Tradycyjna ukraińska wieczerza wigilijna nie może obejść się bez słodkiego deseru – kutii. Przygotowuje się ją również z okazji Dziadów oraz na stypy.
Ukraina | Kutia - tradycyjne ukraińskie danie (309/365 Holy Eve cooking by Iryna Yeroshko na licencji CC BY 2.0)
Kutia - przepis
Nazwa kutia pochodzi od greckiego słowa kokkos, czyli pestka, ziarno.
Podstawowymi składnikami tej słodkiej potrawy są: pszenica, mak, miód, orzechy oraz inne słodkie dodatki. W niektórych regionach zamiast pszenicy dodaje się ryż lub gotowaną kaszę jęczmienną.
Składniki na kutię:
- 200 g pszenicy;
- 300 g maku;
- Szklanka miodu;
- 100 g suszonych fig;
- 100 g rodzinek;
- 100 g orzechów włoskich;
- 100 g orzechów laskowych;
- 100 g migdałów;
Sposób przygotowania:
Ziarno pszenicy jako podstawowy składnik kutii musi być wcześniej odpowiednio przygotowane. Należy je namoczyć, a później przez kilka godzin gotować. Po ostygnięciu dwukrotnie mielimy je. Dodajemy mak, rozgrzany miód, posiekane owoce oraz orzechy i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną kutię wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Potrawa najlepiej smakuje schłodzona.
Całość możemy ozdobić płatkami migdałowymi lub skórką pomarańczy.
Zainteresują Cię również