)

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Pamiątki z Cypru, które można zjeść Pamiątki z Cypru, które można zjeść
Każdy, kto choć raz był na Cyprze mógł zasmakować w doskonałej kuchni i produktach regionalnych wyspy. Koniec...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Tureckie desery Tureckie desery
Słodycze to osobny – i jakże bogaty – rozdział tureckiej kuchni. Desery przyrządzane w tej części świata są...