Souvla (σούβλα) to popularne cypryjskie danie sporządzane z dużych kawałków mięsa, pieczonych na długim szpikulcu nad węglem. Tradycyjnie do souvla wykorzystuje się karkówkę i łopatkę jagnięcą lub wieprzową, a całość opieka się na cypryjskim grillu zwanym foukou.
W wersjach alternatywnych pojawia się także mięso z kurczaka.
Cypr | Souvla to po prostu szaszłyk w wersji XXL (Souvla in Cyprus by Save&Savour na licencji CC BY-SA 2.0)
Potrawa ta kojarzyć nam się może ze słynnymi greckimi souvlaki, czyli po prostu z szaszłykami, z tym że mięso pocięte jest tu na znacznie większe porcje i pieczone przez dłuższy czas w większej odległości od żarzących się węgli.
Początkowo szpikulec z nadzianym równomiernie mięsem (tak, aby mógł się swobodnie obracać), umieszczany jest najwyżej jak to tylko możliwe na grillu. Kiedy mięso zacznie skwierczeć, należy je nieco obniżyć i piec aż do zbrązowienia.
W międzyczasie mięso posypuje się solą i przyprawami (głównie oregano) oraz polewa (ewentualnie smaruje pędzelkiem) oliwą i winem, aby pozostało soczyste.
W zależności od wielkości „szaszłyka”, rodzaju mięsa i mocy ognia, proces pieczenia souvla może trwać od 90 minut, do nawet 3 godzin.
Różne regiony Cypru wypracowały swoje własne przepisy na souvla różnicując przede wszystkim skład marynat, w których pojawić się może jogurt, wino lub piwo – wszystko zależy od wyobraźni kucharza. Mięso pieczone bywa także, podobnie jak greckie souvlaki, bez marynowania.
Cypr | Tradycyjnie do souvla wykorzystuje się karkówkę i łopatkę jagnięcą lub wieprzową (Souvla by George M. Groutas na licencji CC BY 2.0)
Najbardziej popularny wariant tej potrawy, to tzw. lysiotiki souvla, pochodzące ze wsi Lysi (dystrykt Famagusta).
To obfite mięsne danie Cypryjczycy spożywają zazwyczaj w świątecznych okresach przed lub po poście, czyli zwykle na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Souvla niemal obowiązkowo pojawia się także na cypryjskich weselach. Możemy go także skosztować w restauracjach jako składnik meze.
Souvla podawane jest najczęściej z surówką i ziemniakami, doskonale komponuje się też z lokalnym winem czy piwem.
Cypr | W międzyczasie mięso posypuje przyprawami i polewa oliwą lub winem, aby pozostało soczyste (Taverna Ttasis, Idalion by George M. Groutas na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również





