Każdego roku 11 listopada w Portugalii swoje święto obchodzą kasztany. Są one bardzo popularne w tym kraju, bywają nawet uprawiane. Festa da Castanha to przede wszystkim wszechobecne pieczone kasztany popijane młodym winem oraz tradycyjnym lekkim alkoholem portugalskim – água-pé.
Portugalia | Kasztany można przyrządzać na wiele sposobów, najbardziej popularne w Portugalii są te pieczone (Quentes e Boas by José Carlos Casimiro na licencji CC BY-SA 2.0)
Święto kasztanów, obchodzone w dniu Świętego Marcina, czyli São Martinho, posiada wieloletnią tradycję. W tym uroczystym dniu Portugalczycy z różnych rejonów kraju zajadają kasztany przyrządzane na wiele sposobów.
Kasztany stanowią główny składnik wielu lokalnych przepisów, w tym pieczywa, zup czy likierów.
Uprawy kasztanowca w Portugalii zajmują ok. 30 tys. hektarów, a produkcja tego nasiona (!) wynosi ok. 22 tys. ton rocznie. Najbardziej obfitymi kasztanowo rejonami są: Chaves, Bragança, Portalegre i Guarda. Wśród odmian królują: Longal, Cota, Judia, Rebordã, Matainha, Bária oraz Colarinha.
Pieczenie kasztanów w dniu Świętego Marcina jest w Portugalii bardzo popularne. Takie przysmaki można kupić niemal na każdej ulicy, sprzedawane z charakterystycznych pieców-wózków.
Bardzo prosto jest także przyrządzić pieczone kasztany w domu, wystarczy rozgrzany piekarnik i odrobina soli do posypania. Ponadto można je także gotować, smażyć, urozmaicać nimi smak zupy, mięsa, a nawet deserów. Kasztany są bardzo bogate w węglowodany, potas, fosfor, wapń i magnez oraz błonnik, a więc oprócz wyjątkowego smaku, gwarantują dobre samopoczucie i zdrowie!
Portugalia | Pieczone kasztany sprzedawane są w charakterystycznych wózkach-piecach (Chestnuts vendor by lilivanili na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również