Nie od dziś wiadomo, że Portugalczycy lubią zjeść nie tylko smacznie i zdrowo, ale też pożywnie. Jednym z najpopularniejszych portugalskich dań jest cozido, czyli gulasz z kociołka.
Portugalia | Cozido można skosztować w wielu portugalskich restauracjach (Cozido das Furnas by Luís Estrela na licencji CC BY-ND 2.0)
Cozido jest potrawą, do której dodaje się wiele rodzajów mięs. Znajdziemy tu kawałki mięsa drobiowego, wieprzowego oraz wołowego, w tym także wędliny i kiełbasy, np. farinheirę czy chouriço. Niech nas nie zdziwi, jeśli w swojej porcji dostrzeżemy kawałek świńskiego ucha czy ozora.
Cozido to nie tylko mięso, ale oczywiście również warzywa. Do tej wyśmienitej potrawy dodaje się zwykle kapustę, marchew, ziemniaki i rzepę. Obowiązkowe są również liczne zioła, cebula oraz czosnek. Często dolewa się oliwy z oliwek i czerwonego wina.
Całość gotuje się w kociołku do momentu aż wszystkie składniki zmiękną, zwykle trwa to około 1,5 h.
Jest to idealne danie na mroźne, zimowe wieczory. Podaje się je z dodatkiem ryżu, fasoli lub chleba.
Cozido można skosztować w wielu portugalskich restauracjach, ale te najsłynniejsze pochodzą z wyspy Sao Miguel.
Portugalia | Cozido - jedno z najpopularniejszych portugalskich dań (cozido anyone? by Ana d'Almeida na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również





