Uznawana jest za jedną z najbardziej różnorodnych kuchni świata. Mimo że kojarzona często jednoznacznie z żabimi udkami i ślimakami, kuchnia francuska pełna jest niezwykle interesujących i ciekawych przepisów na potrawy, które zadowolą najbardziej wyrafinowane podniebienia.
Francja | Francuskie crêpes przypominają znane nam naleśniki (belle-hélène by Flavio Ensiki na licencji CC BY 2.0)
Kunszt sztuki kulinarnej tego kraju bierze się chyba przede wszystkim z zamiłowania do celebrowania posiłków. Zawsze starannie dobrane menu i nieodłączna lampka wina do każdego posiłku, to już tradycja w kuchni francuskiej. Tradycja ta przeszła w styl życia, dzięki któremu kuchnia francuska uznawana jest za najlepszą na świecie.
Obfituje w warzywa, owoce, świetnie dobrane mięsa i sery. O różnorodności potraw decyduje dobór najlepszych ziół i przypraw, bez których Francuzi nie obywają się na co dzień.
Różnorodność kuchni francuskiej i bogactwo smaków biorą się przede wszystkim z tego, że każdy region Francji ma swoją własną kuchnię, która ściśle wiąże się ze strefą klimatyczną regionu i charakterystycznymi dla niego produktami. Tych regionów jest 22, łatwo więc wyobrazić sobie, jaką atrakcją byłaby kulinarna podróż przez Francję. Zatrzymajmy się chwilę przy niektórych regionach i "rozsmakujmy się" w opisach ich kuchni:
Zachód i północny zachód
Są to regiony położone na północy, gdzie klimat jest dość chłodny, a więc i cechą charakterystyczną tych kuchni jest dostosowanie potraw do warunków klimatycznych: różnorodność potraw mięsnych i gulaszy oraz zawiesistych sosów, np. carbonade - wołowina duszona w sosie piwnym i cebuli.
Nord-pas-de-Calais - słynie z doskonałych wyrobów wędliniarskich i pasztetów, czego przykładem jest pyszna kiełbaska Andouillette, do której dodaje się cebulę i mnóstwo przypraw.
Francja | Mówiąc o kuchni francuskiej nie sposób nie wspomnieć o serach (French blue cheese by WordRidden na licencji CC BY 2.0)
Normandia - w rejonie tym na dużą skalę uprawiane są jabłonie, calvados i cydr to trunki, które powstają właśnie tutaj na bazie soku jabłkowego. Bliskość Atlantyku oznacza, że na stołach normandzkich królują owoce morza. Prawdziwym przysmakiem są mule, czyli bardzo delikatne w smaku małże.
Bretania - tu spróbować można jak smakuje homar, na stole często pojawiają się świeże ryby oraz naleśniki.
Francja centralna
Il de France - którego stolicą jest Paryż. Paryż jest nie tylko kulturalną stolicą świata, liczne restauracje dostarczyć mogą naprawdę wysublimowanych doznań. Kunszt kulinarny Francuzów można poznać odwiedzając paryskie restauracje.
Burgundia - każdy bez wahania skojarzy ten region z produkcją wina. Nie inaczej, tu powstają jedne z najbardziej cenionych w świecie win. Najsłynniejszą potrawą regionalną jest wołowina po burgundzku, czyli bouf bourguignon. Niemniej znaną potrawą, raczej jednak na skalę krajową, jest kogut duszony w czerwonym winie.
Owernia - to kraina chłopskiego jadła, słynąca również z wyrobu serów. W Owerni jada się tłusto, dominują mięsne potrawy oraz wędliny.
Francja | Crème brûlée - deser z chrupką warstwą skarmelizowanego cukru (creme brulee by Joel Kramer na licencji CC BY 2.0)
Wschód i północny wschód
Szampania - znana jest głównie z produkcji szampana.
Alzacja - kuchnia tego regionu znajduje się pod dużym wpływem kuchni niemieckiej, gdzie króluje piwo i dania mięsne typu gulasz. Równie popularne są tutaj potrawy na bazie kapusty kiszonej. Słynne danie francuskie - tarta - narodziło się właśnie tutaj.
Rodan-Alpy - to przede wszystkim wspaniały smak kiełbas i alpejskich serów, które stanowią bazę dla wielu tutejszych potraw regionalnych.
Francja południowa
Południe zdominowane jest przez klimat śródziemnomorski, pełne słońca, które sprzyja uprawom warzyw, owoców i ziół.
Prowansja - pełna upraw ziół: tymianku, bazylii, rozmarynu, szałwii i majeranku, które tworzą znaną mieszankę o nazwie zioła prowansalskie. Tereny tego regionu obfitują również w cytrusy oraz drzewa oliwne. Bliskość Morza Śródziemnego oznacza bogactwo gatunków ryb i owoców morza. Najsłynniejsza potrawa tego regionu to bouillabaisse, czyli rybny gulasz z dodatkiem ziół, szafranu oraz skórki pomarańczowej. Południowa kuchnia wykorzystuje również oliwki. Pasta z ich dodatkiem to tapenada.
Langwedocja - słynie z potraw, których bazą jest dziczyzna. To tutaj królują szparagi, ale również dania, których podstawowym składnikiem są ryby.
Francja | Francja słynie ze znakomitych win (Day 85 by hermesmarana na licencji CC BY-ND 2.0)
Kuchnia kultywowana przez wieki przez wielkie postacie świata kulinarnego to tzw. haute cuisine, czyli kuchnia wysoka, którą stanowią drogie, wykwintne potrawy. Natomiast nouvelle cuisine to "nowa kuchnia", która w 1960 r. powstała na przekór kuchni wysokiej. Dania przygotowywane w jej duchu są zdrowe i lekkie, bazują na składnikach dostępnych dla wszystkich, bez względu na zasobność portfela.
Bez względu na rodzaj kuchni i jej składniki dla Francuzów najważniejsze jest to, aby produkty były świeże. Stąd popularność małych miejskich targowisk oraz sklepików, gdzie Francuzi zwykle zaopatrują się w najświeższe warzywa, owoce, mięsa, ryby i zioła.
Nie można nie wspomnieć o serach. W kuchni francuskiej zwykle pojawiają się one na koniec każdego posiłku, a ich smak pozwala wydobyć kieliszek czerwonego wina.
Bogactwo smaków oraz niezwykły kunszt kulinarny sprawiają, że kuchnia francuska pozostaje niedoścignionym wzorem dla największych talentów kulinarnych świata.
Zainteresują Cię również