Każdy z nas słyszał o barszczu ukraińskim. Jest to podstawowe danie na Ukrainie, które skosztujemy niemal w każdej restauracji. Zupa ta w Polsce również jest popularna, ale jej przepis znacznie różni się od tej tradycyjnej.

Smakowity barszcz ukraiński

Ukraina | Tradycyjny barszcz ukraiński jest gęsty i składa się z wielu składników (by lukinIgor na licencji Pixabay

Tradycyjna ukraińska zupa

Polska wersja barszczu często kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Dodaje się do niego grzyby, czasem ziemniaki. Często spożywany jest z krokietami. Nie ma on niestety zbyt wiele wspólnego z tym flagowym daniem naszych wschodnich sąsiadów.
Tradycyjny barszcz ukraiński jest gęsty i składa się z wielu składników, dzięki czemu może zastąpić również drugie danie. Jest to zupa bardzo tłusta, tucząca, ale niezwykle smaczna.
Przy gotowaniu barszczu, bardzo ważne jest dodawanie składników w odpowiednim czasie i proporcjach.

Do przygotowania barszczu potrzebne nam będą:

  • 2 l bulionu wołowego;
  • 500 g buraków;
  • 600 g ziemniaków;
  • 300 g białej kapusty;
  • 2 duże marchewki;
  • 1 korzeń pietruszki;
  • 1 duża cebula;
  • 4 ząbki czosnku;
  • Mąka do zasmażki;
  • 100 g koncentratu pomidorowego;
  • 1 łyżka smalcu;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka octu;
  • 2 łyżki margaryny;
  • 2 łyżki słodkiej papryki;
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • Liście laurowe;
  • Ziele angielskie.

Buraki na barszcz ukraiński

Ukraina | Barszcz ukraiński piękny kolor zawdzięcza burakom (by Desertrose7 na licencji Pixabay

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojone w paski buraki dusimy na patelni, dodając bulion, smalec, ocet, przecier pomidorowy i cukier.
  2. Na patelni podsmażamy na maśle marchew, czosnek, cebulę i pietruszkę.
  3. Do bulionu dodajemy pokrojone paseczki ziemniaki oraz kapustę. Po 15 minutach dodajemy podduszone warzywa, ziele angielskie oraz liście laurowe.
  4. 5 – 10 min przed końcem gotowania dodajemy zasmażkę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką.

Barszcz ukraiński najlepiej jeść godzinę po ugotowaniu.
Ciekawostką jest, że każdego roku we wrześniu w miasteczku Borszczów, odbywa się Festiwal Barszczu.

Zainteresują Cię również

Chorwackie desery i słodycze Chorwackie desery i słodycze
Kuchnia chorwacka jest bogata i różnorodna. Tyczy się to również słodkich przysmaków. Wybierać można spośród...
Meze Meze
Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. mezé. Meze to...
Burek – chorwacka przekąska Burek – chorwacka przekąska
Jeśli odwiedzaliście kiedyś północną Chorwację z pewnością zauważyliście każdego poranka tłumy turystów i...
Kibbeling – holenderski przysmak Kibbeling – holenderski przysmak
Polska słynie z bigosu, Czechy mogą poszczycić się jedynymi w swoim rodzaju knedlami, Holandia natomiast ma...
Desery i słodycze z Cypru Desery i słodycze z Cypru
Na Cyprze skosztujemy wielu wyśmienitych i bardzo słodkich przysmaków. Można tu znaleźć chałwę, lokum, mleczne...
Sery z wyspy Pag Sery z wyspy Pag
Chorwacja słynie nie tylko z doskonałych win czy oliwy z oliwek. Kraj ten może poszczycić się również produkcją...