Od niepamiętnych czasów znane prawie w całej centralnej i północnej części Ukrainy. Zwykle sporządzano miodowe napoje wykorzystując, jako podstawowy składnik, miód pszczeli – naturalny albo z domieszką cukru i z dodatkiem przypraw, chmielu i drożdży.

Ukraina | Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie napojów z miodu
Ukraina | Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie napojów z miodu (by kim_tan )

Dzięki zawartości miodu te napoje, podobnie jak kwas, posiadają ważne dla odżywiania węglowodany, składniki smakowe i aromatyczne, kwasy organiczne i inne pożyteczne elementy.

Alkohol w napoju miodowym

W stanie gotowym do spożycia napoje miodowe zawierają przeciętnie 5% alkoholu, ok. 10% cukru i mają przyjemny aromat naturalnego miodu. Zdarza się, że tego typu napoje zawierają podwyższoną zawartość alkoholu powstałego podczas częściowej fermentacji cukru przy współudziale drożdży. W związku z tym, takie napoje miodowe zalicza się do grupy niskoalkoholowych.

Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie napojów z miodu, zwanych na Ukrainie „miodkiem”. Oto przykład receptury, według której powstaje najbardziej popularny napój miodowy, „Ukraiński miodek”.

Przepis na napój miodowy

Składniki: miód pszczeli z dobrym aromatem, przyprawy (cynamon, goździki, kardamon, imbir, mięta, chmiel) i niewielka ilość drożdży piekarnianych.

Należy odważyć 1 kg miodu i rozpuścić go w 5 l ciepłej wody dodając niezbędne przyprawy (według smaku). Otrzymany roztwór miodowy podgrzać i gotować przez 10 minut. Po ochłodzeniu przelać miodową brzeczkę do drewnianej beczułki albo szklanej butli. Aby rozpoczęła się fermentacja alkoholowa, należy dodać 10 g drożdży. Kiedy tylko pojawią się objawy fermentacji, beczkę albo butlę należy postawić w chłodnym miejscu.

Jakość otrzymanego napoju zależy od zawartości miodu w roztworze – im mniej rozcieńczony miód pszczeli, tym napój będzie bardziej szlachetny i o większej zawartości alkoholu.

Ukraina | Podstawowym składnikiem napoju miodowego jest miód pszczeli
Ukraina | Podstawowym składnikiem napoju miodowego jest miód pszczeli (by aussiegall )

Zainteresują Cię również

Celtia Celtia
Celtia (سلتيا) to nazwa tunezyjskiej marki piwa, które produkowane jest od 1925 roku. Obecnie jest to jeden z...
Festiwal wina w Limassol Festiwal wina w Limassol
Cypryjskie wino było sławne już w starożytności. Niektórzy wierzą, że tutejszych trunków kosztował sam Dionizos...
Wino Madera Wino Madera
Madera to wyjątkowa wyspa nie tylko pod względem przepięknych krajobrazów i mnóstwa kwitnących kwiatów. Wyspa...
Oktoberfest – niemieckie święto piwa Oktoberfest – niemieckie święto piwa
Oktoberfest to słynne niemieckie święto piwa obchodzone co roku w październiku. Czy znacie genezę tego festynu,...
Kuba – smak rumu i zapach cygara Kuba – smak rumu i zapach cygara
Rum i cygara – jedne z kubańskich symboli. Wiele osób też twierdzi, że tak znakomite rumy i cygara skosztujemy...
Portugalskie wino Portugalskie wino
Już w samej nazwie kraju kryje się rdzeń „porto”, będący jednocześnie nazwą najwspanialszego i najbardziej...

 

Przeczytaj również

Najtaniej zjesz w Portugalii!

Choć wycieczki do Portugalii w ofercie biur podróży nie należą do najtańszych (zwykle wyprzedza je Egipt i Grecja), to –…

Park Maksimir

Choć stolica Chorwacji jest nowoczesną metropolią w pełnym w pełnym tego słowa znaczeniu, nie znajdziemy tu wielu biurowców i drapaczy…

Grobowce Królewskie w pobliżu Pafos

Odkryte niedaleko cypryjskiego miasta Pafos grobowce otrzymały taką majestatyczną nazwę, ponieważ sądzono, że tak wspaniale i z przepychem mogli być…

Festiwal wina w Limassol

Cypryjskie wino było sławne już w starożytności. Niektórzy wierzą, że tutejszych trunków kosztował sam Dionizos.

Koloseum (Amfiteatr Flawiuszów)

Rzymskie Koloseum, czyli Amfiteatr Flawiuszów powstało w drugiej połowie I wieku n.e. z inicjatywy cesarzy z dynastii Flawiuszów. Nazwa „Koloseum”…

Kaplica Sykstyńska – 20 faktów i ciekawostek

O Kaplicy Sykstyńskiej w Pałacu Watykańskim powiedziano już wiele, nie będziemy więc powielać kwiecistych opisów na jej temat, a skupimy…

Bakczysaraj

Liczne przewodniki turystyczne nazywają Bakczysaraj (Bachczysaraj) „miastem-muzeum”. Przez teren miasta przepływa rzeka Czuruksu (Zgniła Woda), która dzieli je na dwie…

Ulica Stradun w Dubrowniku – główna promenada

Odwiedzając Dubrownik nie sposób odmówić sobie takiej atrakcji, jak spacer biegnącą przez zabytkowe Stare Miasto ulicą Stradun.