Od niepamiętnych czasów znane prawie w całej centralnej i północnej części Ukrainy. Zwykle sporządzano miodowe napoje wykorzystując, jako podstawowy składnik, miód pszczeli – naturalny albo z domieszką cukru i z dodatkiem przypraw, chmielu i drożdży.

Ukraina | Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie napojów z miodu
Ukraina | Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie napojów z miodu (by kim_tan )

Dzięki zawartości miodu te napoje, podobnie jak kwas, posiadają ważne dla odżywiania węglowodany, składniki smakowe i aromatyczne, kwasy organiczne i inne pożyteczne elementy.

Alkohol w napoju miodowym

W stanie gotowym do spożycia napoje miodowe zawierają przeciętnie 5% alkoholu, ok. 10% cukru i mają przyjemny aromat naturalnego miodu. Zdarza się, że tego typu napoje zawierają podwyższoną zawartość alkoholu powstałego podczas częściowej fermentacji cukru przy współudziale drożdży. W związku z tym, takie napoje miodowe zalicza się do grupy niskoalkoholowych.

Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie napojów z miodu, zwanych na Ukrainie „miodkiem”. Oto przykład receptury, według której powstaje najbardziej popularny napój miodowy, „Ukraiński miodek”.

Przepis na napój miodowy

Składniki: miód pszczeli z dobrym aromatem, przyprawy (cynamon, goździki, kardamon, imbir, mięta, chmiel) i niewielka ilość drożdży piekarnianych.

Należy odważyć 1 kg miodu i rozpuścić go w 5 l ciepłej wody dodając niezbędne przyprawy (według smaku). Otrzymany roztwór miodowy podgrzać i gotować przez 10 minut. Po ochłodzeniu przelać miodową brzeczkę do drewnianej beczułki albo szklanej butli. Aby rozpoczęła się fermentacja alkoholowa, należy dodać 10 g drożdży. Kiedy tylko pojawią się objawy fermentacji, beczkę albo butlę należy postawić w chłodnym miejscu.

Jakość otrzymanego napoju zależy od zawartości miodu w roztworze – im mniej rozcieńczony miód pszczeli, tym napój będzie bardziej szlachetny i o większej zawartości alkoholu.

Ukraina | Podstawowym składnikiem napoju miodowego jest miód pszczeli
Ukraina | Podstawowym składnikiem napoju miodowego jest miód pszczeli (by aussiegall )

Zainteresują Cię również

Celtia Celtia
Celtia (سلتيا) to nazwa tunezyjskiej marki piwa, które produkowane jest od 1925 roku. Obecnie jest to jeden z...
Wrześniowy Festiwal Barszczu Wrześniowy Festiwal Barszczu
Na centralnym placu jednego z ukraińskich miast o wdzięcznej nazwie – Borszczczów, odbywa się co roku we wrześniu...
Festiwal wina w Limassol Festiwal wina w Limassol
Cypryjskie wino było sławne już w starożytności. Niektórzy wierzą, że tutejszych trunków kosztował sam Dionizos...
Oktoberfest – niemieckie święto piwa Oktoberfest – niemieckie święto piwa
Oktoberfest to słynne niemieckie święto piwa obchodzone co roku w październiku. Czy znacie genezę tego festynu,...
Kuba – smak rumu i zapach cygara Kuba – smak rumu i zapach cygara
Rum i cygara – jedne z kubańskich symboli. Wiele osób też twierdzi, że tak znakomite rumy i cygara skosztujemy...
Wino Madera Wino Madera
Madera to wyjątkowa wyspa nie tylko pod względem przepięknych krajobrazów i mnóstwa kwitnących kwiatów. Wyspa...