Kuchnia hiszpańska, tak jak cały kraj, jest kolorowa i różnorodna. W każdym regionie skosztujemy innych dań, a każde z nich zachwyci nas bogactwem smaków i aromatów.

Hiszpania | Paella z dodatkiem owoców morza
Hiszpania | Paella z dodatkiem owoców morza (by mettamatt )

Różnorodność kuchni hiszpańskiej

Warto zwrócić uwagę, że niemal w każdym daniu kryje się nazwa regionu lub miasta, np. paella valenciana, crema catalana czy cocido madrileno.

W Katalonii i Galicji skosztujemy potraw z owocami morza. Serwowane są tu specjały z ośmiornic, ryb czy wodorostów. Kastylia może poszczycić się wyśmienitymi serami, np. queso manchego (popularny ser owczy), natomiast Huelva słynie z szynki jamon Iberio.

Przekąski

Warto też wspomnieć o tapas, czyli niewielkich przekąskach podawanych zazwyczaj do napojów. Mogą być to między innymi:

  • Mariscos – owoce morza
  • Oliwki
  • Oreja – smażone we fryturze ucho wołowe
  • Tortilla espanola
  • Fuet – katalońska kiełbasa
  • Jamón serrano – kiełbasa z szynką

Tortilla

Wspólnym daniem we wszystkich regionach Hiszpanii jest wspomniana tortilla espanola, czyli omlet z ziemniakami i dodatkiem innych składników. Tortilla podawana jest o każdej porze: na śniadanie, obiad lub kolację.

Hiszpania | Gazpacho - popularna hiszpańska zupa
Hiszpania | Gazpacho - popularna hiszpańska zupa (by jlastras )

Paella

Jednym z dań, które koniecznie trzeba skosztować jest występująca w licznych odmianach paella. Potrawa ta pochodzi z Walencji, a jej podstawowym składnikiem jest ryż z dodatkiem szafranu. Paella podsmażana jest na dużej, metalowej patelni z dwoma uchwytami. W zależności od miejsca, w którym je zamówimy, może zawierać kawałki owoców morza, mięso drobiowe, mięso królika lub przeróżne warzywa.

Paella podawana jest zwykle na obiad ponieważ jest zbyt ciężkostrawna aby jeść ją przed snem.

Gazpacho

Innym popularnym daniem jest zupa gazpacho, podawana zwykle na zimno. Przyrządza się ją z surowych warzyw, octu, oliwy i rozmoczonego chleba.

W całej Hiszpanii można skosztować kilka odmian tej zupy, np. w prowincji Cordoba popularna jest salmorejo cordobes, oparta na pomidorach, z dodatkiem szynki i jaj. We wschodniej Andaluzji serwuje się ajo blanco, czyli zupy bez dodatku pomidorów, ale z migdałami, czosnkiem i chlebem. W innych regionach Hiszpanii skosztujemy również porra antequerana oraz podawaną na ciepło gazpacho to stado.

Hiszpania | Tortilla espanola
Hiszpania | Tortilla espanola (by high__voltage )

Desery

Gdy już zjemy obfity obiad, nie zapomnijmy o chwili zapomnienia przy jakimś słodkim deserze. Jednym z nich jest churro, czyli wypiek, który kupimy niemal w każdej cukierni na dworcu. Innym słodkim specjałem jest crema catalana, przygotowywany z mleka, cytryny mąki kukurydzianek, żółtek i cynamonu. Inne desery, które również warto skosztować to: turrón, natillas, flan oraz arroz con leche.

Alkohole

Hiszpania słynie również ze znakomitego alkoholu. Do obiadu często podawane jest wino. W barach skosztujemy znakomitego piwa, w Madrycie – Mahou, natomiast w Sewilli – Cruzcampo.

Kuchnia hiszpańska jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim – bardzo zdrowa!

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Trufle – luksusowy przysmak z Istrii Trufle – luksusowy przysmak z Istrii
Cenne i stanowiące towar luksusowy trufle rosną przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego – m.in...

Hiszpania | Churro - słodki deser
Hiszpania | Churro - słodki deser (by vegan-baking )

 

Przeczytaj również

Grobowce Królewskie w pobliżu Pafos

Odkryte niedaleko cypryjskiego miasta Pafos grobowce otrzymały taką majestatyczną nazwę, ponieważ sądzono, że tak wspaniale i z przepychem mogli być…

Jezioro Balaton

Największe jezioro w Europie Środkowej położone jest właśnie na terenie Węgier i stanowi prawdziwą dumę mieszkańców tego kraju.

8 powodów, dla których warto odwiedzić Portugalię

Portugalia, często też nazywana „Ziemią łagodnych obyczajów” cieszy się ogromną popularnością wśród turystów. Ciepły klimat, wspaniałe zabytki i zróżnicowany krajobraz…Jakie…

Religie na Cyprze

Na Cyprze mieszkają wyznawcy 5 głównych religii o przyznanym statusie konstytucyjnym i są to: Prawosławni, Muzułmanie, Ormianie, Maronici i Katolicy.…

Kiedy jechać na Ukrainę?

Ukraina jest wciąż mało popularnym kierunkiem turystycznym, mimo że charakteryzuje się licznymi walorami i jest jednym z naszych najbliższych sąsiadów.

Rzym

Stolica Włoch, Rzym zwany "wiecznym miastem", położona jest w środkowej części kraju nad rzeką Tyber. W Rzymie ma swoją siedzibę…

Chorwacja – świat zwierzęcy

Świat zwierząt Chorwacji nie różni się wiele od typowo europejskiego. Powszechnie spotyka się tu wiewiórki, zające, sarny, jelenie, borsuki, lisy…

Chorwaci są za wejściem do Unii Europejskiej

Chorwaci są na tak! A mowa tu oczywiście o przeprowadzonym w ostatnią niedzielę (22 stycznia 2012 r.) referendum w sprawie…