Pielmienie (pielmieni) tak jak większość ukraińskich potraw przygotowuje się na bazie mięsa. Jest to jedna z narodowych potraw na Ukrainie. Skosztujemy jej niemal w każdej restauracji i kupimy w każdym supermarkecie.
Ukraina | Pielmienie to potrawa pochodząca z Syberii (by arzar na licencji Pixabay)
Syberyjskie pierożki
Pielmienie to potrawa pochodząca z terenów wschodnich, z Syberii. Ze względu na ostre warunki pogodowe, danie to cieszyło się bardzo dużym powodzeniem. Potrawa ta jest tłusta, tucząca, ale też niezwykle syta i smaczna. Syberyjskie kobiety przyrządzały je dla swoich mężczyzn wybierających się na połów ryb lub polowanie.
Pielmienie popularne są nie tylko w Rosji, ale i na Ukrainie, a także w Polsce, znane jako pierogi. Rożnią się jedynie kształtem.
Przepis
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
- Pół szklanki ciepłej wody
- Łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 20 dag wołowiny
- 20 dag wieprzowiny
- 2 średnie cebule
- Sól
- Pieprz
Do mąki dodajemy sól, jajka oraz wodę. Całość zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki za pomocą kieliszka lub specjalnej formy do pielmieni.
Mięso oraz cebulę dwukrotnie mielimy. Dodajemy sól, pieprz oraz odrobinę wody.
Na każdy z krążków nakładamy łyżeczkę farszu i zaklejamy. Tak przygotowane pielmienie gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 min.
Pielmienie podaje się z gorącym rosołem i śmietaną lub polane tłuszczem.
Ukraina | Pielmienie to niewielkie pierożki nadziewane mięsem (by Daria-Yakovleva na licencji Pixabay)
Zainteresują Cię również





