Zupa Caldo verde to tradycyjna, portugalska potrawa. Wywodzi się z prowincji Minho, w północnej Portugalii. Podawana jest podczas każdej większej uroczystości.

Portugalia | Zupa Caldo verde
Portugalia | Zupa Caldo verde (by wagnertamanaha )

Caldo verde przyrządza się z warzyw, głównie ziemniaków i kapusty lub jarmużu. Tę wyśmienitą zupę można zakupić niemal w każdej portugalskiej restauracji. Można ją także przyrządzić samemu w domu. Potrzebne nam będą:

  • 500 gram ziemniaków
  • 1 pęczek jarmużu lub 500 gram kapusty włoskiej
  • 100 gram posiekanej cebuli
  • 200 gram kiełbasy wędzonej
  • Oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

Pokrojone w kostkę ziemniaki zalewamy wodą lub bulionem warzywnym, dodajemy całe ząbki czosnku, cebulę oraz kiełbasę. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie.
Następnie kiełbasę wyjmujemy, a ziemniaki i czosnek gnieciemy, tak aby powstał krem. Można do tego celu użyć blendera.
Kapustę pekińską lub jarmuż drobno siekamy i dodajemy do naszego kremu, gotujemy około 5 minut.

Portugalia | Caldo verde przyrządza się z warzyw, głównie ziemniaków i kapusty lub jarmużu
Portugalia | Caldo verde przyrządza się z warzyw, głównie ziemniaków i kapusty lub jarmużu (by beckayork )

Ugotowaną kiełbasę kroimy w cienkie plastry i dodajemy do zupy. Dodajemy także natkę pietruszki, oliwę z oliwek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną zupę najlepiej podawać z białym pieczywem i kieliszkiem dobrego wina.

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Trufle – luksusowy przysmak z Istrii Trufle – luksusowy przysmak z Istrii
Cenne i stanowiące towar luksusowy trufle rosną przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego – m.in...
Ajvar (ajwar) – pasta warzywna Ajvar (ajwar) – pasta warzywna
Ajwar (ajvar) to niezwykle popularna w Chorwacji pasta. Lekko pikantna, idealnie nadaje się do mięsa z grilla, na...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...

 

Przeczytaj również

Portugalia - parki i ogrody

Portugalia nazywana bywa „ziemią łagodnych obyczajów”, a gdzie człowiek czuje się najbardziej spokojny i zrelaksowany?

Cypryjskie alkohole

Cypryjczycy oprócz znakomitej śródziemnomorskiej kuchni i słodyczy, oferują również wyśmienite alkohole. Ogromną popularnością cieszą się: piwa, brandy oraz wina.

Portugalia i warzywa

Portugalczycy uwielbiają ryby (zwłaszcza dorsze i sardynki) oraz mięso wieprzowe. Duże znaczenie w kuchni odgrywają jednak też warzywa, są nieodłącznym…

Już w środę Polska zagra z Portugalią!

Już za dwa dni odbędzie się długo wyczekiwane starcie naszej drużyny narodowej z jednym z faworytów Euro 2012. Polska zagra…

Więcej miłości w kryzysie?

Kryzys ekonomiczny w Portugalii pokazał swoje nowe, dotąd nieznane i nieco zaskakujące oblicze. Okazuje się, że w czasie jego trwania…

Cypr ma nowego prezydenta

Cypr wybrał nowego prezydenta. 28 lutego 2013 roku głową państwa został Nikos Anastasiadis, prawnik i polityk. Jego największym rywalem był…

System Odyseusz

Coraz większa liczba polskich turystów postanawia dodatkowo zadbać o swoje bezpieczeństwo za granicą i zgłasza swój wyjazd w internetowym systemie…

Ukraiński Festiwal Weselny

W dniach 17-18 marca 2012 r. w Tarnopolu odbędzie się Zachodnioukraiński Festiwal Weselny, podczas którego ulicami miasta przejdzie parada panien…