Algarve ze swoimi skalistymi wybrzeżami i długimi, piaszczystymi plażami jest nie tylko centrum portugalskiej turystyki, ale także prawdziwym królestwem słodyczy.
Portugalia | Pastelaria w jednym z portugalskich miast - tak trudno oprzeć się pokusie (Treats.jpg by Theo K na licencji CC BY-SA 2.0)
Słodki raj dla podniebienia znajdziemy przede wszystkim w tutejszych cukierniach, zwanych pastelaria.
Różne zakątki Portugalii słyną ze swoich wypieków, najbardziej znane są chyba jednak słodkie bułeczki pastel de nata lub pastel de Belém z Lizbony (o nich przeczytasz tutaj).
W wielu recepturach tradycyjnych portugalskich wypieków wykorzystywane są figi, migdały i owoce drzewa świętojańskiego.
Wizyta w portugalskich pastelarias z pewnością będzie ciekawą atrakcją dla turystów, którzy cenią sobie podniebienne uciechy – np. liczne cukiernie w miasteczku Albufeira (w regionie Algarve) oferują pewien lokalny przysmak – Farrobitos. To rodzaj małych, wyśmienitych muffinek. Ich oryginalny przepis, składający się z chleba świętojańskiego, pomarańczy, migdałów, miodu i oliwy z oliwek został w ramach konkursu udoskonalony i ma za zadanie wspierać gastronomię Algarve.
Urządzając sobie wyprawę śladami portugalskich słodyczy nie możemy ominąć klasztoru San José w Lagoa. W jego krużgankach odbywa się w lipcu wystawa „Doce Conventual”, prezentująca tradycyjne słodkości, zarówno wypieki, desery, jak i likiery. Szczególnym zainteresowaniem gości cieszą się słodkie cukierki dom rodrigo z tartych migdałów i żółtek, zawinięte w sreberka.
Klasztor, jako miejsce wystawy nie został wybrany przypadkowo – pod koniec XVI wieku właśnie w kuchniach portugalskich klasztorów upowszechnił się cukier i tam powstały najlepsze portugalskie przepisy.
Portugalia | Wycieczka szlakiem portugalskich słodkości (cakes and mini-cakes from baiona by Ana Bernardo na licencji CC BY-SA 2.0)
Zainteresują Cię również