Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do dań głównych, ale także jako przystawki i przekąski.

Portugalskie sery produkowane są według tradycyjnych przepisów, mają niepowtarzalny smak, konsystencję i zapach.

Portugalia | Sery Queijo de Nisa

Portugalia | Sery Queijo de Nisa (Queijo de Nisa by Filipe Fortes na licencji CC BY-SA 2.0)

Serra da Estrela

Najlepszym serem w Portugalii jest Serra da Estrela, wytwarzany z zsiadłego mleka owczego w miesiącach od listopada do marca. Dojrzewa zwykle 30 dni w jaskiniach. Ser jest biały o kremowym smaku i półmiękkiej konsystencji, skórka natomiast jest żółta i gładka. Spożywać go można z chlebem lub jako przekąska.

Ser Nisa

Innym popularnym w Portugalii serem jest Nisa. Produkowany jest z mleka owczego z dodatkiem wegetariańskiej podpuszczki. Ser dojrzewa 45 dni. W smaku jest słodko kremowy, z lekką nutą orzechów włoskich. Jego konsystencja jest półtwarda.

Queijo de Evora

Z Alentejo pochodzi znakomity ser Queijo de Évora. Jest to słony, półtwardy ser z owocowym aromatem. Powstaje na bazie mleka koziego z domieszką krowiego lub owczego.

Queijo de Nisa

Queijo de Nisa wytwarzany jest z mleka owczego. Konsystencja jest kremowa. Sprzedawany jest zwykle w kołach o wadze 200-400 g lub 800-1300 g.

Terrincho

Z mleka owczego rasy Churra Hot Earth wytwarzany jest ser Terrincho. Dojrzewa od 30 do 90 dni w temperaturze 12,5 stopni Celsjusza. Jego konsystencja jest gładka, kremowa, lekko oleista. Jest to idealny ser jako przekąska do degustacji wina.

Portugalia | Część portugalskich serów powstaje w domowych warunkach

Portugalia | Część portugalskich serów powstaje w domowych warunkach (Queso naranja by inakihuarte na licencji CC BY 2.0)

Ser Azeitao

Na południu od Lizbony, wśród gór Arrábida powstaje ser Azeitão. Jest miękki, kremowy, w smaku lekko kwaśny. Skórka jest cienka, jasnożółta.

Acoreano

Z mleka krowiego wytwarzany jest ser Acoreano. Pochodzi on z wyspy Flores na Azorach. Ser posiada charakterystyczny silny zapach, smak jest lekko pikantny. Acoreano jest koloru żółtego.

Ser Świętego Grzegorza

Innym serem wytwarzanym również z mleka krowiego jest São Jorge. Występuje on w dwóch wersjach: gdy jest młody jest łagodny w smaku, natomiast gdy dojrzeje (siedmiomiesięczny) smak się wyostrza, staje się wyrazisty i pikantny.

Wiele portugalskich serów nie jest dostępnych w sklepach. Część z nich powstaje w domowych warunkach.

Zainteresują Cię również

Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Zupy tureckie Zupy tureckie
Podobnie jak w Polsce, także w Turcji obiad często składa się z dwóch dań, z których pierwszym jest zupa (tur....
Maltańskie przysmaki, czyli co warto spróbować Maltańskie przysmaki, czyli co warto spróbować
Z jakich przysmaków słynie Malta? Czego warto skosztować? Każdy z nas słyszał o słynnym likierze z opuncji, ale na...
Zupa z gniazd jaskółczych Zupa z gniazd jaskółczych
W Indiach, północnej Australii, Indonezji i na wyspach Pacyfiku żyje sobie mały, ciemnobrunatny ptaszek o...