Już w samej nazwie kraju kryje się rdzeń „porto”, będący jednocześnie nazwą najwspanialszego i najbardziej popularnego z portugalskich win.

Portugalia | Portugalska winnica

Portugalia | Portugalska winnica (Cortes de Cima by Andre Ribeirinho na licencji CC BY-ND 2.0)

Wino pierwszej klasy

Ten doskonały trunek powstaje w wielkich składach zwanych: armazém, ulokowanych wzdłuż rzeki Douro, ok. 100 km na wschód od miasta noszącego tę samą nazwę – Porto, a szczegóły jego receptury do dziś pozostają ściśle strzeżoną tajemnicą.

Kolory porto zmieniają się „od mocnego, wpadającego w fiolet rubinu, po bladożółty topaz”.

Wyróżnia się cztery gatunki porto, przy czym każda z jego odmian dostępna jest w wersji wytrawnej (sêcos), półwytrawnej (adamados), półsłodkiej (adocidados) i słodkiej (doces).

Do najbardziej znanych gatunków porto należą: porto brunatne (Tawny Port) i rubinowe (Ruby Port). Istnieje także ekskluzywna linia tych win zwana Novidade. Przyjrzyjmy się bliżej jednemu z etapów produkcji tego trunku:
„Kosze winogron opróżnia się do wyciętych w granicie prostokątnych kadzi (...) Podwinąwszy nogawki spodni mężczyźni wchodzą do kadzi, stają w krąg, chwytają się za ramiona i rozpoczynają powolny, niezgrabny taniec, w rytm monotonnych treści” (Janina Pałęcka, Oskar Sobański, Porto, sardynka i fado. Kuchnia portugalska, Warszawa 1990).

Portugalia | Porto - im starsze tym lepsze

Portugalia | Porto - im starsze tym lepsze (Bottles of tawny Port wine in Lisbon by the Italian voice na licencji CC BY 2.0)

Świat portugalskich win nie kończy się oczywiście na porto. W środkowej Portugalii powstaje np. Dão zaś na północ od Lizbony – Torres-Vedras i Cartaxo.

Miano najlepszego czerwonego wina zyskało pachnące fiołkami Colares, pochodzące z parafii o tej samej nazwie. Największą renomą pośród win białych cieszy się z kolei Bucelas.

Jeżeli ktoś jest miłośnikiem niekonwencjonalnych rozwiązań, koniecznie powinien spróbować „zielonych” (zieleń odnosi się do ich niedojrzałości, nie zaś do koloru) win produkowanych w prowincji Minho.

Portugalia | Smakosz wina z Sintry

Portugalia | Smakosz wina z Sintry (The smell of the portuguese wine by Pedro Ribeiro Simões na licencji CC BY 2.0)

Zainteresują Cię również

Chorwackie alkohole Chorwackie alkohole
Baczny turysta mijający autokarem rozległe połacie chorwackich winnic, na pewno domyśli się, iż kraj ten powinien...
Cypryjskie alkohole Cypryjskie alkohole
Cypryjczycy oprócz znakomitej śródziemnomorskiej kuchni i słodyczy, oferują również wyśmienite alkohole. Ogromną...
Zivania Zivania
Zivania jest obok wina Commandaria, kolejnym tradycyjnym, cypryjskim napojem alkoholowym. Ten bezbarwny, wytrawny...
Oktoberfest – niemieckie święto piwa Oktoberfest – niemieckie święto piwa
Oktoberfest to słynne niemieckie święto piwa obchodzone co roku w październiku. Czy znacie genezę tego festynu,...
Celtia Celtia
Celtia (سلتيا) to nazwa tunezyjskiej marki piwa, które produkowane jest od 1925 roku. Obecnie jest to jeden z...
Muzeum Wina w Limassol Muzeum Wina w Limassol
Tradycja produkcji wina na Cyprze jest silna i sięga kilka tysięcy lat wstecz, nie dziwi więc fakt, że produkcji...