Cudzoziemcom niemiecka kuchnia kojarzy się przede wszystkim z obfitymi mięsnymi daniami, kiszoną kapustą i ziemniakami.

Można to częściowo wytłumaczyć tym, że Niemcy leżą stosunkowo daleko na północy i w dawnych czasach, aby przetrwać surową zimę, trzeba było zadbać o solidny zapas kalorii.

Niemcy | Łosoś to jedna z ulubionych ryb mieszkańców Niemiec
Niemcy | Łosoś to jedna z ulubionych ryb mieszkańców Niemiec (by vxla )

W niemieckim kotle

W Niemczech nie istnieje jakaś jednolita kuchnia narodowa. W niemieckiej kuchni królują oczywiście legendarne Kartoffeln. Spotkamy je pod różnymi postaciami, możemy nawet trafić do restauracji specjalizujących się wyłącznie w kartoflanych daniach. Niemcy zaliczają się do krajów o największym spożyciu ziemniaków na osobę. Obok niezliczonych gatunków kiełbas także najróżniejsze odmiany chleba uważane są w świecie za typowo niemieckie.

Każda z regionalnych kuchni Niemiec, m.in. Bawarii, Frankonii, Hesji, Nadrenii, Saksonii, Niemiec Południowo-Zachodnich itp., będzie osobną przygodą kulinarną.

Posiłki

Tradycyjnie głównym posiłkiem dnia jest obiad, spożywany między godziną 12 a 14. Kolacja jest zwykle mniejszym posiłkiem, na który składa się często tylko kilka kanapek. Ostatnio jednak zmieniające się nawyki pracy spowodowały, że wielu Niemców spożywa główny posiłek dopiero wieczorem.

Mięso i ryby

Do najważniejszych rodzajów mięsa w Niemczech należy wieprzowina, wołowina i drób. Z drobiu najbardziej popularny jest kurczak, chętnie kupowane są też gęsi, indyki i kaczki.

W sezonie łowieckim również dziczyzna cieszy się powodzeniem (szczególnie dziki, króliki i sarny). Baranina i koźlina są wprawdzie dostępne w sklepach, ale w wielu regionach nie są zbyt popularne. Również konina jest w niektórych regionach uważana za przysmak. Typowe jest spożywanie surowego mięsa w postaci metki albo tatara (wołowina).

Najbardziej popularną rybą morską jest śledź w najróżniejszych wariantach. Również łosoś jest obecny w całym kraju. Z ryb słodkowodnych na niemieckiej liście dań występuje przede wszystkim pstrąg, ale też karp i okoń.

Niemcy | Typowe niemieckie śniadanie
Niemcy | Typowe niemieckie śniadanie (by brostad )

Warzywa

Warzywa w Niemczech spożywane są jako osobny posiłek lub dodatek do innych potraw. Najbardziej popularne są: ziemniaki, marchew, szpinak, fasola, groch i różne gatunki kapusty. Do tego dochodzą różne odmiany sałaty, pomidory i ogórki. Smażona cebula jest częstym dodatkiem do potraw mięsnych.

Dodatki

W niemieckich restauracjach, w odróżnieniu od brytyjskich czy włoskich, dodatki są z reguły wliczone w cenę potrawy.

Najważniejszym dodatkiem są ziemniaki w przeróżnych wariantach, np.: ziemniaki solone, ziemniaki w mundurkach, knedle, pieczone ziemniaki, krokiety albo ziemniaczane puree. Także ryż jest podawany często do ryb i drobiu.

Niemiecki makaron jest zwykle dość gruby i zawiera jajka. W południowej części kraju podstawowym wariantem makaronu jest tzw. schpätzle, w którego skład wchodzi ogromna ilość żółtek.

Niemcy | Zapiekanka ziemniaczana
Niemcy | Zapiekanka ziemniaczana (by onnola )

Przyprawy i zioła

Tradycyjnymi przyprawami w kuchni niemieckiej są sól i czarny pieprz.

W każdym domu używa się keczupu i majonezu. Musztarda jest ulubionym dodatkiem do kiełbas – może być bardzo ostra lub zaskakująco słodka.

Słodka odmiana musztardy popularna jest na południu kraju i podaje się ją z typowo bawarskimi specjałami w rodzaju białej kiełbasy oraz wątrobianki.

Popularny jest też chrzan, natomiast czosnek nigdy nie odgrywał większej roli w kuchni niemieckiej.

Niemieckie potrawy rzadko bywają ostre – tradycyjnie używa się tu takich ziół, jak np. pietruszka, majeranek, tymianek, liść laurowy, lubczyk, koper i szczypior.

Produkty mleczne

Niemcy należą do krajów, w których dostępna jest ogromna różnorodność produktów mlecznych: sery (np. mocno pikantne sery dojrzewające – ser harceński), twarogi, jogurty i maślanki.

Chleb

W Niemczech istnieje wiele gatunków chleba, tradycyjnie głównie ciemnego i czarnego (m.in. pumpernikiel, chleb mieszany, pełnoziarnisty itd.), jak również, przeważnie na południu kraju, słynne na cały świat precle (patrz: Oktoberfest). Dzisiaj piecze się też niezliczone odmiany chleba białego.

Niemcy | Tradycyjna biała kiełbasa bawarska podawana jest ze słodką musztardą
Niemcy | Tradycyjna biała kiełbasa bawarska podawana jest ze słodką musztardą (by jaytong )

Desery

Niemieckie ciasta pieczone są najczęściej ze świeżymi jabłkami, śliwkami, truskawkami, wiśniami i rabarbarem. Ulubionym ciastem Niemców jest jednak sernik.

Napoje

We wszystkich regionach Niemiec najbardziej popularnym napojem jest oczywiście piwo, warzone w wielu regionalnych odmianach.
Także wino cieszy się zainteresowaniem – pierwsze winnice nad Mozelą założyli w Niemczech Rzymianie w II wieku.

Zainteresują Cię również

Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...
Portugalskie pączki malasada Portugalskie pączki malasada
Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed...
Bacalhau á bras Bacalhau á bras
Bacalhau á bras to popularne, tradycyjne portugalskie danie. Przyrządza się je z suszonego, solonego dorsza. Jest...
Zielona zupa - Caldo verde Zielona zupa - Caldo verde
Zupa Caldo verde to tradycyjna, portugalska potrawa. Wywodzi się z prowincji Minho, w północnej Portugalii....
Słodkości z Algarve Słodkości z Algarve
Algarve ze swoimi skalistymi wybrzeżami i długimi, piaszczystymi plażami jest nie tylko centrum portugalskiej...
Węgry – wakacje w rytmie czardasza Węgry – wakacje w rytmie czardasza
Któż z nas nie zna słynnych placków po węgiersku, które zamówić można niemal w każdej restauracji? Z Węgier...

Ostatnimi czasy wzrasta też popyt na jabłecznik i inne wina owocowe. Spada sprzedaż czystej wódki, natomiast wzrasta spożycie koktajli alkoholowych.