Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma kibbelingi – panierowane kawałki ryby smażonej w głębokim oleju.

Holandia | Kibbeling - smaczna, kolenderska przekąska

Holandia | Kibbeling - smaczna, holenderska przekąska (kibbeling by zoetnet na licencji CC BY 2.0)

Kibbeling to typowe holenderskie danie, które bez problemu dostaniemy w barach szybkiej obsługi czy sklepach rybnych. W nadmorskich miejscowościach jest to danie numer jeden.

Kibbelingi to małe kawałki dorsza w panierce, smażone na głębokim oleju. Podobnym daniem jest lekkerbek, który różni się tylko wielkością, bo jest to duży filet. W sprzedaży dostępne są też panierowane krewetki, kalmary czy małże.

Tak jak w każdym innym kraju, tak i w Holandii mogą się trafić nieuczciwi sprzedawcy żywności. Zamiast dorsza serwują oni klientom inną białą rybę, np. mintaja albo pangę. Często używane są też ścinki, które pozostały z filetowania.

Kibbelingi podawane są z sosem czosnkowym lub remoulade (podobny do sosu tatarskiego). Najlepiej smakują na ciepło. Jest to wspaniała alternatywa dla osób, które przejadły się już pizzą czy kebabem.

Ten, kto chociaż raz skosztuje tej wyśmienitej przekąski, z pewnością będzie chciał powtórzyć to doświadczenie. Na szczęście kibbelingi bardzo łatwo przygotować samodzielnie w domu. Rybę podaną w ten sposób pokochają nawet dzieci.

Przepis na kibbeling

Składniki:

  • 500 g dorsza
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek mąki kukurydzianej
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • Pół szklanki piwa
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Holandia | Kibbelingi kupimy na stoiskach rybnych

Holandia | Kibbelingi kupimy na stoiskach rybnych (DSCF0772_DxO2 by Denkrahm na licencji CC BY-ND 2.0)

Sposób przygotowania:

Rybę pokroić na małe, nieregularne kawałki, następnie oprószyć solą i pieprzem.

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Wbić jajka, dolać mleko i piwo. Całość dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Powstałe ciasto ma być trochę gęstsze od ciasta na naleśniki (można dodać więcej mąki). Można też dodać ostrą albo łagodną paprykę, suszony koper lub pietruszkę czy inne ulubione przyprawy.

Każdy kawałek ryby musimy zanurzyć w cieście i smażyć na głębokim oleju aż nabierze złocistego koloru.

Kibbeling najlepiej smakują z sosem. Mogą być przekąską albo daniem głównym, podanym z ziemniakami lub ryżem.

Holandia | Kibbelingi podawane są z sosem czosnkowym lub remoulade

Holandia | Kibbelingi podawane są z sosem czosnkowym lub remoulade (DSC_0417 by sacratomato_hr na licencji CC BY-SA 2.0)

Zainteresują Cię również

Portugalskie pączki malasada Portugalskie pączki malasada
Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed...
Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...
Alkohol w Egipcie Alkohol w Egipcie
Egipt to kraj konserwatywny pod względem spożywania alkoholu. Wybierając się na wycieczkę do do tego kraju, trzeba...
Węgry – wakacje w rytmie czardasza Węgry – wakacje w rytmie czardasza
Któż z nas nie zna słynnych placków po węgiersku, które zamówić można niemal w każdej restauracji? Z Węgier...
Wiedeń – słodki zawrót głowy Wiedeń – słodki zawrót głowy
Najpiękniejsze zabytki secesji, eleganckie cukiernie i kawiarnie, walce Straussa, Mozart i cesarzowa Sissi – to...
Tureckie napoje Tureckie napoje
Herbata jest napojem pitym w tureckich domach najczęściej. W 2004 roku Turcja uzyskała pierwsze miejsce w spożyciu...