Bez czego nie mogą obejść się tradycyjne portugalskie potrawy? Oczywiście bez znakomitej oliwy z oliwek posiadającej wiele walorów smakowych i zdrowotnych.
Portugalia | Oliwki można kupić na wagę, w słoikach lub pakowane próżniowo (DSC_5186 by Trishhhh na licencji CC BY 2.0)
Drzewa oliwne
Drzewa oliwne rosną w południowej Europie i Azji, Afryce oraz Australii, znane są nam od około 5000 lat. Pierwszych owoców można doczekać w wieku 3-5 lat, ale najwięcej zbiorów można spodziewać się po około 30 latach. Drzewa oliwne mogą żyć nawet 1000 lat.
Oliwki
Owoce oliwki nie nadają się do jedzenia bezpośrednio po zerwaniu. Są twarde, mają cierpki smak. Aby można było zajadać się nimi ze smakiem, poddawane są odpowiedniej obróbce, czyli zanurza się je w solance. Czasem wyjmowane są pestki, a miejsca po nich wypełniane są np. papryką.
Czy zielone i czarne oliwki to inna odmiana? Nie, jest to ta sama oliwka. Wszystkie oliwki do pewnego momentu są właśnie w kolorze zielonym. Później dojrzewają i robią się ciemniejsze, aż będą niemal czarne.
Proces zbierania oliwek jest bardzo pracochłonny ponieważ odbywa się ręcznie. Oliwa z takich oliwek jest właśnie najsmaczniejsza.
Produkcja oliwy
Z 3-5 kg oliwek otrzymuje się około 1 l oliwy. Z uwagi na szybkie psucie się oliwek, produkcja oliwy rozpoczyna się do 24 godzin po zbiorach. Jak wygląda proces robienia oliwy? Oliwki wraz z pestkami są zmiażdżane, po czym tłoczone na zimno lub gorąco. W ten sposób wyciskana jest z nich oliwa.
Ta najlepsza – z pierwszego tłoczenia – określana jest mianem „extra virgine” (jej kwasowość nie powinna przekraczać 0,8%). Oliwa z drugiego tłoczenia nazywana jest – „virgine”, a z trzeciego – „pure” (często odbywa się na gorąco).
Portugalia | Z 3-5 kg oliwek otrzymuje się około 1 l oliwy (PB114972 by Rui Ornelas na licencji CC BY 2.0)
Właściwości oliwy z oliwek
Dobrej jakości oliwa zawiera witaminę E, wapń oraz żelazo. Warto też wiedzieć, że kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek działają przeciwzapalnie. Wiele osób stosuje ją również w kosmetyce, jako odżywkę do włosów i paznokci czy balsam do ciała. Dzięki niej paznokcie się nie łamią, włosy są gładkie i nie wypadają, a skóra jest odpowiednio nawilżona.
Kupując oliwę z oliwek warto zwracać uwagę na etykiety i opakowanie. Najlepiej kupować tłoczoną na zimno „extra virgin”, w czarnej butelce lub puszce, dzięki czemu na dłużej zachowa swoje drogocenne właściwości.
Portugalia | Drzewa oliwne znane są nam od około 5000 lat (Ancient Olive Tree by Bill Hails na licencji CC BY-ND 2.0)
Zainteresują Cię również





