Podróż do Aten to niepowtarzalna okazja zasmakowania we wspaniałej kuchni greckiej! Sztuka kulinarna tego zakątka świata kojarzy się nam głównie z dobrze znaną także w Polsce sałatką grecką.

Ale na tym spektrum greckich dań z pewnością się nie kończy! Grecy to urodzeni smakosze i prawdziwi miłośnicy biesiadowania.

Kuchnie | Grecy uwielbiają owoce morze
Kuchnie | Grecy uwielbiają owoce morza (by aurelian_s )

Owoce morza

Grecy chętnie smakują w tym, co poprzynosi morze, pod warunkiem, że nie są od niego oddaleni. W greckich miejscowościach nadmorskich możemy zostać uraczeni m. in. przysmakami z ośmiornic, krabów czy krewetek.

Greckie potrawy z ośmiornicy gotowanej w czerwonym winie zyskały już międzynarodową sławę. Bodaj najsmaczniejsze przyrządzane w Grecji ryby to barweny.

Oczywiście tych, którzy nie gustują w stworzeniach wypływających lub wypełzających z wody, z pewnością zainteresują także inne greckie specjały.

Sałatka grecka

Sałatka grecka, przyrządzana ze świeżych warzyw, sera feta i soczystych oliwek, bije na świecie rekordy popularności. Ta najbardziej tradycyjna powinna zwierać tylko: pomidory, ogórki, fetę i oliwki oraz odrobinę oliwy i ewentualnie oregano.

Oprócz niej warta polecenia jest też inna sałatka ze słonecznej Hellady – z arbuza, fety i liści mięty, która doskonale sprawdza się jak orzeźwiające danie w upalne popołudnie.

Dużą popularnością cieszy się także grecka sałatka fasolowa.

Słynny grecki sos – tzatziki

To Grecy są pomysłodawcami wielu popularnych dziś na całym świecie potraw, między sosu tzatziki – obecnie dostępnego w sklepach całej Europy.

Potrawa ta to nic innego jak pasta przyrządzana z fety, czosnku, ogórków i mięty. Dodaje się ją do chleba, który jest tutaj popularną przekąską. Oprócz tzatzików Grekom smakuje także pasta czosnkowo-fasolowa.

Grecy lubią także podgryzać smażone warzywa, np. kabaczki lub paprykę, chętnie sięgają też po ciasto zwane „pites”, przypominające ciasto francuskie. Szczególnie dobrze komponuje się ono z dodatkiem sera feta, kabaczków czy szpinaku.

Kuchnie | Słynna grecka sałatka z serem fetą
Kuchnie | Słynna grecka sałatka z serem fetą (by niputaidea )

A na obiad zupa

Grecy także gustują w zupach. Raczą się zupami mięsnymi z wołowiny i ryżu a także warzywnymi z dodatkiem popularnej tutaj fasoli, grochu i soczewicy. Na drugie dania lubią zjeść mięso jagnięce lub cielęce z dodatkiem ziemniaków albo wołowinę z dodatkiem makaronu. Wołowinę zapieka się także w pergaminie. Ale to nie jedyny kulinarny kaprys Greków. W Attyce popularne są gołąbki zapiekane w liściach winogronowych. Smaczne są także potrawy z bakłażanów, sera żółtego i mięsa mielonego. To na pewno smaczniejsze i bardziej „cywilizowane” niż greckie „kefalaki” – słynne potrawy z baranich lub kozich łbów. Grekom smakują części tych głów, takiej jak: oczy, języki, móżdżki.

Grecja jednak znawcom kuchni będzie z pewnością kojarzyła się z wykorzystaniem ryb, baraniny, owoców morza , świeżych ziół, warzyw, owoców jak również z szerokim zastosowaniem „płynnego złota” czyli greckiej oliwy z oliwek, na bazie której powstaje wiele potraw.

Zainteresują Cię również

Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...
Portugalskie pączki malasada Portugalskie pączki malasada
Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed...
Zielona zupa - Caldo verde Zielona zupa - Caldo verde
Zupa Caldo verde to tradycyjna, portugalska potrawa. Wywodzi się z prowincji Minho, w północnej Portugalii....
Bacalhau á bras Bacalhau á bras
Bacalhau á bras to popularne, tradycyjne portugalskie danie. Przyrządza się je z suszonego, solonego dorsza. Jest...
Słodkości z Algarve Słodkości z Algarve
Algarve ze swoimi skalistymi wybrzeżami i długimi, piaszczystymi plażami jest nie tylko centrum portugalskiej...
Święto Kasztanów Święto Kasztanów
Każdego roku 11 listopada w Portugalii swoje święto obchodzą kasztany. Są one bardzo popularne w tym kraju, bywają...