Na początku lipca w Czetfalwie (Czetowie), wiosce położonej na brzegu Cisy w pobliżu węgierskiej granicy, odbywa się doroczne święto, którego głównym bohaterem stały się smakowite gołąbki.
Ukraina | Apetyczny motyw przewodni lipcowego festiwalu (by Krzysztof Baranski na licencji FreeImages)
Miejscowość słynna do niedawna ze swoich zabytków architektonicznych – cerkwi i dzwonnicy z XVIII wieku – zyskała jeszcze jeden powód, aby ją odwiedzić.
W wiosce Czetfalwa, zamieszkanej głównie przez Węgrów, wymyślono festiwal gołąbków dwa lata temu. Oprócz degustacji głównej festiwalowej potrawy, w programie znajdują się też lekcje czardasza oraz konkursy dzieł gołąbkowych mistrzów. Najbardziej interesujący okazał się konkurs na szybkość. Za długim stołem, jak na sportowym boisku ustawiają się uczestnicy konkursu. A potem „start!” – i zaczynają się zawody. W ubiegłym roku, po wyrównanej walce, zwyciężyła zawodniczka ze wsi Borżawa. Udało się jej w ciągu 5 minut zawinąć 46 gołąbków!
Na Zakarpaciu uważa się, że im gołąbek mniejszy, tym jest smaczniejszy i jeśli dziewczyna zawija prawidłowo gołąbki, będzie dobrą gospodynią. Niewiarygodne, ale potwierdziła to komisja sędziowska: rekordzistą został gołąbek o długości 2cm i 8 mm!
Ukraina | Na Zakarpaciu uważa się, że im gołąbek mniejszy, tym smaczniejszy (Rolling Stuffed Cabbage by The Boreka Diary na licencji CC BY-SA 2.0)
Przepisowe gołąbki (zbliżone rozmiarem do małego palca) Huculi wypełniają kaszą kukurydzianą z grzybami. Węgrzy zawijają w liście kiszonej kapusty wędzony wieprzowy mostek z papryką i torgoni – małymi kawałkami ciasta. A w ogóle, w charakterze warstwy okrywowej wykorzystują wszystko, co rośnie pod ręką: liście kalarepy, chrzanu i dzikiego wina. Farsz jest jeszcze bardziej różnorodny – może być tradycyjny ryż z mięsem (wieprzowiną albo cielęciną), nadzienie z grzybami, z kaszą i wędzoną słoniną i wiele innych. Niektóre receptury powstawały w czasach, kiedy z mięsem bywało krucho, a nakarmić rodzinę trzeba było jednak każdego dnia. Dlatego obecnie można popróbować różnych smaków – i wegetariańskich i mięsnych.
Źródło:
http://www.doroga.ua/
Zainteresują Cię również





