Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed Środą Popielcową.
Bezkarnie objadają się więc słodyczami kilka dni później niż my, chociaż tradycyjne portugalskie pączki malasada cieszą się powodzeniem przez cały rok. I to nie tylko w Portugalii!
Portugalia | Tradycyjne pączki malasada nie mają dziurki ani nadzienia, a ich kształt jest nieregularny (Malasadas by Joy na licencji CC BY 2.0)
Malasada z Madery
Ojczyzną pączków malasada jest Madera. Tradycyjnie były to po prostu kawałki drożdżowego ciasta (wielkości kurzego jaja) rzucane na gorący olej i obtaczane w cukrze. Portugalczycy często przypatrywali się skwierczącemu ciastu i odgadywali przybierane przez nie kształty – kojarzy się Wam trochę z Andrzejkami?
W swojej pierwotnej formie pączki nie zawierały żadnego nadzienia ani nie robiono w nich dziurki. Dziś malasadas spotykane są w przeróżnych formach i wariacjach.
Tradycyjnie pączki przygotowywało się w ostatnich dniach karnawału, aby zużyć cały domowy zapas tłuszczu i cukru – produktów zakazanych w Wielkim Poście.
Portugalskie pączki na Hawajach
Pyszne pączki malasada są bardzo popularne szczególnie na Hawajach, gdzie zawędrowały wraz z portugalskimi emigrantami. Pod koniec XIX wieku mieszkańcy Madery i Azorów przybywali tu do pracy na plantacjach trzciny cukrowej.
Dziś na wyspach mieszka wielu portugalskich potomków. Jedni z nich prowadzą cukiernię, często uważaną za najlepszą na Hawajach – Leonard's Bakery – specjalizującą się m. in. w malasadas.
Na Hawajach zostały też przejęte ostatkowe tradycje, a ostatni dzień przed Środą Popielcową nosi tam nazwę: Malasada Day.
Honolulu | Portugalskie pączki są bardzo popularne na Hawajach, specjalizuje się w nich m. in. Leonard's Bakery (Getting some malasadas at Leonard's Bakery by Dru Kelly na licencji CC BY-ND 2.0)
Portugalskie pączki w Twoim domu – przepis na pyszne malasadas
Ciepłe i pachnące malasadas mogą zamieszkać także w naszej kuchni.
Dzięki uprzejmości serwisu kulinarnego Allrecipes, zapoznamy Was z przepisem na tradycyjne portugalskie pączki malasada:
Czas przygotowania: około 45 minut
Ilość pączków: około 80
Co nam będzie potrzebne:
- Drożdże (7 gram)
- Cukier (1 łyżeczka)
- Ciepła woda (60 ml, czyli 1/4 szklanki)
- Jajka (6 sztuk)
- Mąka pszenna (750 g, czyli 6 szklanek)
- Cukier (100 g, czyli około 1/2 szklanki)
- Roztopione masło (55 gram)
- Mleko skondensowane niesłodzone (235 ml, czyli 1 szklanka)
- Woda (235 ml, czyli 1 szklanka)
- Sól (1 łyżeczka)
- Olej roślinny (2 litry – do smażenia)
- Cukier (400 g, czyli 2 szklanki).
Portugalia | Poznaj przepis na pączki malasada (Malasadas, Honolulu by brx0 na licencji CC BY-SA 2.0)
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłej wody z 1 łyżeczką cukru.
2. Ubijamy jajka na gęstą masę w miseczce.
3. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, robiąc w niej wgłębienie, do którego wlewamy drożdże, jajka, roztopione masło, mleko i 1 szklankę wody oraz wsypujemy 1/2 szklanki cukru i sól.
4. Całość ubijamy na miękkie, gładkie ciasto.
5. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
Smażenie:
Olej rozgrzewamy do temperatury 190°C.
Nakładamy ciasto dużą łyżką bezpośrednio na olej i smażymy na złoty kolor.
Gotowe pączki odsączamy na papierowym ręczniku i obtaczamy w cukrze.
Podajemy na gorąco.
Pozostaje nam tylko życzyć wszystkim smacznego i Happy Malasada Day!
Zainteresują Cię również





