Jedną z kulinarnych specjalności Cypru są sery wyrabiane z owczego i koziego mleka. Do tradycyjnych i najpopularniejszych wyrobów należą ser halloumi, anari oraz kefalotyri.

Cypr | Ojczysną sera halloumi jest Cypr

Cypr | Ojczyzną sera halloumi jest Cypr (Halloumi Cheese from Cyprus by Mr.TinDC na licencji CC BY-ND 2.0)

Halloumi - cypryjski specjał

Ten rodzaj sera spotkać można na Cyprze, w Grecji, Turcji a nawet Wielkiej Brytanii, gdzie zyskał ogromna popularność. Ale to właśnie Cypr jest krajem, z którego wywodzi się ser halloumi i który jest jego największym eksporterem. Cypryjski ser halloumi trafia na rynki europejskie, amerykańskie a także Bliskiego Wschodu.

Halloumi to tradycyjny, cypryjski biały ser o pikantnym i lekko słonym smaku, często doprawiany miętą. Wytwarza się go z mleka owczego lub z niewielkim dodatkiem mleka koziego. W sklepach można dostać natomiast ser wyrabiany z mleka mieszanego – krowiego, owczego i koziego. Zalicza się go do serów półtwardych. Jego charakterystyczną cechą jest biały kolor, kremowa i sprężysta konsystencja oraz wysoka temperatura topnienia, dzięki czemu nawet poddany obróbce termicznej zachowuje swój kształt i konsystencje. Podobnie jak mozzarella, halloumi przechowywany jest w naturalnej zalewie.

Ser halloumi jest dość tłusty (zawartość tłuszczu nie może wynosić mniej niż 43%) oraz bogatym w białko, którego jest 22%.

Jak podawać i z czym najlepiej smakuje halloumi?

Ser halloumi można podawać na wiele różnych sposobów. Smakuje wyśmienicie świeży jak i serwowany na ciepło – smażony lub grillowany. Dzięki temu, że nie topi się pod wpływem wysokiej temperatury nie trzeba go panierować przed smażeniem czy grillowaniem – wystarczy doprawić ulubionymi przyprawami, wrzucić na patelnie lub ruszt i po kilku minutach cieszyć się jego wybornym smakiem. Tak przyrządzony ser najlepiej podawać z warzywami (pomidory, bakłażan), czarnymi oliwkami, sosem winegret oraz pieczywem np. chlebkiem pita. Świeży ser jest doskonały zarówno sam jak i na kanapki, do sałatek czy w połączeniu z owocami, piklami oraz wędzoną szynką. Często stanowi element cypryjskiego mezé. Halloumi jest również doskonałym dodatkiem do dań makaronowych, pizzy czy nawet jajecznicy. Na Cyprze można zjeść m.in. pyszne ravioli z dodatkiem tego sera.

Cypr | Halloumi najlepiej smakuje podany na ciepło

Cypr | Halloumi najlepiej smakuje podany na ciepło (Pan fried Halloumi with tomato by Stuart Webster na licencji CC BY 2.0)

Anari, czyli cypryjska wersja riccoty

Anari to chudy (do 8% tłuszczu), biały ser o lekkiej i miękkiej konsystencji oraz łagodnym, śmietankowym smaku. Wyrabia się go z serwatki pozostałej po produkcji sera halloumi. Ser występuje w postaci świeżej i suszonej. Ten drugi otrzymuje się po nasoleniu świeżego sera i poddaniu go procesowi suszenia. Wówczas nabiera on słonego, dojrzałego smaku i staje się twardy i kruchy w konsystencji. Na Cyprze suszony Anari sprzedawany jest w wersji tartej lub w postaci małych kosteczek.

Ser anari w kuchni

Świeży ser ze względu na swój lekko słodki smak jest idealny jako dodatek do deserów czy ciast. Świetnie sprawdza się również w roli słodkiego śniadania, podany z owocami, miodem czy konfiturą. Na Cyprze popularny jest deser z sera Anari polanego słodkim syropem karbowym i miodem, z dodatkiem prażonych orzechów. Serem tym nadziewa się także wiele słodkich ciastek, jak np. tradycyjne boureki.

Suszony, słony ser jest natomiast świetnym dodatkiem do makaronów i ravioli, ale może być również stosowany do zagęszczania sosów.

Cypr | Ser halloumi i kefalotyri są serwowane jako element mezé

Cypr | Ser halloumi i kefalotyri są serwowane jako element mezé (halloumi salad by jules na licencji CC BY 2.0)

Kefalotyri

Kefalotyri jest serem tłustym (do 48% tłuszczu) twardym, żółtym i długodojrzewającym (od 2 do 12 miesięcy i dłużej). Produkuje się go z owczego mleka lub mieszanki mleka owczego i koziego. W smaku ser ten jest pikantny i lekko słony, o mocnym i bogatym aromacie. Ser ten znany jest także w Grecji i Turcji.

Z czym serwować kefalotyri?

Ser ten podaje się w wersji na ciepło – smażony na oliwie z oliwek. Tartego sera używa się jako dodatku do sosów, dań makaronowych, mięsnych, gulaszu, sałatek lub gotowanych warzyw. W połączeniu ze świeżymi owocami (winogrona, figi, gruszki), kiełbasą i winem stanowi idealny element cypryjskiego mezé.

Cypr | Na Cyprze sery produkuje się głównie z mleka owczego i koziego

Cypr | Na Cyprze sery produkuje się głównie z mleka owczego i koziego (TRNC - North Cyprus - long-eared sheep by muffinn na licencji CC BY 2.0)

Zainteresują Cię również

Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Pamiątki z Cypru, które można zjeść Pamiątki z Cypru, które można zjeść
Każdy, kto choć raz był na Cyprze mógł zasmakować w doskonałej kuchni i produktach regionalnych wyspy. Koniec...
Portugalskie pączki malasada Portugalskie pączki malasada
Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed...
Maltańskie przysmaki, czyli co warto spróbować Maltańskie przysmaki, czyli co warto spróbować
Z jakich przysmaków słynie Malta? Czego warto skosztować? Każdy z nas słyszał o słynnym likierze z opuncji, ale na...
10 potraw i przysmaków, które warto spróbować w Portugalii 10 potraw i przysmaków, które warto spróbować w Portugalii
Portugalia słynie z wyśmienitej, bardzo różnorodnej kuchni. Będąc tam, chciałoby się spróbować wszystkiego, ale...