Od niepamiętnych czasów znane prawie w całej centralnej i północnej części Ukrainy. Zwykle sporządzano miodowe napoje wykorzystując, jako podstawowy składnik, miód pszczeli – naturalny albo z domieszką cukru i z dodatkiem przypraw, chmielu i drożdży.
Ukraina | Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie napojów z miodu (by stevepb na licencji Pixabay)
Dzięki zawartości miodu te napoje, podobnie jak kwas, posiadają ważne dla odżywiania węglowodany, składniki smakowe i aromatyczne, kwasy organiczne i inne pożyteczne elementy.
Alkohol w napoju miodowym
W stanie gotowym do spożycia napoje miodowe zawierają przeciętnie 5% alkoholu, ok. 10% cukru i mają przyjemny aromat naturalnego miodu. Zdarza się, że tego typu napoje zawierają podwyższoną zawartość alkoholu powstałego podczas częściowej fermentacji cukru przy współudziale drożdży. W związku z tym, takie napoje miodowe zalicza się do grupy niskoalkoholowych.
Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie napojów z miodu, zwanych na Ukrainie „miodkiem”. Oto przykład receptury, według której powstaje najbardziej popularny napój miodowy, „Ukraiński miodek”.
Przepis na napój miodowy
Składniki: miód pszczeli z dobrym aromatem, przyprawy (cynamon, goździki, kardamon, imbir, mięta, chmiel) i niewielka ilość drożdży piekarnianych.
Należy odważyć 1 kg miodu i rozpuścić go w 5 l ciepłej wody dodając niezbędne przyprawy (według smaku). Otrzymany roztwór miodowy podgrzać i gotować przez 10 minut. Po ochłodzeniu przelać miodową brzeczkę do drewnianej beczułki albo szklanej butli. Aby rozpoczęła się fermentacja alkoholowa, należy dodać 10 g drożdży. Kiedy tylko pojawią się objawy fermentacji, beczkę albo butlę należy postawić w chłodnym miejscu.
Jakość otrzymanego napoju zależy od zawartości miodu w roztworze – im mniej rozcieńczony miód pszczeli, tym napój będzie bardziej szlachetny i o większej zawartości alkoholu.
Zainteresują Cię również





