Portugalia słynie z wyśmienitej, bardzo różnorodnej kuchni. Będąc tam, chciałoby się spróbować wszystkiego, ale czasem i budżet, i czas nie pozwalają na to.
Poniżej przedstawiamy subiektywną listę potraw, których warto spróbować w Portugalii.
Portugalia | Będąc w Portugalii koniecznie powinniśmy spróbować sardynek (Restaurant Milano by Chris na licencji CC BY-SA 2.0)
Cozido
Kuchnia portugalska słynie wprawdzie z potraw z dodatkiem ryb i owoców morza, ale są też popularne i smacne dania mięsne. Jednym z nich jest gulasz cozido składający się z kawałków mięsa drobiowego, wołowego, wieprzowego oraz kilku rodzajów kiełbas i wędlin. Nie bądźmy zdziwieni, gdy na naszym talerzu pojawi się świńskie ucho czy noga. Jest to idealna potrawa na chłodniejsze dni.
Caldo verde
Będąc w Portugalii warto spróbować ich tradycyjnej zupy – Caldo verde. Przyrządzana jest na bazie ziemniaków, jarmużu lub kapusty oraz wędzonej kiełbasy. Caldo verde spróbować można niemal w każdej restauracji.
Sopa de Pedra
Kolejną popularną i wartą spróbowania zupą jest Sopa de Pedra czyli zupa… z kamienia. Tak naprawdę nie znajdziemy w niej kamieni, ale dużą ilość mięsa, fasolę, ziemniaki, pomidory i marchew.
Sardynki w oliwie
Nie zapomnijmy też o sardynkach, jednym z najsmaczniejszych symboli Portugalii! Można je zjeść grillowane albo w oliwie z oliwek. W sprzedaży dostępne są też sałatki z dodatkiem marchwi, pomidorów i właśnie sardynek.
Pastéis de Nata
Po obiedzie, czas na deser. Tu można spróbować przepysznych bułeczek Pastéis de Nata. Z dodatkiem kremu, obsypane słodkim pudrem idealnie komponują się z małą czarną.
Portugalia | Cozido (Cozido das Furnas by David Stanley na licencji CC BY 2.0)
Owoce morza
Na uwagę zasługują też owoce morza. Warto spróbować zapiekankę z ryżu i owoców morza, pierogi z krewetkami (Rissóis de camarao) czy pieczoną ośmiornicę.
Bacalhau
Portugalczycy uwielbiają ryby, a wśród nich jest oczywiście dorsz. Podobno istnieje 365 przepisów na dania z tej ryby. Bacalhau to suszony, osolony dorsz. Może być upieczony w naczyniu żaroodpornym w towarzystwie ziemniaków i marchwi albo dodany do jajecznicy. Pozostają jeszcze 363 przepisy, ale o nich warto dowiedzieć się już w samej Portugalii...
Caldeirada
Będąc w portugalskiej restauracji warto skosztować caldeirada – gulaszu (lub jak kto woli – zupy) z dodatkiem ryb, owoców morza, pomidorów, ziemniaków i cebuli.
Portugalia | Słodkie Pastéis de Nata (Pastéis de Nata at the "A Chique de Belém" by André Luís na licencji CC BY 2.0)
Pączki malasada
Kto z nas nie uwielbia pączków? Portugalczycy również je mają, nazywają się malasada. Ich ojczyzną jest Madera, ale można kupić je w każdej portugalskiej cukierni. Te tradycyjne mają nieregularne kształty i są bez nadzienia, ale coraz częściej można je spotkać w przeróżnych wariantach smakowych.
Sery
Na uwagę zasługują również sery. Tu wymienić należy przepyszny Queijo de São Jorge wytworzony z mleka krowiego o lekko pikantnym smaku. Warto też skosztować Queijo da Serra da Estrela oraz Queijo de Castelo Branco.
Portugalia | Gulasz rybny o nazwie Caldeirada (MP1080617 by juantiagues na licencji CC BY-SA 2.0)
Zainteresują Cię również





