Portugalczycy uwielbiają ryby (zwłaszcza dorsze i sardynki) oraz mięso wieprzowe. Duże znaczenie w kuchni odgrywają jednak też warzywa, są nieodłącznym składnikiem wielu tradycyjnych potraw.

Portugalia | W Portugalii zawsze zaopatrzymy się w świeże i pachnące warzywa

Portugalia | W Portugalii zawsze zaopatrzymy się w świeże i pachnące warzywa (Stall from above by Alexander Baxevanis na licencji CC BY 2.0)

Kapusta jest chyba jednym z tych warzyw, które najmniej kojarzą się z Portugalią. A jednak! Portugalczycy ją uwielbiają. Couve galega, odmiana o miękkich liściach pojawia się w tradycyjnej portugalskiej zupie – Caldo verde. Oprócz kapusty pływają w niej również ziemniaki, cebula oraz czosnek.

Z krajami śródziemnomorskimi kojarzą się nam jednak oliwki. Tu dodawane są do sałatek, nawet na kanapki. Króluje tu też wysokiej jakości oliwa z oliwek (warto się w nią zaopatrzyć przed powrotem do kraju).

Nie zapomnijmy też o pomidorach – jest to również jedno z najpopularniejszych warzyw w Portugalii. Jest składnikiem wielu dań. Jeśli przeglądając kartę menu rzuci nam się w nazwie napis „ã Portugesa”, możemy być pewni, że są jednym ze składników potrawy.

Portugalia słynie również z warzyw strączkowych: fasoli, bobu, cieciorki albo soczewicy. Popularnym daniem jest feijoada, czyli gulasz na bazie fasoli.

W Portugalii popularne są również ziemniaki. Pojawiają się w gulaszach i zupach. Będąc tu w nieco chłodniejszych miesiącach warto rozejrzeć się za słodkimi ziemniakami smażonych z cukrem i cynamonem.

Portugalia | W Portugalii skosztujemy wyśmienitych oliwek

Portugalia | W Portugalii skosztujemy wyśmienitych oliwek (DSC_5186 by Trishhhh na licencji CC BY 2.0)

Zainteresują Cię również

Zioła i przyprawy w Egipcie Zioła i przyprawy w Egipcie
Bardzo ważną rolę w kuchni egipskiej odgrywają zioła i przyprawy. Część z nich ma swoje zastosowanie nie tylko w...
Karkade - herbata z hibiskusa Karkade - herbata z hibiskusa
Egipt to kraj w którym wypija się ogromne ilości herbaty. Jedną z ulubionych herbat mieszkańców tego kraju jest...
Jeśli imbir, to tylko z Jamajki! Jeśli imbir, to tylko z Jamajki!
Imbir w stanie dzikim występuje w tropikalnych rejonach Azji i Australii. Duże plantacje tej byliny znajdziemy...
Banan - smaczny i zdrowy owoc z Filipin Banan - smaczny i zdrowy owoc z Filipin
Bananowce są najstarszymi roślinami uprawianymi na Ziemi. Wspominają o nich źródła pisane z VI wieku p.n.e. („...
Herbata turecka Herbata turecka
Herbata to bez wątpienia narodowy napój Turków. Pita jest o każdej porze dnia, bez względu na godzinę, miejsce czy...
Kawa po turecku Kawa po turecku
Tradycja parzenia i picia kawy w Turcji sięga czasów Imperium Osmańskiego, a od 2013 roku widnieje na liście...