Wrzesień to na Ukrainie miesiąc prawdziwie bogaty w przeróżne imprezy i festiwale, których motywem przewodnim, jeśli nie dawne dzieje czy kultura ludowa, są przepyszne potrawy ukraińskiej kuchni. Tym razem podążamy za kuszącym zapachem placków ziemniaczanych...

Ukraina | Trudno się oprzeć kuszącemu zapachowi ukraińskich draników
Ukraina | Trudno się oprzeć kuszącemu zapachowi ukraińskich draników (by mariyaz)

10 września 2011 roku w centralnym parku miasta Korosteń (w obwodzie żytomierskim) odbył się czwarty międzynarodowy festiwal placków ziemniaczanych.

Na Ukrainie ta wyjątkowa potrawa znana jest pod różnymi nazwami: деруни, терті (картопляні) пля́цки, терчаники, тертюхи, дра́ники, драча́ники, кизлики, ґуґлі, кремзлики, бабка, пертушаники, гейзебубели.

W bieżącym roku organizatorzy festiwalu przygotowali dla swych gości krótki przewodnik:

Wybierając się na imprezę weźcie w lewą rękę koszyk, a w nim duży kawałek smacznego boczku, pęczek świeżej cebuli i bochenek chleba. W prawą rękę – wiadro doborowych ziemniaków, w którym schowacie także strategiczny zapas słodkiej śmietany. A dokąd się udać? Rzecz jasna, że do stolicy „draników”, do Korostenia!

Na miejscu, między stołami kulinarnych rozmaitości, znajdźcie kobietę, która będzie przypominała Waszą mamę, albo teściową – przekupcie ją wygłodzonym spojrzeniem, wypijcie kieliszeczek za jej zdrowie i czekajcie, aż przyrządzi Wam „draniki”. Gotowe? Podziękujcie gospodyni i cieszcie się świętem!

Głównym punktem festiwalu jest konkurs na najsmaczniejsze dieruny (jedno z określeń placków ziemniaczanych). Każdy chętny może stanąć do zawodów z doświadczonymi mistrzami sztuki kulinarnej na równych prawach. Sędziami w konkursie są prawdziwe autorytety, ale każdy z gości może wykupić patent na prawo do degustacji wszystkich rodzajów ziemniaczanej produkcji i wystawiania im osobistej oceny. W ramach festiwalu odbywają się liczne konkursy, quizy i wystawy, które gwarantują gościom festiwalu dobry nastrój i miłe wrażenia.

Pierwszy festiwal odbył się 27 września 2008 roku. Wzięło w nim udział ponad 5 000 gości. Upieczony tego dnia dierun ważył 118 kg i został wpisany do księgi rekordów Ukrainy.

Źródło:
Publikacja materiałów festiwalowych – dzięki uprzejmości redaktorów portalu This is Ukraine Wiaczesława Kozyry i Kostii Kinasza.

Zainteresują Cię również

Kutia Kutia
Tradycyjna ukraińska wieczerza wigilijna nie może obejść się bez słodkiego deseru – kutii. Przygotowuje się ją...
Wesele na Ukrainie Wesele na Ukrainie
Czas jak bystry potok płynie szybko do przodu, zostawiając za sobą wieki i tysiąclecia, ale ukraińskie obrzędy...
Najważniejsze święta na Ukrainie Najważniejsze święta na Ukrainie
Tradycje świąteczne naszego południowo-wschodniego sąsiada nie różnią się znacznie od tych dobrze nam znanych. Choć...
Ukraińska „goryłka” Ukraińska „goryłka”
Goryłka, gorzałka albo wódka – tradycyjny ukraiński napój alkoholowy. Jest roztworem alkoholu etylowego w wodzie,...
Ukraińskie piwo Ukraińskie piwo
Historia warzenia piwa na Ukrainie liczy wiele stuleci. Piwowarstwo znane było w Rusi Kijowskiej już za czasów...
Kuchnia ukraińska Kuchnia ukraińska
Czy barszcz ukraiński pochodzi z Ukrainy? Co wspólnego z kuchnią tego kraju mają ruskie pierogi? Czym różnią się...