Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to różnorodne dania-przekąski, podawane na małych (ale jakże licznych) talerzach, serwowane na obiad lub kolację (w niektórych krajach jest to forma przystawek przed daniem głównym).

Cypr | Mezé (mezés) to zestaw małych dań-przekąsek popularny m. in. w kuchni cypryjskiej, greckiej, arab-skiej i tureckiej
Cypr | Mezé (mezés) to zestaw małych dań-przekąsek popularny m. in. w kuchni cypryjskiej, greckiej, arab-skiej i tureckiej (by heatheronhertravels )

Co to jest meze?

Meze podawane może być na ciepło lub zimno i zawierać: mięso, sery, warzywa, owoce morza albo mieszankę tego wszystkiego. Są to zazwyczaj przekąski słone, pikantne i bardzo aromatyczne.

Wielu uważa, że mezé tak właściwie nie jest określoną potrawą, a... wydarzeniem.

Doświadczenie prawdziwego cypryjskiego mezé możliwe jest w większej grupie. Oczywiście pojedynczy turysta, który skusi się na takie danie, także otrzyma wiele różnych potraw, ale będą to raczej porcje wydzielone, przykładowo: kiełbaska, kotlet i kawałek wątróbki. Należy unikać restauracji, gdzie sałatka do mezé wpisywania jest oddzielnie do rachunku – jest to działanie absolutnie niecypryjskie!

Meze mięsne, warzywne lub mieszane

Składniki mezé mogą być przeróżne, ale podstawowe zasady przyrządzania tego posiłku (małej uczty) pozostają zawsze takie same.

Do jednego dobrego cypryjskiego mezé należy co najmniej 15, a często nawet 20-25 różnych potraw. Są one ustawiane na talerzach, albo na tacy pośrodku stołu. Każdy uczestnik biesiady nakłada sobie to co lubi i w zadowalających go ilościach. Wino, woda i piwo stoją dla wszystkim razem na stole, podobnie chleb i sałatka.

Cypr | Zjedzenie całego mezé jest nie lada wyzwaniem – kelnerzy sukcesywnie donoszą kolejne potrawy
Cypr | Zjedzenie całego mezé jest nie lada wyzwaniem – kelnerzy sukcesywnie donoszą kolejne potrawy (by Ewan-M )

Zamawiając mezé nie dostaniemy od razu całego dania – kelnerzy będą sukcesywnie donosić kolejne potrawy.

Najpierw "przychodzą" przekąski: od słynnych tzatziki, poprzez puree z ikry (tarama), krem z orzeszków ziemnych (tahini) i puree z cieciorki (houmous). Potem może trochę dzikich szparagów z jajecznicą, grillowana ośmiornica, kałamarnica, oliwki, typowo cypryjski grillowany ser owczy halloumni, grzyby, wątróbka jagnięca i cypryjska kiełbaska z rusztu. Może przy tym być cypryjskie ravioli, także klopsiki i małe, spożywane w całości rybki.

Kiedy wydaje się, że człowiek już jest syty, wnoszone są główne potrawy na wielkiej tacy. Przy rybnym meze są to ryby i inne owoce morza przeróżnych gatunków, przy mięsnym meze – potrawy mięsne, kotlety z jagnięciny, kurczaki i wieprzowina, podroby i potrawy duszone. Komu smakują oba rodzaje, może wybrać meze mieszane. Oczywiście dochodzą do tego w każdym przypadku ogromne ilości frytek, ewentualnie pieczonych, albo gotowanych ziemniaków. Na deser bywają zwykle podawane owoce.

Cypr | Składniki mezé mogą być przeróżne, ale podstawowe zasady przyrządzania tej małej uczty są wszędzie bardzo podobne
Cypr | Składniki mezé mogą być przeróżne, ale podstawowe zasady przyrządzania tej małej uczty są wszędzie bardzo podobne (by avlxyz )

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Pamiątki z Cypru, które można zjeść Pamiątki z Cypru, które można zjeść
Każdy, kto choć raz był na Cyprze mógł zasmakować w doskonałej kuchni i produktach regionalnych wyspy. Koniec...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Trufle – luksusowy przysmak z Istrii Trufle – luksusowy przysmak z Istrii
Cenne i stanowiące towar luksusowy trufle rosną przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego – m.in...

 

Przeczytaj również

Planetarium w Doniecku

Nowo wybudowane planetarium w Doniecku to jeden z najnowocześniejszych tego typu obiektów na świecie. Trójwymiarowe obrazy przestrzeni kosmicznej, które możemy…

Cypr – święta państwowe i festiwale

Na przestrzeni tysięcy lat ten niewielki kraj był wielokrotnie obiektem różnego rodzaju najazdów i okupacji. Po Fenicjanach Cyprem rządzili Asyryjczycy,…

Miasto Funchal – stolica Madery

Funchal to główne i największe miasto na wyspie. Ważny jest tu port handlowy i rybacki, stanowiący ośrodek administracyjny Região Autónoma…

Portugalskie wino

Już w samej nazwie kraju kryje się rdzeń „porto”, będący jednocześnie nazwą najwspanialszego i najbardziej popularnego z portugalskich win.

Rośnie bezrobocie wśród Chorwatów

Kryzys przybiera na sile również w Chorwacji. W listopadzie 2012 roku wskaźnik bezrobocia osiągnął najwyższy od niemal 10 lat poziom.

Korona czeska

Koruna česká, czyli czeska korona, jest obowiązującą jednostką monetarną w Republice czeskiej. W 1993 r. zastąpiła ona koronę czechosłowacką.

Kijów

Złote i zielone kopuły cerkwi górują nad tętniącym życiem, zabieganym miastem, gdzie tradycja miesza się z nowoczesnością, a ciche wody…

Paryż

Kiedy zastanawiamy się nad wycieczką w najbardziej romantyczne miejsca na ziemi, do głowy przychodzą nam dwie nazwy: Wenecja i Paryż.