Słodkie desery są niezwykle ważnym elementem w portugalskiej kuchni, bo mieszkańcy tego kraju po prostu kochają słodycze!

A jak powiedzieć po portugalsku: kocham słodycze? To nie takie trudne: Eu amo doces.

Portugalia | Śmietankowe bułeczki z Lizbony
Portugalia | Śmietankowe bułeczki z Lizbony (Pastel de Nata / Pastéis de Belém by Yusuke Kawasaki na licencji CC BY 2.0)

Ciasta, ciastka, ciasteczka

„Deser” to po portugalsku: sobremesa. Na portugalskich stołach, tuż po daniu głównym, rozpoczynają swe królowanie przeróżne ciasta, ciasteczka, gęste, słodkie śmietany, budynie i musy. Do popularnych deserowych przekąsek należą też świeże owoce: ananasy, pomarańcze, wiśnie, winogrona i truskawki.

Ze wspaniałych słodyczy słynie przede wszystkim Lizbona. Grzechem byłoby nie spróbować tutejszych pastéis de Belém (Belém to jedna z dzielnic Lizbony), czyli tradycyjnych ciasteczek z budyniem. Przybierają one zwykle postać małej tarty ze słodkim wnętrzem, posypanej cukrem i cynamonem. Idealna babeczka ma kruche ciasto i jeszcze ciepły, rozpływający się w ustach, krem.

Powszechnie uważa się, że wypieki te powstały już na przełomie XVII/XVIII w., a autorkami przepisu były zakonnice z Klasztoru Hieronimitów w lizbońskiej dzielnicy Belém.

Portugalia | Stoliczku nakryj się! - świąteczny festyn w Ericeira
Portugalia | Stoliczku nakryj się! - świąteczny festyn w Ericeira (Ericeira, Portugal by ricardo na licencji CC BY 2.0)

Jeden ze znanych prozaików pisał: „Lizbona jest miastem słodyczy, tak jak Paryż jest miastem intelektu. Paryż wymyśla idee, a Lizbona ciasteczka...”. (Eça de Queiros, Osy)

Aby słowom pisarza stała się zadość, spróbujmy przygotować w zaciszu naszych polskich kuchni typowo portugalski deser o wdzięcznej nazwie:

„Czekając na męża” (ESPERA MARIDO)

Na początku należy wsypać 25 dag cukru do ½ szklanki wody. Mieszaninę gotuje się na małym ogniu aż do uzyskania rzadkiego lukru, następnie odkłada do ochłodzenia. Kolejnym krokiem w przygotowaniu deseru jest dokładne ubicie sześciu jaj i połączenie ich ze schłodzonym lukrem. Masę należy ponownie postawić na małym ogniu i ubijać aż zacznie rosnąć. Gotowy krem wylewa się na półmisek i podaje na zimno lub ciepło posypując cynamonem.

Smacznego!

Zainteresują Cię również

Węgry – wakacje w rytmie czardasza Węgry – wakacje w rytmie czardasza
Któż z nas nie zna słynnych placków po węgiersku, które zamówić można niemal w każdej restauracji? Z Węgier...
Tequila – smak Meksyku Tequila – smak Meksyku
Jako jeden z głównych symboli Meksyku wymienić można tequilę. Bez wątpienia jest to najbardziej znany i...
Wiedeń – słodki zawrót głowy Wiedeń – słodki zawrót głowy
Najpiękniejsze zabytki secesji, eleganckie cukiernie i kawiarnie, walce Straussa, Mozart i cesarzowa Sissi – to...
Tureckie napoje Tureckie napoje
Herbata jest napojem pitym w tureckich domach najczęściej. W 2004 roku Turcja uzyskała pierwsze miejsce w spożyciu...
Kawa Kopi Luwak z Bali Kawa Kopi Luwak z Bali
Smakoszom małej czarnej nie trzeba przedstawiać tego gatunku kawy. Nie oszukujmy się, nie jest to kawa dla każdego...
Morelowy zawrót głowy, czyli słodki przysmak z Turcji Morelowy zawrót głowy, czyli słodki przysmak z Turcji
Czy wiecie, że Turcja znajduje się w czołówce największych producentów moreli pospolitej na świecie? Morele...