Portugalczycy uwielbiają ryby (zwłaszcza dorsze i sardynki) oraz mięso wieprzowe. Duże znaczenie w kuchni odgrywają jednak też warzywa, są nieodłącznym składnikiem wielu tradycyjnych potraw.
Portugalia | W Portugalii zawsze zaopatrzymy się w świeże i pachnące warzywa (Stall from above by Alexander Baxevanis na licencji CC BY 2.0)
Kapusta jest chyba jednym z tych warzyw, które najmniej kojarzą się z Portugalią. A jednak! Portugalczycy ją uwielbiają. Couve galega, odmiana o miękkich liściach pojawia się w tradycyjnej portugalskiej zupie – Caldo verde. Oprócz kapusty pływają w niej również ziemniaki, cebula oraz czosnek.
Z krajami śródziemnomorskimi kojarzą się nam jednak oliwki. Tu dodawane są do sałatek, nawet na kanapki. Króluje tu też wysokiej jakości oliwa z oliwek (warto się w nią zaopatrzyć przed powrotem do kraju).
Nie zapomnijmy też o pomidorach – jest to również jedno z najpopularniejszych warzyw w Portugalii. Jest składnikiem wielu dań. Jeśli przeglądając kartę menu rzuci nam się w nazwie napis „ã Portugesa”, możemy być pewni, że są jednym ze składników potrawy.
Portugalia słynie również z warzyw strączkowych: fasoli, bobu, cieciorki albo soczewicy. Popularnym daniem jest feijoada, czyli gulasz na bazie fasoli.
W Portugalii popularne są również ziemniaki. Pojawiają się w gulaszach i zupach. Będąc tu w nieco chłodniejszych miesiącach warto rozejrzeć się za słodkimi ziemniakami smażonych z cukrem i cynamonem.
Portugalia | W Portugalii skosztujemy wyśmienitych oliwek (DSC_5186 by Trishhhh na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również