Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki, cieszą się znakomitą pogodą i obowiązkowo kosztują oryginalne cypryjskie potrawy.
Na szczególną uwagę zasługują oczywiście słodycze, któż z nas bowiem nie marzy o słodko spędzonych wakacjach?
Cypr | Loukoumi (Cyprus Delights) (2008.10.20 - The beautiful lefkara by Adrian Clark na licencji CC BY-ND 2.0)
Soutzoukos, palouze i kiefterka
Do tradycyjnych przysmaków, z których słynie wyspa należą: soutzoukos (soutjouko), palouze i kiefterka. Wygląd tych pierwszych z pewnością przyciągnie naszą uwagę – kojarzą się trochę z długimi, cienkimi, woskowymi świeczkami.
Jak powstają te pyszne słodycze?
Te wspaniałe, nietypowe przysmaki, pod którymi uginają się cypryjskie stragany, powstają z soku z winogron. Najczęściej do jego pozyskania wykorzystywane są owoce, które pozostały z produkcji wina. Jak wiele można wyczarować z takich drogocennych "resztek" przekonamy się za chwilę.
Sok z winogron podgrzewa się z dodatkiem mąki, wody różanej i cynamonu. Gdy mikstura uzyska lepką konsystencję, można w niej zanurzyć nawleczone na sznurek orzechy czy migdały (wówczas powstanie soutzoukos) lub spożyć jeszcze na ciepło (albo po przestygnięciu), posypaną bakaliami (w takiej sytuacji będziemy kosztować palouze).
Cypr | Soutzoukos (traditional desert_Soutzoukos 2 by CTO Zurich na licencji CC BY 2.0)
Soutzoukos, gdy już osiągnie się planowaną grubość i kształt "woskowych" pałeczek, suszy się przez kilka dni na słońcu.
Wspomną wcześniej kiefterkę przyrządza się ze stężałej masy, którą kroi się w niewielkie prostokąty (około 2-4-centymetrowe). Deser ten przypomina w swej konsystencji galaretkę. Czyli tak naprawdę skład pozostaje ten sam, a zmienia się tylko forma i nazwa przysmaku.
Soutzoukos i kiefterka doskonale komponują się z lampką słynnego cypryjskiego alkoholu – Zivania.
Zagęszczonym sokiem z winogron – który nosi nazwę moustari lub epsimo – można także smarować kanapki, zupełnie jak miodem.
Cypr | Cypryjskie słodycze wyrabiane są z soku winogronowego (Closeup of grapes on the vine by RVWithTito.com na licencji CC BY 2.0)
Te pyszne słodycze pochodzą z niewielkich, górskich wiosek, słynących przede wszystkim z produkcji win. Docierając do nich możemy nie tylko skosztować lokalnych przysmaków, ale także przyjrzeć się procesowi ich produkcji.
W miejscowości Arsos (dystrykt Limassol) odbywa się nawet specjalny festiwal poświęcony cypryjskim słodkościom – Festival of Palouzze.
Loukoumi
Kto był na Cyprze z pewnością długo wspomina jeszcze jeden przysmak – loukoumi (Cyprus Delights). To słodka owocowa galaretka oprószona cukrem pudrem, z zanurzonymi w niej bakaliami. Galaretka powstaje z cukru, skrobi i wody z dodatkiem soku owocowego. W tym przysmaku specjalizuje się region Pafos.
Cypr | Orzechy i migdały są częścią składową wyśmienitych cypryjskich deserów (Almonds by Jessica Merz na licencji CC BY-ND 2.0)
Zainteresują Cię również





