Od niepamiętnych czasów znane prawie w całej centralnej i północnej części Ukrainy. Zwykle sporządzano miodowe napoje wykorzystując, jako podstawowy składnik, miód pszczeli – naturalny albo z domieszką cukru i z dodatkiem przypraw, chmielu i drożdży.

Miód - płynne złoto

Ukraina | Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie napojów z miodu (by stevepb na licencji Pixabay

Dzięki zawartości miodu te napoje, podobnie jak kwas, posiadają ważne dla odżywiania węglowodany, składniki smakowe i aromatyczne, kwasy organiczne i inne pożyteczne elementy.

Alkohol w napoju miodowym

W stanie gotowym do spożycia napoje miodowe zawierają przeciętnie 5% alkoholu, ok. 10% cukru i mają przyjemny aromat naturalnego miodu. Zdarza się, że tego typu napoje zawierają podwyższoną zawartość alkoholu powstałego podczas częściowej fermentacji cukru przy współudziale drożdży. W związku z tym, takie napoje miodowe zalicza się do grupy niskoalkoholowych.

Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie napojów z miodu, zwanych na Ukrainie „miodkiem”. Oto przykład receptury, według której powstaje najbardziej popularny napój miodowy, „Ukraiński miodek”.

Przepis na napój miodowy

Składniki: miód pszczeli z dobrym aromatem, przyprawy (cynamon, goździki, kardamon, imbir, mięta, chmiel) i niewielka ilość drożdży piekarnianych.

Należy odważyć 1 kg miodu i rozpuścić go w 5 l ciepłej wody dodając niezbędne przyprawy (według smaku). Otrzymany roztwór miodowy podgrzać i gotować przez 10 minut. Po ochłodzeniu przelać miodową brzeczkę do drewnianej beczułki albo szklanej butli. Aby rozpoczęła się fermentacja alkoholowa, należy dodać 10 g drożdży. Kiedy tylko pojawią się objawy fermentacji, beczkę albo butlę należy postawić w chłodnym miejscu.

Jakość otrzymanego napoju zależy od zawartości miodu w roztworze – im mniej rozcieńczony miód pszczeli, tym napój będzie bardziej szlachetny i o większej zawartości alkoholu.

Zainteresują Cię również

Festiwal Białe Wino 2012 Festiwal Białe Wino 2012
Przygraniczne miasto Berehowe (ukr. Берегове, węg. Beregszász) nad Werką jest uważane za najbardziej „węgierskie”...
Wino Madera Wino Madera
Madera to wyjątkowa wyspa nie tylko pod względem przepięknych krajobrazów i mnóstwa kwitnących kwiatów. Wyspa...
Celtia Celtia
Celtia (سلتيا) to nazwa tunezyjskiej marki piwa, które produkowane jest od 1925 roku. Obecnie jest to jeden z...
Oktoberfest – niemieckie święto piwa Oktoberfest – niemieckie święto piwa
Oktoberfest to słynne niemieckie święto piwa obchodzone co roku w październiku. Czy znacie genezę tego festynu,...
Festiwal wina w Limassol Festiwal wina w Limassol
Cypryjskie wino było sławne już w starożytności. Niektórzy wierzą, że tutejszych trunków kosztował sam Dionizos...
Muzeum Wina w Limassol Muzeum Wina w Limassol
Tradycja produkcji wina na Cyprze jest silna i sięga kilka tysięcy lat wstecz, nie dziwi więc fakt, że produkcji...