Kuchnia hiszpańska, tak jak cały kraj, jest kolorowa i różnorodna. W każdym regionie skosztujemy innych dań, a każde z nich zachwyci nas bogactwem smaków i aromatów.
Hiszpania | Paella z dodatkiem owoców morza (DSC_0385 by Asinka Photography na licencji CC BY 2.0)
Różnorodność kuchni hiszpańskiej
Warto zwrócić uwagę, że niemal w każdym daniu kryje się nazwa regionu lub miasta, np. paella valenciana, crema catalana czy cocido madrileno.
W Katalonii i Galicji skosztujemy potraw z owocami morza. Serwowane są tu specjały z ośmiornic, ryb czy wodorostów. Kastylia może poszczycić się wyśmienitymi serami, np. queso manchego (popularny ser owczy), natomiast Huelva słynie z szynki jamon Iberio.
Przekąski
Warto też wspomnieć o tapas, czyli niewielkich przekąskach podawanych zazwyczaj do napojów. Mogą być to między innymi:
- Mariscos – owoce morza
- Oliwki
- Oreja – smażone we fryturze ucho wołowe
- Tortilla espanola
- Fuet – katalońska kiełbasa
- Jamón serrano – kiełbasa z szynką
Tortilla
Wspólnym daniem we wszystkich regionach Hiszpanii jest wspomniana tortilla espanola, czyli omlet z ziemniakami i dodatkiem innych składników. Tortilla podawana jest o każdej porze: na śniadanie, obiad lub kolację.
Hiszpania | Gazpacho - popularna hiszpańska zupa (Gazpacho de Cerezas con Arenques y Brotes de Ajo by Javier Lastras na licencji CC BY 2.0)
Paella
Jednym z dań, które koniecznie trzeba skosztować jest występująca w licznych odmianach paella. Potrawa ta pochodzi z Walencji, a jej podstawowym składnikiem jest ryż z dodatkiem szafranu. Paella podsmażana jest na dużej, metalowej patelni z dwoma uchwytami. W zależności od miejsca, w którym je zamówimy, może zawierać kawałki owoców morza, mięso drobiowe, mięso królika lub przeróżne warzywa.
Paella podawana jest zwykle na obiad ponieważ jest zbyt ciężkostrawna aby jeść ją przed snem.
Gazpacho
Innym popularnym daniem jest zupa gazpacho, podawana zwykle na zimno. Przyrządza się ją z surowych warzyw, octu, oliwy i rozmoczonego chleba.
W całej Hiszpanii można skosztować kilka odmian tej zupy, np. w prowincji Cordoba popularna jest salmorejo cordobes, oparta na pomidorach, z dodatkiem szynki i jaj. We wschodniej Andaluzji serwuje się ajo blanco, czyli zupy bez dodatku pomidorów, ale z migdałami, czosnkiem i chlebem. W innych regionach Hiszpanii skosztujemy również porra antequerana oraz podawaną na ciepło gazpacho to stado.
Hiszpania | Tortilla espanola (Tortilla (1) by Adrian Scottow na licencji CC BY-SA 2.0)
Desery
Gdy już zjemy obfity obiad, nie zapomnijmy o chwili zapomnienia przy jakimś słodkim deserze. Jednym z nich jest churro, czyli wypiek, który kupimy niemal w każdej cukierni na dworcu. Innym słodkim specjałem jest crema catalana, przygotowywany z mleka, cytryny mąki kukurydzianek, żółtek i cynamonu. Inne desery, które również warto skosztować to: turrón, natillas, flan oraz arroz con leche.
Alkohole
Hiszpania słynie również ze znakomitego alkoholu. Do obiadu często podawane jest wino. W barach skosztujemy znakomitego piwa, w Madrycie – Mahou, natomiast w Sewilli – Cruzcampo.
Kuchnia hiszpańska jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim – bardzo zdrowa!
Hiszpania | Churro - słodki deser (Vegan Churros by Veganbaking.net na licencji CC BY-SA 2.0)
Zainteresują Cię również