Bacalhau á bras to popularne, tradycyjne portugalskie danie. Przyrządza się je z suszonego, solonego dorsza. Jest to znakomita potrawa, którą będziemy mogli skosztować niemal w każdej restauracji lub przyrządzić samemu w domu.
Portugalia | Bacalhau á bras przygotowuje się z suszonego dorsza i ziemniaków (Bacalhau a Braz o Bacalhau Dourado by Javier Lastras na licencji CC BY 2.0)
Bacalhau, czyli suszony dorsz, często jest zastępowany innymi rybami, np. zwykłymi filetami dorsza.
Przepis na Bacalhau á bras:
- 20 dag suszonego dorsza lub kawałków fileta,
- 4 ziemniaki,
- 3 jajka,
- 1 ząbek czosnku,
- Natka pietruszki,
- Oliwa z oliwek,
- Przyprawy: sól i pieprz.
Jeśli danie przygotowujemy z bacalhau, musimy pamiętać by wcześniej przez ok. 10 godzin moczyć go w wodzie. Warto kilka razy ją zmienić, wtedy dorsz nie będzie taki słony.
Pokrojony czosnek podsmażamy na oliwie. Wyjmujemy go i na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone w cienkie paski ziemniaki (mogą być również potarkowane na dużych oczkach). Dusimy je przez 15 minut, następnie dodajemy pokrojonego na kawałki dorsza, podsmażony czosnek, pietruszkę, przyprawy i dokładnie mieszamy. Po 5 minutach dodajemy rozbełtane jajko i podgrzewamy pod przykryciem, aż jajko się zetnie
Bacalhau á bras podaje się na ciepło, z dodatkiem oliwek, pomidorów lub sałaty.
Portugalia | Bacalhau - suszony dorsz (Bacalhau in Macau by Jo Schmaltz na licencji CC BY-SA 2.0)
Źródło przepisu: docelowo.pl
Zainteresują Cię również





