Zivania jest obok wina Commandaria, kolejnym tradycyjnym, cypryjskim napojem alkoholowym. Ten bezbarwny, wytrawny trunek o wysokiej zawartości alkoholu i przyjemnym aromacie nut owocowych oraz rodzynek, często porównywany jest do włoskiej grappy czy greckiego tsipuro.

Cypr | Do produkcji zivanii wykorzystuje się lokalne szczepy winorośli
Cypr | Do produkcji zivanii wykorzystuje się lokalne szczepy winorośli (by nh53 )

Historia trunku

Pierwsze wzmianki na temat zivanii pochodzą z XVIII wieku. Ze źródeł pisanych wiadomo, że trunek produkowany był również w XIX wieku, w czasie brytyjskiej okupacji. W połowie XX wieku zivania wraz z winem stanowiła ważny towar eksportowy. W 1949 roku rząd kolonialny zakazał jednak jej produkowania.

W tym okresie alkohol destylowano głównie w domach, w niewielkich ilościach i tylko na własny użytek. Dopiero w roku 1998 zniesiono ten dekret, a produkcja znów stała się legalna. W tym samym roku wprowadzono również ścisłe przepisy dotyczące produkcji oraz kontroli jakościowej. Od tego czasu zivania cieszy się stale rosnącym zainteresowaniem.

W 2004 roku zivania uznana została przez UE za tradycyjny, cypryjski produkt i jako taki włączona do europejskiego programu ochronnego, w wyniku czego trunek ten nie może być produkowany pod nazwą „zivania” poza granicami Cypru.

Produkcja

Zivanię wytwarza się w procesie destylacji wina oraz sfermentowanych wytłoczyn winogronowych, pochodzących z owoców lokalnych odmian winorośli, przede wszystkim szczepów Mavro i Xynisteri.

Do produkcji stosuje się jedynie owoce, które nie uległy zepsuciu czy uszkodzeniu.

Wyróżnić można trzy metody produkcji zivanii. Pierwsza polega na destylacji samego wina, w drugiej alkohol produkowany jest z wina i wytłoczyn, a w trzeciej wykorzystuje się wytłoczyny, wodę oraz porakos – końcówka destylatu, tzw. ogon.

Zivania produkowana jest zarówno na domowy użytek jak i na wielką skalę przez największych producentów wina na Cyprze. Główne koncerny produkujące ten trunek to Loel, KEO, Etko, SODAP.

Cypr | Zivania świetnie kompunuje się z bakaliami oraz tradycyjnymi, cypryskimi słodyczami
Cypr | Zivania świetnie komponuje się z bakaliami oraz tradycyjnymi, cypryjskimi słodyczami (by cyprustourismch )

Przeznaczenie i sposób podawania

Zivanię podaje się schłodzoną, jako aperitif wraz z przekąskami takimi jak loukaniko (rodzaj kiełbasy) i lountza (wędzona polędwica), przed podaniem głównych dań, lub po obfitym i ciężkim posiłku, aby wspomóc trawienie. Świetnie komponuje się również z orzechami, rodzynkami, suszonymi owocami czy słodyczami jak soutzoukos, kiefterka i loukoumi.

Ponadto domowe wersje zivanii stosowane są przez Cypryjczyków jako środek do dezynfekcji ran, leczniczo w przeziębieniach, na ból zęba lub do masażu bolących miejsc.

Zivania z Kykkos

W klasztorze Kykkos produkowana jest specjalna czerwona odmiana tego trunku. Przy jej produkcji używa się aromatycznych przypraw i dodatków jak cynamon i zioła, przez co jest ona bardziej aromatyczna i bogatsza smakowo.

Cypr | Z produkcji zivanii słynie m. in. położony w górach Troodos, Klasztor Kykkos
Cypr | Z produkcji zivanii słynie m. in. położony w górach Troodos, Klasztor Kykkos (by brianharringtonspier )

Zainteresują Cię również

Chorwackie alkohole Chorwackie alkohole
Baczny turysta mijający autokarem rozległe połacie chorwackich winnic, na pewno domyśli się, iż kraj ten powinien...
Pamiątki z Cypru, które można zjeść Pamiątki z Cypru, które można zjeść
Każdy, kto choć raz był na Cyprze mógł zasmakować w doskonałej kuchni i produktach regionalnych wyspy. Koniec...
Alkohol dopiero po osiemnastce Alkohol dopiero po osiemnastce
Od nowego roku w Portugalii wprowadzono pewne zmiany, dotyczące możliwości zakupu alkoholu przez młodzież. Władze...
Celtia Celtia
Celtia (سلتيا) to nazwa tunezyjskiej marki piwa, które produkowane jest od 1925 roku. Obecnie jest to jeden z...
Oktoberfest – niemieckie święto piwa Oktoberfest – niemieckie święto piwa
Oktoberfest to słynne niemieckie święto piwa obchodzone co roku w październiku. Czy znacie genezę tego festynu,...
Festiwal wina w Limassol Festiwal wina w Limassol
Cypryjskie wino było sławne już w starożytności. Niektórzy wierzą, że tutejszych trunków kosztował sam Dionizos...