Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to różnorodne dania-przekąski, podawane na małych (ale jakże licznych) talerzach, serwowane na obiad lub kolację (w niektórych krajach jest to forma przystawek przed daniem głównym).

Cypr | Mezé (mezés) to zestaw małych dań-przekąsek popularny m. in. w kuchni cypryjskiej, greckiej, arab-skiej i tureckiej
Cypr | Mezé (mezés) to zestaw małych dań-przekąsek popularny m. in. w kuchni cypryjskiej, greckiej, arab-skiej i tureckiej (by heatheronhertravels )

Co to jest meze?

Meze podawane może być na ciepło lub zimno i zawierać: mięso, sery, warzywa, owoce morza albo mieszankę tego wszystkiego. Są to zazwyczaj przekąski słone, pikantne i bardzo aromatyczne.

Wielu uważa, że mezé tak właściwie nie jest określoną potrawą, a... wydarzeniem.

Doświadczenie prawdziwego cypryjskiego mezé możliwe jest w większej grupie. Oczywiście pojedynczy turysta, który skusi się na takie danie, także otrzyma wiele różnych potraw, ale będą to raczej porcje wydzielone, przykładowo: kiełbaska, kotlet i kawałek wątróbki. Należy unikać restauracji, gdzie sałatka do mezé wpisywania jest oddzielnie do rachunku – jest to działanie absolutnie niecypryjskie!

Meze mięsne, warzywne lub mieszane

Składniki mezé mogą być przeróżne, ale podstawowe zasady przyrządzania tego posiłku (małej uczty) pozostają zawsze takie same.

Do jednego dobrego cypryjskiego mezé należy co najmniej 15, a często nawet 20-25 różnych potraw. Są one ustawiane na talerzach, albo na tacy pośrodku stołu. Każdy uczestnik biesiady nakłada sobie to co lubi i w zadowalających go ilościach. Wino, woda i piwo stoją dla wszystkim razem na stole, podobnie chleb i sałatka.

Cypr | Zjedzenie całego mezé jest nie lada wyzwaniem – kelnerzy sukcesywnie donoszą kolejne potrawy
Cypr | Zjedzenie całego mezé jest nie lada wyzwaniem – kelnerzy sukcesywnie donoszą kolejne potrawy (by Ewan-M )

Zamawiając mezé nie dostaniemy od razu całego dania – kelnerzy będą sukcesywnie donosić kolejne potrawy.

Najpierw "przychodzą" przekąski: od słynnych tzatziki, poprzez puree z ikry (tarama), krem z orzeszków ziemnych (tahini) i puree z cieciorki (houmous). Potem może trochę dzikich szparagów z jajecznicą, grillowana ośmiornica, kałamarnica, oliwki, typowo cypryjski grillowany ser owczy halloumni, grzyby, wątróbka jagnięca i cypryjska kiełbaska z rusztu. Może przy tym być cypryjskie ravioli, także klopsiki i małe, spożywane w całości rybki.

Kiedy wydaje się, że człowiek już jest syty, wnoszone są główne potrawy na wielkiej tacy. Przy rybnym meze są to ryby i inne owoce morza przeróżnych gatunków, przy mięsnym meze – potrawy mięsne, kotlety z jagnięciny, kurczaki i wieprzowina, podroby i potrawy duszone. Komu smakują oba rodzaje, może wybrać meze mieszane. Oczywiście dochodzą do tego w każdym przypadku ogromne ilości frytek, ewentualnie pieczonych, albo gotowanych ziemniaków. Na deser bywają zwykle podawane owoce.

Cypr | Składniki mezé mogą być przeróżne, ale podstawowe zasady przyrządzania tej małej uczty są wszędzie bardzo podobne
Cypr | Składniki mezé mogą być przeróżne, ale podstawowe zasady przyrządzania tej małej uczty są wszędzie bardzo podobne (by avlxyz )

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Pamiątki z Cypru, które można zjeść Pamiątki z Cypru, które można zjeść
Każdy, kto choć raz był na Cyprze mógł zasmakować w doskonałej kuchni i produktach regionalnych wyspy. Koniec...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Trufle – luksusowy przysmak z Istrii Trufle – luksusowy przysmak z Istrii
Cenne i stanowiące towar luksusowy trufle rosną przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego – m.in...

 

Przeczytaj również

Kiedy jechać na Ukrainę?

Ukraina jest wciąż mało popularnym kierunkiem turystycznym, mimo że charakteryzuje się licznymi walorami i jest jednym z naszych najbliższych sąsiadów.

Famagusta

Portowe miasto Famagusta należy do turystycznych atrakcji Cypru Północnego. Historyczne budowle, dziewicza przyroda i plaże, które należą do najpiękniejszych w…

Finlandia

Choć bez większego problemu można się do niej dostać z Polski, zarówno promem, jak i samolotem, Finlandia to kraj tajemniczy…

Najpiękniejsze plaże Cypru

Cypr to wymarzone miejsce dla osób pragnących spędzić wakacje nad morzem. Woda u wybrzeży wyspy oraz plaże są czyste, a…

Kozak System – kozacka energia na scenie

Tradycyjne kozackie motywy i brzmienia we współczesnych aranżacjach punk-rockowych, reggae i ska – poznajcie niesamowitą energię ukraińskiego zespołu Kozak System.

Muzeum Morskie w Lizbonie

Muzeum Morskie (port: Museu de Marinha), nazywane też Muzeum Żeglugi albo Muzeum Marynistycznym jest jednym z ważniejszych w Lizbonie.

Słoboda Mamaja – kozacki skansen w Kijowie

Z historią i folklorem Ukrainy nierozerwalnie związani są Kozacy, których tradycje przetrwały do dziś w ludowych festiwalach, muzyce, a także…

Półwysep Tarchankut

Półwysep Tarchankucki nie jest miejscem popularnym wśród turystów, co może dziwić tych, którzy odwiedzili ten uroczy zakątek Krymu. Okolice te…