W Użgorodzie odbędzie się w dniach 19-20 listopada festiwal młodego wina „Zakarpackie Beaujolais”. Najlepsi winiarze regionu przedstawią gościom swoje winne arcydzieła. W ciągu dwóch dni festiwalu zaprezentują od 7 do 15 różnych gatunków młodego wina z tegorocznych zbiorów, które zachowało jeszcze aromat słońca, wonnego letniego dnia i świeżych winogron.

Ukraina | W Użgorodzie najlepsi winiarze regionu prezentują gościom swoje arcydzieła
Ukraina | W Użgorodzie najlepsi winiarze regionu prezentują gościom swoje arcydzieła (by nkzs )

Użgorod (Użhorod) jest ukraińskim miastem położonym daleko na zachodzie kraju, tuż przy granicy ze Słowacją, nad rzeką Uż.

„Zakarpacki Beaujolais” to nie tylko degustacja trunków. W czasie festiwalu można dowiedzieć się wiele ciekawych rzeczy o historii winiarstwa na Zakarpaciu i o tradycjach oraz osobliwościach rzadkiego zawodu winiarza.

Tradycja świętowania młodego wina powstała w XIX wieku u winiarzy francuskich, właśnie w regionie Beaujolais. Zbiór winogron zaczynał się tam wcześniej niż w innych regionach Francji, także ich wino dojrzewało wcześniej od innych, a jego fermentacja następowała w czasie transportu barkami po rzece Saône albo wozami do przedmieść Lyonu. Dzięki krótkiemu okresowi dojrzewania Beaujolais zachowuje lekkość i zapach, który jest różny każdego roku i zależy od zbiorów i warunków pogodowych.

Ukraina | Użgorod (Użhorod) jest ukraińskim miastem położonym daleko na zachodzie kraju, tuż przy granicy ze Słowacją
Ukraina | Użgorod (Użhorod) jest ukraińskim miastem położonym daleko na zachodzie kraju, tuż przy granicy ze Słowacją (by provoost )

W dawnych czasach w dniu takiego święta wino lało się rzekami. Rozlewane było w specjalne butelki, nazywane z francuska „pot”. Do 1846 były to butelki o pojemności 1 litra i nosiły nazwę „liońska butelka” („pot lyonnais”) albo „miejska butelka” („pot de ville”), a kiedy jej objętość zmniejszono do obecnej, tradycyjnej 0,46 litra, doprowadziło to prawie do rewolucji wśród miejscowych pijących, którzy poczuli się oszukani.

Butelki 46 cl ustawiano na barze w szeregu i kupujący płacili za metr (!), mierząc długość rzędu „pot”. Na metrze liczono 12 butelek, a trzynastą dodawano zwykle bezpłatnie „na koszt firmy”.
Zakarpaccy winiarze przejęli tradycję święta młodego wina od Francuzów, ale „Zakarpackie Beaujolais” stało się już lokalną tradycją.

Beaujolais | Beaujolais to kraina historyczna we Francji
Beaujolais | Beaujolais to kraina historyczna we Francji (by leermakers )

Zainteresują Cię również

Wesele na Ukrainie Wesele na Ukrainie
Czas jak bystry potok płynie szybko do przodu, zostawiając za sobą wieki i tysiąclecia, ale ukraińskie obrzędy...
Kutia Kutia
Tradycyjna ukraińska wieczerza wigilijna nie może obejść się bez słodkiego deseru – kutii. Przygotowuje się ją...
Kuchnia ukraińska Kuchnia ukraińska
Czy barszcz ukraiński pochodzi z Ukrainy? Co wspólnego z kuchnią tego kraju mają ruskie pierogi? Czym różnią się...
Najważniejsze święta na Ukrainie Najważniejsze święta na Ukrainie
Tradycje świąteczne naszego południowo-wschodniego sąsiada nie różnią się znacznie od tych dobrze nam znanych. Choć...
Kuchnia tatarska Kuchnia tatarska
Będąc na Ukrainie nie sposób nie spróbować tradycyjnej kuchni tatarskiej. Jest ona niezwykle popularna szczególnie...
Ukraińskie piwo Ukraińskie piwo
Historia warzenia piwa na Ukrainie liczy wiele stuleci. Piwowarstwo znane było w Rusi Kijowskiej już za czasów...