Sztuka kulinarna Portugalii jest w dużym stopniu oparta na zupach. Stanowią one ważny i lubiany element portugalskiej kuchni.
Spośród wielu pysznych, wymyślnych, czasem „kolorowych” zup, jak np. zupa zielona caldo verde, na szczególną uwagę zasługuje tzw. zupa z kamienia. To ciekawa pozycja w portugalskich menu. Tym ciekawsza, że wiąże się z nią pewna legenda…
Portugalia | Powodzenie zupy z kamienia związane jest z pewną legendą… (My Soup by James Kim na licencji CC BY-SA 2.0)
W samym sercu regionu Ribatejo, w miasteczku Almeirim, znajduje się restauracja „O Toucinho”, której tradycyjnym daniem serwowanym od lat jest właśnie zupa z kamienia – Sopa de Pedra. Dlaczego? Rodzinę późniejszych uznanych restauratorów odwiedził bowiem niegdyś pewien mnich...
Głodny i zmęczony człowiek zapukawszy do drzwi pewnego portugalskiego domostwa, wskazał mieszkańcom trzymany w ręku kamień i zapytał nieśmiało, czy mógłby ugotować z owego kamienia zupę... Zaintrygowani gospodarze zgodzili się. Zaprosili wędrowca do kuchni i z ciekawością obserwowali osobliwe gotowanie. Mnich umył swój kamień, następnie wrzucił go do garnka z wodą, a żeby nieco ulepszyć smak zupy poprosił panią domu o odrobinę oliwy. Następnie o trochę mięsa, ziemniaków, grochu, a także o szczyptę kolendry i innych przypraw.
Kiedy pyszna, aromatyczna zupa była już gotowa, mnich zjadł ją ekspresowo i z wielkim smakiem, na dnie pozostawiając tylko kamień. „Co teraz z tym kamieniem?”, dopytywali się gospodarze. „Dzięki niemu znowu zjem do syta w progach jakichś miłych ludzi…” – odpowiedział wędrowiec.
Ta przypowieść rozsławiła Sopa de Pedra, która z powodzeniem jest serwowana do dziś. Smaczna, sycąca zupa "z kamienia" cieszy się wielkim uznaniem, była nawet jednym z finalistów “7 cudów gastronomii w Portugalii”.
Portugalia | Legenda opowiada o wędrowcu, który stanął u progu pewnego portugalskiego domu z kamieniem w dłoni i zapytał, czy może ugotować sobie z niego zupę (Heart In Hand by Joe Chavez na licencji CC BY-ND 2.0)
Zupa z kamienia (Sopa de Pedra) – prosty przepis
Wariant 1 (nieco odważny i ryzykowny, ale jakże bliski tradycji)
Znajdź duży kamień i udaj się na spacer po okolicy.
Wariant 2
Sopa de Pedra to wspaniała zupa, bowiem – praktycznie rzecz ujmując – można do niej wrzucić wszystko, co tylko ma się w lodówce lub co podpowie wyobraźnia. Jeśli jednak nie lubicie eksperymentować i preferujecie sprawdzone receptury, proponujemy wariant 3.
Wariant 3
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Wędzona szynka (może być też kiełbasa) i plasterki wędzonego boczku
- Kilka ziemniaków
- 2 pomidory
- Kilka marchewek
- Seler
- Cebula
- Liść laurowy
- Sól, pieprz, słodka papryka i oczywiście kolendra
- Czerwona fasolka z puszki (ewentualnie fasolka szparagowa lub groch)
- Makaron (opcjonalnie)
Wykonanie:
Tradycyjnie przygotowujemy bulion z włoszczyzny na mięsku lub kostce rosołowej (wedle uznania). Następnie dokładamy kolejne składniki: ziemniaki, pokrojoną wędzoną szynkę i boczek, przekrojoną na pół cebulę i ząbki czosnku (te dwa ostatnie składniki na końcu wyjmujemy z garnka). Czerwoną fasolkę najlepiej wsypać na ostanie 5 minut gotowania. Pomidory obieramy ze skórki, ich miąższ wyciskamy, a pozostałe części kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy. Jedni preferują Sopa de Pedra z makaronem – dodajemy go wtedy na końcu, inni wolą ją zmiksować, aby była bardziej gęsta. Całość uwieńczamy posiekaną kolendrą.
Portugalia | Sopa de Pedra to gęsta, sycąca zupa z dużą ilością mięsa i różnych rodzajów warzyw, w tym: ziemniaków, marchwi, fasoli i pomidorów (by Robert Grant © All rights reserved)
Zainteresują Cię również





