Każdy z nas słyszał o barszczu ukraińskim. Jest to podstawowe danie na Ukrainie, które skosztujemy niemal w każdej restauracji. Zupa ta w Polsce również jest popularna, ale jej przepis znacznie różni się od tej tradycyjnej.

Wyspy Kanaryjskie | Tradycyjny barszcz ukraiński jest gęsty i składa się z wielu składników
Wyspy Kanaryjskie | Tradycyjny barszcz ukraiński jest gęsty i składa się z wielu składników (by tanyakikis )

Tradycyjna ukraińska zupa

Polska wersja barszczu często kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Dodaje się do niego grzyby, czasem ziemniaki. Często spożywany jest z krokietami. Nie ma on niestety zbyt wiele wspólnego z tym flagowym daniem naszych wschodnich sąsiadów.
Tradycyjny barszcz ukraiński jest gęsty i składa się z wielu składników, dzięki czemu może zastąpić również drugie danie. Jest to zupa bardzo tłusta, tucząca, ale niezwykle smaczna.
Przy gotowaniu barszczu, bardzo ważne jest dodawanie składników w odpowiednim czasie i proporcjach.

Do przygotowania barszczu potrzebne nam będą:

  • 2 l bulionu wołowego;
  • 500 g buraków;
  • 600 g ziemniaków;
  • 300 g białej kapusty;
  • 2 duże marchewki;
  • 1 korzeń pietruszki;
  • 1 duża cebula;
  • 4 ząbki czosnku;
  • Mąka do zasmażki;
  • 100 g koncentratu pomidorowego;
  • 1 łyżka smalcu;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka octu;
  • 2 łyżki margaryny;
  • 2 łyżki słodkiej papryki;
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • Liście laurowe;
  • Ziele angielskie.

Wyspy Kanaryjskie | Tradycyjny barszcz ukraiński jest tłusty, tuczący, ale niezwykle smaczny
Wyspy Kanaryjskie | Tradycyjny barszcz ukraiński jest tłusty, tuczący, ale niezwykle smaczny (by gro )

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojone w paski buraki dusimy na patelni, dodając bulion, smalec, ocet, przecier pomidorowy i cukier.
  2. Na patelni podsmażamy na maśle marchew, czosnek, cebulę i pietruszkę.
  3. Do bulionu dodajemy pokrojone paseczki ziemniaki oraz kapustę. Po 15 minutach dodajemy podduszone warzywa, ziele angielskie oraz liście laurowe.
  4. 5 – 10 min przed końcem gotowania dodajemy zasmażkę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką.

Barszcz ukraiński najlepiej jeść godzinę po ugotowaniu.
Ciekawostką jest, że każdego roku we wrześniu w miasteczku Borszczów, odbywa się Festiwal Barszczu.

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Dania obiadowe na Cyprze Dania obiadowe na Cyprze
Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest obiad. Te spożywane na Cyprze charakteryzują się różnorodnością...
Słodkie przysmaki prosto z Cypru Słodkie przysmaki prosto z Cypru
Cypr jest miejscem niezwykłym. Turyści odwiedzający wyspę spędzają czas na plaży, zwiedzają wspaniałe zabytki,...
Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...