Każdy z nas słyszał o barszczu ukraińskim. Jest to podstawowe danie na Ukrainie, które skosztujemy niemal w każdej restauracji. Zupa ta w Polsce również jest popularna, ale jej przepis znacznie różni się od tej tradycyjnej.
Ukraina | Tradycyjny barszcz ukraiński jest gęsty i składa się z wielu składników (by lukinIgor na licencji Pixabay)
Tradycyjna ukraińska zupa
Polska wersja barszczu często kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Dodaje się do niego grzyby, czasem ziemniaki. Często spożywany jest z krokietami. Nie ma on niestety zbyt wiele wspólnego z tym flagowym daniem naszych wschodnich sąsiadów.
Tradycyjny barszcz ukraiński jest gęsty i składa się z wielu składników, dzięki czemu może zastąpić również drugie danie. Jest to zupa bardzo tłusta, tucząca, ale niezwykle smaczna.
Przy gotowaniu barszczu, bardzo ważne jest dodawanie składników w odpowiednim czasie i proporcjach.
Do przygotowania barszczu potrzebne nam będą:
- 2 l bulionu wołowego;
- 500 g buraków;
- 600 g ziemniaków;
- 300 g białej kapusty;
- 2 duże marchewki;
- 1 korzeń pietruszki;
- 1 duża cebula;
- 4 ząbki czosnku;
- Mąka do zasmażki;
- 100 g koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżka smalcu;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżka octu;
- 2 łyżki margaryny;
- 2 łyżki słodkiej papryki;
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- Liście laurowe;
- Ziele angielskie.
Ukraina | Barszcz ukraiński piękny kolor zawdzięcza burakom (by Desertrose7 na licencji Pixabay)
Sposób przygotowania:
- Pokrojone w paski buraki dusimy na patelni, dodając bulion, smalec, ocet, przecier pomidorowy i cukier.
- Na patelni podsmażamy na maśle marchew, czosnek, cebulę i pietruszkę.
- Do bulionu dodajemy pokrojone paseczki ziemniaki oraz kapustę. Po 15 minutach dodajemy podduszone warzywa, ziele angielskie oraz liście laurowe.
- 5 – 10 min przed końcem gotowania dodajemy zasmażkę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką.
Barszcz ukraiński najlepiej jeść godzinę po ugotowaniu.
Ciekawostką jest, że każdego roku we wrześniu w miasteczku Borszczów, odbywa się Festiwal Barszczu.
Zainteresują Cię również





