Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do dań głównych, ale także jako przystawki i przekąski.
Portugalskie sery produkowane są według tradycyjnych przepisów, mają niepowtarzalny smak, konsystencję i zapach.
Portugalia | Sery Queijo de Nisa (Queijo de Nisa by Filipe Fortes na licencji CC BY-SA 2.0)
Serra da Estrela
Najlepszym serem w Portugalii jest Serra da Estrela, wytwarzany z zsiadłego mleka owczego w miesiącach od listopada do marca. Dojrzewa zwykle 30 dni w jaskiniach. Ser jest biały o kremowym smaku i półmiękkiej konsystencji, skórka natomiast jest żółta i gładka. Spożywać go można z chlebem lub jako przekąska.
Ser Nisa
Innym popularnym w Portugalii serem jest Nisa. Produkowany jest z mleka owczego z dodatkiem wegetariańskiej podpuszczki. Ser dojrzewa 45 dni. W smaku jest słodko kremowy, z lekką nutą orzechów włoskich. Jego konsystencja jest półtwarda.
Queijo de Evora
Z Alentejo pochodzi znakomity ser Queijo de Évora. Jest to słony, półtwardy ser z owocowym aromatem. Powstaje na bazie mleka koziego z domieszką krowiego lub owczego.
Queijo de Nisa
Queijo de Nisa wytwarzany jest z mleka owczego. Konsystencja jest kremowa. Sprzedawany jest zwykle w kołach o wadze 200-400 g lub 800-1300 g.
Terrincho
Z mleka owczego rasy Churra Hot Earth wytwarzany jest ser Terrincho. Dojrzewa od 30 do 90 dni w temperaturze 12,5 stopni Celsjusza. Jego konsystencja jest gładka, kremowa, lekko oleista. Jest to idealny ser jako przekąska do degustacji wina.
Portugalia | Część portugalskich serów powstaje w domowych warunkach (Queso naranja by inakihuarte na licencji CC BY 2.0)
Ser Azeitao
Na południu od Lizbony, wśród gór Arrábida powstaje ser Azeitão. Jest miękki, kremowy, w smaku lekko kwaśny. Skórka jest cienka, jasnożółta.
Acoreano
Z mleka krowiego wytwarzany jest ser Acoreano. Pochodzi on z wyspy Flores na Azorach. Ser posiada charakterystyczny silny zapach, smak jest lekko pikantny. Acoreano jest koloru żółtego.
Ser Świętego Grzegorza
Innym serem wytwarzanym również z mleka krowiego jest São Jorge. Występuje on w dwóch wersjach: gdy jest młody jest łagodny w smaku, natomiast gdy dojrzeje (siedmiomiesięczny) smak się wyostrza, staje się wyrazisty i pikantny.
Wiele portugalskich serów nie jest dostępnych w sklepach. Część z nich powstaje w domowych warunkach.
Zainteresują Cię również