Portugalia słynie z wyśmienitej kuchni. Potraw, których warto spróbować jest naprawdę wiele i będąc w restauracji często trudno się zdecydować. Które z nich szczególnie warto skosztować?
Portugalia | Caldeirada – gulasz rybny (Caldeirada de raia by juantiagues na licencji CC BY-SA 2.0)
Caldeirada
Jedną z potraw, którą koniecznie powinniśmy spróbować w Portugalii jest Caldeirada, czyli gulasz rybny. Danie to składa się z kilku rodzajów tłustych i chudych ryb (np. makreli, tuńczyka, dorsza, flądry) oraz ziemniaków. W niektórych przepisach jest też: papryka, pomidory i cebula. Czasem dodaje się też owoce morza, np. krewetki, kalmary albo małże. Wyrazistego smaku dodają przyprawy oraz alkohol, taki jak: wino porto, brandy czy whisky.
Caldo verde
Portugalczycy uwielbiają zupy. Jedną z ich ulubionych jest caldo verde, czyli zielona zupa. Skosztujemy jej niemal w każdej restauracji. Głównym składnikiem zupy jest jarmuż albo kapusta, które nadają charakterystyczny, zielony kolor. Oprócz tego do zupy dodaje się też: cebulę, ziemniaki, czosnek oraz kiełbasę (czasem nawet kilka rodzajów).
Cozido
Kolejną ulubioną potrawą Portugalczyków jest cozido, czyli mięsny gulasz z kociołka. Nie wygląda może zbyt apetycznie, ale jak to często bywa w kuchni, pozory mylą. Jest to smaczne i pożywne danie. W jego skład wchodzi kilka rodzajów mięsa (drób, wieprzowina, baranina, a także tradycyjne portugalskie wędliny), oraz warzywa (ziemniaki, marchew, kapusta, cebula). Cozido podawane jest z ryżem, chlebem albo fasolą. Jest to idealne danie na długie, mroźne wieczory.
Portugalia | Caldo verde (Marlene's Christmas Soup (Caldo Verde) by QUOI Media Group na licencji CC BY-SA 2.0)
Bacalhau á bras
Bacalhau á bras to propozycja dla miłośników ryb. Danie to przygotowuje się z suszonego dorsza oraz ziemniaków. Zamówimy je w każdej restauracji. Bacalhau á bras podawany jest w towarzystwie pomidorów, oliwek lub sałaty.
Sopa de Pedra
Kolejną zupą, którą powinniśmy koniecznie skosztować w Portugalii jest Sopa de Pedra, czyli zupa z... kamienia. Czy naprawdę są w niej kamienie? Oczywiście, że nie. Znajdziemy w niej za to dużo mięsa i kilka rodzajów warzyw, np. ziemniaki, marchew, fasolę czy pomidory. Jest to idealna zupa na chłodniejsze dni. Ciekawostką jest, że Sopa de Pedra była jednym z „7 cudów gastronomii w Portugalii”
Portugalia | Bacalhau á bras z czarnymi oliwkami (Torta de bacalhau by Marcelo Träsel na licencji CC BY-SA 2.0)
Zainteresują Cię również