Kulinarnym symbolem Portugalii bez wątpienia są sardynki. Serwowane w każdej restauracji, sprzedawane w sklepach, grillowane na placach. Dlaczego są tak popularne?
Portugalia | Sardynki to narodowy przysmak Portugalczyków (sardines by Jeanne Menjoulet na licencji CC BY-ND 2.0)
Jak wyglądają i gdzie żyją sardynki?
Sardynka europejska, nazywana też sardynką atlantycką lub po prostu sardynką jest gatunkiem ryb występującym w Morzu Śródziemnym i Oceanie Atlantyckim, u wybrzeży Portugalii, Francji, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii.
Sardynki mają zielony lub niebieski grzbiet i srebrzysty spód. Charakteryzują się łatwo wypadającymi łuskami, na głowie nie mają ich wcale. Kilkunastoletnie sardynki mogą osiągać do 30 cm długości. Najczęściej poławiane są jednak młodsze okazy, kilkucentymetrowe – ich mięso jest delikatniejsze.
Sardynki w kuchni portugalskiej
Restauracje pachnące grillowanymi sardynkami? To musi być Portugalia! Skosztujemy ich w każdej restauracji, pod wieloma postaciami. W sklepach kupimy je w puszcze: w oleju, sosie własnym albo pomidorach. Portugalczycy, gdy nie mają czasu na ugotowanie obiadu, serwują jedzą właśnie takie sardynki w towarzystwie ziemniaków. Ciekawostką jest, że podczas dnia świętego Antoniego (12-13 czerwca), patrona Lizbony, na każdym kroku dostępne są grillujące się sardynki. Dojdziemy do nich po wspaniałym zapachu.
Portugalia | Sardynki w puszkach (Sardins Boxes by François Philipp na licencji CC BY 2.0)
Właściwości sardynek
Sardynki posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Bogate są w kwasy Omega 3, które korzystnie wpływają na pracę mózgu. Ponadto zapobiegają chorobom serca, chronią przed zapaleniem stawów, zakrzepami i zatorami. Sardynki są także doskonałym źródłem wapnia, białka oraz witamin (A, D, E B1, B2, B6, B12). W przeciwieństwie do innych ryb nie magazynują rtęci, ołowiu i innych metali ciężkich.
100 g sardynek zawiera:
- 168 kcal
- Białko 20,5 g
- Tłuszcz 10 g
- Węglowodany 1 g
- Cholesterol 80 mg
- Wapń, Ca 83 mg
- Żelazo, Fe 1,4 mg
- Magnez, Mg 201mg
- Fosfor, P 269 mg
- Potas, K 360 mg
- Sód, Na 120 mg
- Cynk, Zn 1 mg
- Miedź, Cu 0,12 mg
- Mangan, Mn 0,06 mg
- Magnez, Mg 31 mg
Portugalia | Grillowane sardynki (Grilled Sardines by tomcensani na licencji CC BY-ND 2.0)
Zainteresują Cię również