Wrzesień to na Ukrainie miesiąc prawdziwie bogaty w przeróżne imprezy i festiwale, których motywem przewodnim, jeśli nie dawne dzieje czy kultura ludowa, są przepyszne potrawy ukraińskiej kuchni. Tym razem podążamy za kuszącym zapachem placków ziemniaczanych...

Ukraina | Trudno się oprzeć kuszącemu zapachowi ukraińskich draników

Ukraina | Trudno się oprzeć kuszącemu zapachowi ukraińskich draników (Yummy Potato Pancakes With Porcini Mushrooms From Ukrainian Carpathians by MariyaZ na licencji CC BY 2.0)

10 września 2011 roku w centralnym parku miasta Korosteń (w obwodzie żytomierskim) odbył się czwarty międzynarodowy festiwal placków ziemniaczanych.

Na Ukrainie ta wyjątkowa potrawa znana jest pod różnymi nazwami: деруни, терті (картопляні) пля́цки, терчаники, тертюхи, дра́ники, драча́ники, кизлики, ґуґлі, кремзлики, бабка, пертушаники, гейзебубели.

W bieżącym roku organizatorzy festiwalu przygotowali dla swych gości krótki przewodnik:

Wybierając się na imprezę weźcie w lewą rękę koszyk, a w nim duży kawałek smacznego boczku, pęczek świeżej cebuli i bochenek chleba. W prawą rękę – wiadro doborowych ziemniaków, w którym schowacie także strategiczny zapas słodkiej śmietany. A dokąd się udać? Rzecz jasna, że do stolicy „draników”, do Korostenia!

Na miejscu, między stołami kulinarnych rozmaitości, znajdźcie kobietę, która będzie przypominała Waszą mamę, albo teściową – przekupcie ją wygłodzonym spojrzeniem, wypijcie kieliszeczek za jej zdrowie i czekajcie, aż przyrządzi Wam „draniki”. Gotowe? Podziękujcie gospodyni i cieszcie się świętem!

Głównym punktem festiwalu jest konkurs na najsmaczniejsze dieruny (jedno z określeń placków ziemniaczanych). Każdy chętny może stanąć do zawodów z doświadczonymi mistrzami sztuki kulinarnej na równych prawach. Sędziami w konkursie są prawdziwe autorytety, ale każdy z gości może wykupić patent na prawo do degustacji wszystkich rodzajów ziemniaczanej produkcji i wystawiania im osobistej oceny. W ramach festiwalu odbywają się liczne konkursy, quizy i wystawy, które gwarantują gościom festiwalu dobry nastrój i miłe wrażenia.

Pierwszy festiwal odbył się 27 września 2008 roku. Wzięło w nim udział ponad 5 000 gości. Upieczony tego dnia dierun ważył 118 kg i został wpisany do księgi rekordów Ukrainy.

Źródło:
Publikacja materiałów festiwalowych – dzięki uprzejmości redaktorów portalu This is Ukraine Wiaczesława Kozyry i Kostii Kinasza.

Zainteresują Cię również

Najważniejsze święta na Ukrainie Najważniejsze święta na Ukrainie
Tradycje świąteczne naszego południowo-wschodniego sąsiada nie różnią się znacznie od tych dobrze nam znanych. Choć...
Wesele na Ukrainie Wesele na Ukrainie
Czas jak bystry potok płynie szybko do przodu, zostawiając za sobą wieki i tysiąclecia, ale ukraińskie obrzędy...
Ukraińskie piwo Ukraińskie piwo
Historia warzenia piwa na Ukrainie liczy wiele stuleci. Piwowarstwo znane było w Rusi Kijowskiej już za czasów...
Kuchnia ukraińska Kuchnia ukraińska
Czy barszcz ukraiński pochodzi z Ukrainy? Co wspólnego z kuchnią tego kraju mają ruskie pierogi? Czym różnią się...
Kto lwowskie piwo pije, ten 100 lat pożyje! Kto lwowskie piwo pije, ten 100 lat pożyje!
We Lwowie pojawił się nowy pomnik mnicha-piwowara z beczką piwa na ramieniu. Pomnik stanął na prospekcie Wolności...
Kutia - tradycyjna wigilijna potrawa na Ukrainie Kutia - tradycyjna wigilijna potrawa na Ukrainie
Tradycyjna ukraińska wieczerza wigilijna nie może obejść się bez słodkiego deseru – kutii. Przygotowuje się ją...