Zupa Caldo verde to tradycyjna, portugalska potrawa. Wywodzi się z prowincji Minho, w północnej Portugalii. Podawana jest podczas każdej większej uroczystości.
Portugalia | Zupa Caldo verde (Caldo Verde @ Dona Deola - Higienopolis by Wagner Tamanaha na licencji CC BY-SA 2.0)
Caldo verde przyrządza się z warzyw, głównie ziemniaków i kapusty lub jarmużu. Tę wyśmienitą zupę można zakupić niemal w każdej portugalskiej restauracji. Można ją także przyrządzić samemu w domu. Potrzebne nam będą:
- 500 gram ziemniaków
- 1 pęczek jarmużu lub 500 gram kapusty włoskiej
- 100 gram posiekanej cebuli
- 200 gram kiełbasy wędzonej
- Oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
Pokrojone w kostkę ziemniaki zalewamy wodą lub bulionem warzywnym, dodajemy całe ząbki czosnku, cebulę oraz kiełbasę. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie.
Następnie kiełbasę wyjmujemy, a ziemniaki i czosnek gnieciemy, tak aby powstał krem. Można do tego celu użyć blendera.
Kapustę pekińską lub jarmuż drobno siekamy i dodajemy do naszego kremu, gotujemy około 5 minut.
Portugalia | Caldo verde przyrządza się z warzyw, głównie ziemniaków i kapusty lub jarmużu (Caldo Verde - Spring Green , Chorizo, Broad Bean Soup by Beck na licencji CC BY 2.0)
Ugotowaną kiełbasę kroimy w cienkie plastry i dodajemy do zupy. Dodajemy także natkę pietruszki, oliwę z oliwek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną zupę najlepiej podawać z białym pieczywem i kieliszkiem dobrego wina.
Zainteresują Cię również