Uznawana jest za jedną z najbardziej różnorodnych kuchni świata. Mimo że kojarzona często jednoznacznie z żabimi udkami i ślimakami, kuchnia francuska pełna jest niezwykle interesujących i ciekawych przepisów na potrawy, które zadowolą najbardziej wyrafinowane podniebienia.

Francja | Francuskie crêpes przypominają znane nam naleśniki

Francja | Francuskie crêpes przypominają znane nam naleśniki (belle-hélène by Flavio Ensiki na licencji CC BY 2.0)

Kunszt sztuki kulinarnej tego kraju bierze się chyba przede wszystkim z zamiłowania do celebrowania posiłków. Zawsze starannie dobrane menu i nieodłączna lampka wina do każdego posiłku, to już tradycja w kuchni francuskiej. Tradycja ta przeszła w styl życia, dzięki któremu kuchnia francuska uznawana jest za najlepszą na świecie.

Obfituje w warzywa, owoce, świetnie dobrane mięsa i sery. O różnorodności potraw decyduje dobór najlepszych ziół i przypraw, bez których Francuzi nie obywają się na co dzień.

Różnorodność kuchni francuskiej i bogactwo smaków biorą się przede wszystkim z tego, że każdy region Francji ma swoją własną kuchnię, która ściśle wiąże się ze strefą klimatyczną regionu i charakterystycznymi dla niego produktami. Tych regionów jest 22, łatwo więc wyobrazić sobie, jaką atrakcją byłaby kulinarna podróż przez Francję. Zatrzymajmy się chwilę przy niektórych regionach i "rozsmakujmy się" w opisach ich kuchni:

Zachód i północny zachód

Są to regiony położone na północy, gdzie klimat jest dość chłodny, a więc i cechą charakterystyczną tych kuchni jest dostosowanie potraw do warunków klimatycznych: różnorodność potraw mięsnych i gulaszy oraz zawiesistych sosów, np. carbonade - wołowina duszona w sosie piwnym i cebuli.

Nord-pas-de-Calais - słynie z doskonałych wyrobów wędliniarskich i pasztetów, czego przykładem jest pyszna kiełbaska Andouillette, do której dodaje się cebulę i mnóstwo przypraw.

Francja | Mówiąc o kuchni francuskiej nie sposób nie wspomnieć o serach

Francja | Mówiąc o kuchni francuskiej nie sposób nie wspomnieć o serach (French blue cheese by WordRidden na licencji CC BY 2.0)

Normandia - w rejonie tym na dużą skalę uprawiane są jabłonie, calvados i cydr to trunki, które powstają właśnie tutaj na bazie soku jabłkowego. Bliskość Atlantyku oznacza, że na stołach normandzkich królują owoce morza. Prawdziwym przysmakiem są mule, czyli bardzo delikatne w smaku małże.

Bretania - tu spróbować można jak smakuje homar, na stole często pojawiają się świeże ryby oraz naleśniki.

Francja centralna

Il de France - którego stolicą jest Paryż. Paryż jest nie tylko kulturalną stolicą świata, liczne restauracje dostarczyć mogą naprawdę wysublimowanych doznań. Kunszt kulinarny Francuzów można poznać odwiedzając paryskie restauracje.

Burgundia - każdy bez wahania skojarzy ten region z produkcją wina. Nie inaczej, tu powstają jedne z najbardziej cenionych w świecie win. Najsłynniejszą potrawą regionalną jest wołowina po burgundzku, czyli bouf bourguignon. Niemniej znaną potrawą, raczej jednak na skalę krajową, jest kogut duszony w czerwonym winie.

Owernia - to kraina chłopskiego jadła, słynąca również z wyrobu serów. W Owerni jada się tłusto, dominują mięsne potrawy oraz wędliny.

Francja | Crème brûlée - deser z chrupką warstwą skarmelizowanego cukru

Francja | Crème brûlée - deser z chrupką warstwą skarmelizowanego cukru (creme brulee by Joel Kramer na licencji CC BY 2.0)

Wschód i północny wschód

Szampania - znana jest głównie z produkcji szampana.

Alzacja - kuchnia tego regionu znajduje się pod dużym wpływem kuchni niemieckiej, gdzie króluje piwo i dania mięsne typu gulasz. Równie popularne są tutaj potrawy na bazie kapusty kiszonej. Słynne danie francuskie - tarta - narodziło się właśnie tutaj.

Rodan-Alpy - to przede wszystkim wspaniały smak kiełbas i alpejskich serów, które stanowią bazę dla wielu tutejszych potraw regionalnych.

Francja południowa

Południe zdominowane jest przez klimat śródziemnomorski, pełne słońca, które sprzyja uprawom warzyw, owoców i ziół.

Prowansja - pełna upraw ziół: tymianku, bazylii, rozmarynu, szałwii i majeranku, które tworzą znaną mieszankę o nazwie zioła prowansalskie. Tereny tego regionu obfitują również w cytrusy oraz drzewa oliwne. Bliskość Morza Śródziemnego oznacza bogactwo gatunków ryb i owoców morza. Najsłynniejsza potrawa tego regionu to bouillabaisse, czyli rybny gulasz z dodatkiem ziół, szafranu oraz skórki pomarańczowej. Południowa kuchnia wykorzystuje również oliwki. Pasta z ich dodatkiem to tapenada.

Langwedocja - słynie z potraw, których bazą jest dziczyzna. To tutaj królują szparagi, ale również dania, których podstawowym składnikiem są ryby.

Malezja | Francja słynie ze znakomitych win

Francja | Francja słynie ze znakomitych win (Day 85 by hermesmarana na licencji CC BY-ND 2.0)

Kuchnia kultywowana przez wieki przez wielkie postacie świata kulinarnego to tzw. haute cuisine, czyli kuchnia wysoka, którą stanowią drogie, wykwintne potrawy. Natomiast nouvelle cuisine to "nowa kuchnia", która w 1960 r. powstała na przekór kuchni wysokiej. Dania przygotowywane w jej duchu są zdrowe i lekkie, bazują na składnikach dostępnych dla wszystkich, bez względu na zasobność portfela.

Bez względu na rodzaj kuchni i jej składniki dla Francuzów najważniejsze jest to, aby produkty były świeże. Stąd popularność małych miejskich targowisk oraz sklepików, gdzie Francuzi zwykle zaopatrują się w najświeższe warzywa, owoce, mięsa, ryby i zioła.

Nie można nie wspomnieć o serach. W kuchni francuskiej zwykle pojawiają się one na koniec każdego posiłku, a ich smak pozwala wydobyć kieliszek czerwonego wina.

Bogactwo smaków oraz niezwykły kunszt kulinarny sprawiają, że kuchnia francuska pozostaje niedoścignionym wzorem dla największych talentów kulinarnych świata.

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Tureckie desery Tureckie desery
Słodycze to osobny – i jakże bogaty – rozdział tureckiej kuchni. Desery przyrządzane w tej części świata są...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...