Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to różnorodne dania-przekąski, podawane na małych (ale jakże licznych) talerzach, serwowane na obiad lub kolację (w niektórych krajach jest to forma przystawek przed daniem głównym).
Cypr | Mezé (mezés) to zestaw małych dań-przekąsek popularny m. in. w kuchni cypryjskiej, greckiej, arab-skiej i tureckiej (Meze in Limassol by Sergey Galyonkin na licencji CC BY-SA 2.0)
Co to jest meze?
Meze podawane może być na ciepło lub zimno i zawierać: mięso, sery, warzywa, owoce morza albo mieszankę tego wszystkiego. Są to zazwyczaj przekąski słone, pikantne i bardzo aromatyczne.
Wielu uważa, że mezé tak właściwie nie jest określoną potrawą, a... wydarzeniem.
Doświadczenie prawdziwego cypryjskiego mezé możliwe jest w większej grupie. Oczywiście pojedynczy turysta, który skusi się na takie danie, także otrzyma wiele różnych potraw, ale będą to raczej porcje wydzielone, przykładowo: kiełbaska, kotlet i kawałek wątróbki. Należy unikać restauracji, gdzie sałatka do mezé wpisywania jest oddzielnie do rachunku – jest to działanie absolutnie niecypryjskie!
Meze mięsne, warzywne lub mieszane
Składniki mezé mogą być przeróżne, ale podstawowe zasady przyrządzania tego posiłku (małej uczty) pozostają zawsze takie same.
Do jednego dobrego cypryjskiego mezé należy co najmniej 15, a często nawet 20-25 różnych potraw. Są one ustawiane na talerzach, albo na tacy pośrodku stołu. Każdy uczestnik biesiady nakłada sobie to co lubi i w zadowalających go ilościach. Wino, woda i piwo stoją dla wszystkim razem na stole, podobnie chleb i sałatka.
Cypr | Zjedzenie całego mezé jest nie lada wyzwaniem – kelnerzy sukcesywnie donoszą kolejne potrawy (Byblos Harbour, Millwall, London by Ewan Munro na licencji CC BY-SA 2.0)
Zamawiając mezé nie dostaniemy od razu całego dania – kelnerzy będą sukcesywnie donosić kolejne potrawy.
Najpierw "przychodzą" przekąski: od słynnych tzatziki, poprzez puree z ikry (tarama), krem z orzeszków ziemnych (tahini) i puree z cieciorki (houmous). Potem może trochę dzikich szparagów z jajecznicą, grillowana ośmiornica, kałamarnica, oliwki, typowo cypryjski grillowany ser owczy halloumni, grzyby, wątróbka jagnięca i cypryjska kiełbaska z rusztu. Może przy tym być cypryjskie ravioli, także klopsiki i małe, spożywane w całości rybki.
Kiedy wydaje się, że człowiek już jest syty, wnoszone są główne potrawy na wielkiej tacy. Przy rybnym meze są to ryby i inne owoce morza przeróżnych gatunków, przy mięsnym meze – potrawy mięsne, kotlety z jagnięciny, kurczaki i wieprzowina, podroby i potrawy duszone. Komu smakują oba rodzaje, może wybrać meze mieszane. Oczywiście dochodzą do tego w każdym przypadku ogromne ilości frytek, ewentualnie pieczonych, albo gotowanych ziemniaków. Na deser bywają zwykle podawane owoce.
Cypr | Składniki mezé mogą być przeróżne, ale podstawowe zasady przyrządzania tej małej uczty są wszędzie bardzo podobne (Dolmades, pickles, Melitzanosalata, tzatziki, Smoked Lamb - Hellenic Republic by Alpha na licencji CC BY-SA 2.0)
Zainteresują Cię również