Będąc na Ukrainie nie sposób nie spróbować tradycyjnej kuchni tatarskiej. Jest ona niezwykle popularna szczególnie na Krymie. Różnego rodzaju przekąski sprzedawane są nie tylko w restauracjach, ale także na targach, ulicznych straganach, a nawet na plażach.
Ukraina | Dolma - kapusta faszerowana baranim mięsem (by Alanyadk na licencji Pixabay)
Bogactwo smaków kuchni tatarskiej
Kuchnia tatarska to bogactwo smaków, które nierozerwalnie łączy się z historią kultury tatarskiej. Częste kontakty tego ludu z innymi narodowościami (np. Grekami, Turkami, Ukraińcami czy ludnością kaukaską) spowodowały, że do kuchni tatarskiej trafiały nie tylko nowe przyprawy, ale i całe dania.
Pamiętajmy jednak, że kuchnia to nie tylko jedzenie i jego przygotowywanie, ale także tradycja kulinarna i związane z nią rytuały. Jedną z najważniejszych zasad tatarskiej kuchni jest to, że mężczyźni i kobiety nigdy nie zasiadają wspólnie do jednego stołu. Po drugie: pierwszy do stołu zasiada mężczyzna będący głową rodziny. Po trzecie: nikt nie wstaje od stołu, zanim najstarszych z mężczyzn nie odmówi modlitwy.
Mięso i nabiał w kuchni tatarskiej
Kuchnia tatarska jest zdrowa, lecz niezwykle kaloryczna. Podstawą tatarskich dań jest mięso, a w szczególności baranina. Równie często stosuje się wołowinę oraz mięso wielbłądzie. Podobnie jak muzułmanie, Tatarzy nie jedzą wieprzowiny.
Nabiał oraz ryż są także częstym dodatkiem do tatarskich potraw. Żaden posiłek nie może się także obyć bez warzyw. Ze względu na sprzyjający klimat na Krymie, ich różnorodność jest ogromna. Warzywa są nie tylko składnikami potraw, ale także dodatkami w formie surówek.
Ogromną zaletą potraw tatarskich jest ich świeżość – wiele z nich przygotowuje się wręcz na oczach biesiadników.
Czebureki – tatarskie pierożki
Wiele tradycyjnych potraw tatarskich cieszy się popularnością w całej Rosji oraz w krajach powstałych po rozpadzie ZSRR. Jedną z nich są Czii-Borek, znane wszystkim podróżnikom pod nazwą czebureki. Jest to danie mięsne, choć obecnie można je spotkać także w wersji wegetariańskiej. Farsz z wołowiny i cebuli zawija się w ciasto podobne do ciasta na pierogi. Całość jednak nie jest gotowana, lecz smażona w głębokim oleju.
Czebureki podaje się gorące i takie też się je zjada. Niektórzy w celu dodania im smaku stosują ostre sosy, musztardę lub polewają je stopionym masłem.
Ukraina | Samsa - bułeczki nadziewane baraniną i cebulą (by sergey_kim1992 na licencji Pixabay)
Płow
Innym daniem znanym w wielu krajach (np. w Rosji, Kazachstanie, Kirgistanie), a pochodzącym z kuchni tatarskiej, jest płow. Jest to danie mięsne z ryżem i warzywami. Do jego przygotowania używa się żeberek wołowych lub wieprzowych. Mięso się gotuje, a następnie dzieli na małe kawałeczki. Marchewkę i cebulę kroi się w paski i podsmaża na dużej ilości oleju. Tak przygotowane składniki miesza się z ugotowanym ryżem. Podstawą płowa jest specjalna mieszanka przypraw, w której skład wchodzi między innymi berberys, kurkuma i kmin rzymski.
Kołduny
Kołduny, czyli wszelakiego rodzaju pierogi, to jedne z najpopularniejszych przekąsek tatarskich. Różnią się one kształtem, wielkością, sposobem przyrządzania i farszem.
Farszem kołdunów może być mięso, nabiał, warzywa, a nawet orzechy. Ich wspólną i najważniejszą cechą jest fakt, że muszą być ugotowane w rosole wołowym. Gotowe pierożki odsącza się od rosołu, który podawany jest do nich w filiżance jako dodatek do picia.
Szaszłyki, dolmy i samsy...
Inne znane dania tatarskie to szaszłyki mięsne, sarma (czyli gołąbki zawijane w liście winorośli), babka ziemniaczana, trybuszok (czyli kiszka ziemniaczana), dolma (czyli kapusta faszerowana mięsem baranim), kaszik borek (czyli odpowiednik naszych uszek nadziewanych mięsnym farszem), samsa (bułeczki faszerowane baraniną i cebulą) oraz pierekaczewnik (ciasto makaronowe nadziewane farszem z sera białego i rodzynek).
Ukraina | Słodka bakława (baklava) (by Devanath na licencji Pixabay)
Przekąski
W kuchni tatarskiej jako przekąskę lub dodatek do głównego dania podaje się ostrą surówkę z marchwi, nazywaną także marchwią koreańską lub równie ostro przyrządzonego bakłażana. Marchew ściera się na grubym tarle, a bakłażany kroi w plastry. Starta marchew po zalaniu sosem z octu, oleju i mieszanki przypraw, po odstawieniu na dwie godziny, gotowa jest do jedzenia. Bakłażan przed wymieszaniem z sosem trzeba podsmażyć.
Desery
Oczywiście podczas wakacji należy także dogadzać sobie słodkościami. Dlatego też koniecznie należy skosztować różnych tatarskich deserów np.: chak-chak, tolkush-kaleve, chelpek, baursak.
Jedną z najpopularniejszych słodkości, sprzedawaną nawet na krymskich plażach, jest pakhleve, lub inaczej baklawa (baklava). Ciasto to spotykane jest także w kuchni ormiańskiej i gruzińskiej. Baklawę przygotowuje się z ciasta półfrancuskiego tzw. filo, przełożonego warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów) z cukrem lub miodem. Następnie całość się zapieka. Po upieczeniu chrupiące ciasto kroi się w romby. Przygotowane ciastka przed podaniem polewana się dodatkowo lukrem lub wodą z cukrem.
Wspomnienia z krymskich wakacji
Większość tatarskich potraw jest łatwa w przygotowaniu, a ich przepisy można bez problemu znaleźć w internecie. Dlatego też po powrocie z udanych wakacji na Krymie, warto samemu spróbować je przygotować. Jak wiadomo, gdy przypomnimy sobie smak lokalnego jedzenia, nasze myśli szybko powrócą do miejsca, gdzie je poznaliśmy. A w długie zimowe wieczory nie ma przecież nic przyjemniejszego, niż wspominanie słonecznego lata.
Zainteresują Cię również





