W Użgorodzie odbędzie się w dniach 19-20 listopada festiwal młodego wina „Zakarpackie Beaujolais”. Najlepsi winiarze regionu przedstawią gościom swoje winne arcydzieła. W ciągu dwóch dni festiwalu zaprezentują od 7 do 15 różnych gatunków młodego wina z tegorocznych zbiorów, które zachowało jeszcze aromat słońca, wonnego letniego dnia i świeżych winogron.

Ukraina | W Użgorodzie najlepsi winiarze regionu prezentują gościom swoje arcydzieła
Ukraina | W Użgorodzie najlepsi winiarze regionu prezentują gościom swoje arcydzieła (by nkzs )

Użgorod (Użhorod) jest ukraińskim miastem położonym daleko na zachodzie kraju, tuż przy granicy ze Słowacją, nad rzeką Uż.

„Zakarpacki Beaujolais” to nie tylko degustacja trunków. W czasie festiwalu można dowiedzieć się wiele ciekawych rzeczy o historii winiarstwa na Zakarpaciu i o tradycjach oraz osobliwościach rzadkiego zawodu winiarza.

Tradycja świętowania młodego wina powstała w XIX wieku u winiarzy francuskich, właśnie w regionie Beaujolais. Zbiór winogron zaczynał się tam wcześniej niż w innych regionach Francji, także ich wino dojrzewało wcześniej od innych, a jego fermentacja następowała w czasie transportu barkami po rzece Saône albo wozami do przedmieść Lyonu. Dzięki krótkiemu okresowi dojrzewania Beaujolais zachowuje lekkość i zapach, który jest różny każdego roku i zależy od zbiorów i warunków pogodowych.

Ukraina | Użgorod (Użhorod) jest ukraińskim miastem położonym daleko na zachodzie kraju, tuż przy granicy ze Słowacją
Ukraina | Użgorod (Użhorod) jest ukraińskim miastem położonym daleko na zachodzie kraju, tuż przy granicy ze Słowacją (by provoost )

W dawnych czasach w dniu takiego święta wino lało się rzekami. Rozlewane było w specjalne butelki, nazywane z francuska „pot”. Do 1846 były to butelki o pojemności 1 litra i nosiły nazwę „liońska butelka” („pot lyonnais”) albo „miejska butelka” („pot de ville”), a kiedy jej objętość zmniejszono do obecnej, tradycyjnej 0,46 litra, doprowadziło to prawie do rewolucji wśród miejscowych pijących, którzy poczuli się oszukani.

Butelki 46 cl ustawiano na barze w szeregu i kupujący płacili za metr (!), mierząc długość rzędu „pot”. Na metrze liczono 12 butelek, a trzynastą dodawano zwykle bezpłatnie „na koszt firmy”.
Zakarpaccy winiarze przejęli tradycję święta młodego wina od Francuzów, ale „Zakarpackie Beaujolais” stało się już lokalną tradycją.

Beaujolais | Beaujolais to kraina historyczna we Francji
Beaujolais | Beaujolais to kraina historyczna we Francji (by leermakers )

Zainteresują Cię również

Najważniejsze święta na Ukrainie Najważniejsze święta na Ukrainie
Tradycje świąteczne naszego południowo-wschodniego sąsiada nie różnią się znacznie od tych dobrze nam znanych. Choć...
Wesele na Ukrainie Wesele na Ukrainie
Czas jak bystry potok płynie szybko do przodu, zostawiając za sobą wieki i tysiąclecia, ale ukraińskie obrzędy...
Kto lwowskie piwo pije, ten 100 lat pożyje! Kto lwowskie piwo pije, ten 100 lat pożyje!
We Lwowie pojawił się nowy pomnik mnicha-piwowara z beczką piwa na ramieniu. Pomnik stanął na prospekcie Wolności...
Ukraiński kwas Ukraiński kwas
Kwas to chłodny, aromatyczny napój, który wspaniale gasi pragnienie i orzeźwia. Na Ukrainie znany był już w czasach...
Ukraińskie piwo Ukraińskie piwo
Historia warzenia piwa na Ukrainie liczy wiele stuleci. Piwowarstwo znane było w Rusi Kijowskiej już za czasów...
Kuchnia tatarska Kuchnia tatarska
Będąc na Ukrainie nie sposób nie spróbować tradycyjnej kuchni tatarskiej. Jest ona niezwykle popularna szczególnie...