Madera to wyjątkowa wyspa nie tylko pod względem przepięknych krajobrazów i mnóstwa kwitnących kwiatów. Wyspa słynie również z produkowanego tu, najbardziej znanego obok Porto, portugalskiego wina – Madery.
Portugalia | Madera słynie z wyśmienitego wina (casa de madera Con todos los Sentidos Feb 02 by DaFeBa na licencji CC BY 2.0)
Winnice i zbiory na Maderze
Wino produkowane na Maderze pochodzi z winnic w: Funchal, Estreito Câmara de Lobos, Ribeira Brava, Calheta, Fajă da Ovelha, Ponta do Pargo, Porto Moniz, Ribeira da Janela/Seixal, Săo Vicente, Santana, Boaventura, Porto da Cruz oraz Caniço.
Owoce winorośli zbierane są na Maderze już na początku sierpnia. Dojrzewają wtedy słodkie odmiany Malmsey i Bual. Późniejsze odmiany Verdelho i Sercial, które rosną w wyższych partiach gór, zbierane są w połowie września.
Produkcja wina
Produkcja wina Madera to przeszło 300 lat tradycji. Proces produkcji tego wyjątkowego trunku składa się z kilku etapów. Najpierw wino poddawane jest procesowi fermentacji i wzmocnienia alkoholem. Następnie wino przetrzymywane jest przez kilka miesięcy w specjalnym pomieszczeniu, w dębowych beczkach w temperaturze powyżej 40° C. Proces ten nazywa się estufagem. Ostatnim etapem produkcji jest proces dojrzewania w dębowych beczkach w specjalnie podgrzewanych pomieszczeniach o temperaturze 30-40° C.
Historia powstanie wina wiąże się z czystym przypadkiem. A mianowicie wracający z dalekich wypraw portugalscy marynarze zauważyli, że wino, które zostawało w beczkach po zakończeniu wyprawy, jest jeszcze wyborniejsze w smaku. W ten sposób odkryto, że pod wpływem wysokiej temperatury Madera zyskuje swój niepowtarzalny aromat i smak.
Portugalia | Im wino jest dłużej przechowywane tym jest droższe (Madeira Wine Festival by PortoBay Experiences na licencji CC BY-ND 2.0)
Odmiany i jakość
Wino Madera produkowane jest obecnie z czterech podstawowych odmian winorośli. Ich nazwy odpowiadają typom wina. Sercial to wino wytrawne, o jasnozłotej barwie, Vredelho to półwytrawna odmiana o barwie bursztynowej, Boal jest jasnobrązowym, półsłodkim winem, a Malvasia ciemnym, słodkim i aromatycznym. Wina dzielone są również pod względem jakości czyli okresu zbiorów. Wyróżnia się wino Finest – minimum trzyletnie, Reserve – pięcioletnie, Special Reserve – dziesięcioletnie oraz piętnastoletnie – Extra Reserve. Tak jak w przypadku wielu alkoholi cena za butelkę wina Madera uzależniona jest od czasu jego przechowywania, im dłużej, tym wino jest droższe.
Portugalia | Produkcja wina Madera to przeszło 300 lat tradycji (Madeira wine kegs, Old Blandy's Wine Lodge, Funchal, Maderia, Portugal by Paul Mannix na licencji CC BY 2.0)
Jak smakuje Madera?
Smak wina determinuje odmiana winorośli z jakiej zostało wyprodukowane.
- Sercial to jasne wino, o ostrym zapachu i smaku z lekkim posmakiem dojrzałego parmezanu. Jest idealny jako aperitif.
- Verdelho ma bursztynowy kolor i lekko orzechowy i kwaskowy posmak.
- Bual jest ciemniejszy od poprzedniego wina, mocno aromatyczny, z wyczuwalnym smakiem karmelu, czekolady.
- Malvasia to ciężkie, słodkie i ciemne wino o wyczuwalnym smaku palonego karmelu.
Gdzie kupić wino Madera
Na wyspie w wielu miejscach można spróbować i zakupić wino Madera, a także wiele innych alkoholi jak likiery czy trunek o nazwie poncha. Podczas wizyty na wyspie warto odwiedzić Adegas de São Francisco, czyli skład win św. Franciszka, gdzie można odkryć tajniki produkcji oraz skosztować wina.
Portugalia | Smak wina determinuje odmiana winorośli z jakiej zostało wyprodukowane (Madeira wine by Lucy Harper na licencji CC BY 2.0)
Zainteresują Cię również





