Podróż do Aten to niepowtarzalna okazja zasmakowania we wspaniałej kuchni greckiej! Sztuka kulinarna tego zakątka świata kojarzy się nam głównie z dobrze znaną także w Polsce sałatką grecką.
Ale na tym spektrum greckich dań z pewnością się nie kończy! Grecy to urodzeni smakosze i prawdziwi miłośnicy biesiadowania.
Kuchnie | Grecy uwielbiają owoce morza (_MG_4433 by Aurelian Săndulescu (: na licencji CC BY 2.0)
Owoce morza
Grecy chętnie smakują w tym, co poprzynosi morze, pod warunkiem, że nie są od niego oddaleni. W greckich miejscowościach nadmorskich możemy zostać uraczeni m. in. przysmakami z ośmiornic, krabów czy krewetek.
Greckie potrawy z ośmiornicy gotowanej w czerwonym winie zyskały już międzynarodową sławę. Bodaj najsmaczniejsze przyrządzane w Grecji ryby to barweny.
Oczywiście tych, którzy nie gustują w stworzeniach wypływających lub wypełzających z wody, z pewnością zainteresują także inne greckie specjały.
Sałatka grecka
Sałatka grecka, przyrządzana ze świeżych warzyw, sera feta i soczystych oliwek, bije na świecie rekordy popularności. Ta najbardziej tradycyjna powinna zwierać tylko: pomidory, ogórki, fetę i oliwki oraz odrobinę oliwy i ewentualnie oregano.
Oprócz niej warta polecenia jest też inna sałatka ze słonecznej Hellady – z arbuza, fety i liści mięty, która doskonale sprawdza się jak orzeźwiające danie w upalne popołudnie.
Dużą popularnością cieszy się także grecka sałatka fasolowa.
Słynny grecki sos – tzatziki
To Grecy są pomysłodawcami wielu popularnych dziś na całym świecie potraw, między sosu tzatziki – obecnie dostępnego w sklepach całej Europy.
Potrawa ta to nic innego jak pasta przyrządzana z fety, czosnku, ogórków i mięty. Dodaje się ją do chleba, który jest tutaj popularną przekąską. Oprócz tzatzików Grekom smakuje także pasta czosnkowo-fasolowa.
Grecy lubią także podgryzać smażone warzywa, np. kabaczki lub paprykę, chętnie sięgają też po ciasto zwane „pites”, przypominające ciasto francuskie. Szczególnie dobrze komponuje się ono z dodatkiem sera feta, kabaczków czy szpinaku.
Kuchnie | Słynna grecka sałatka z serem fetą (DSC01980 by mpellegr na licencji CC BY 2.0)
A na obiad zupa
Grecy także gustują w zupach. Raczą się zupami mięsnymi z wołowiny i ryżu a także warzywnymi z dodatkiem popularnej tutaj fasoli, grochu i soczewicy. Na drugie dania lubią zjeść mięso jagnięce lub cielęce z dodatkiem ziemniaków albo wołowinę z dodatkiem makaronu. Wołowinę zapieka się także w pergaminie. Ale to nie jedyny kulinarny kaprys Greków. W Attyce popularne są gołąbki zapiekane w liściach winogronowych. Smaczne są także potrawy z bakłażanów, sera żółtego i mięsa mielonego. To na pewno smaczniejsze i bardziej „cywilizowane” niż greckie „kefalaki” – słynne potrawy z baranich lub kozich łbów. Grekom smakują części tych głów, takiej jak: oczy, języki, móżdżki.
Grecja jednak znawcom kuchni będzie z pewnością kojarzyła się z wykorzystaniem ryb, baraniny, owoców morza , świeżych ziół, warzyw, owoców jak również z szerokim zastosowaniem „płynnego złota” czyli greckiej oliwy z oliwek, na bazie której powstaje wiele potraw.
Zainteresują Cię również





