Goryłka, gorzałka albo wódka – tradycyjny ukraiński napój alkoholowy. Jest roztworem alkoholu etylowego w wodzie, zwykle w przedziale 30-50% (objętościowo).

Ukraina | Ukraińcy zaczęli wyrabiać goryłkę na początku XVI wieku
Ukraina | Ukraińcy zaczęli wyrabiać goryłkę na początku XVI wieku (by espensorvik )

Historia goryłki

Uważa się, że Ukraińcy zaczęli wyrabiać goryłkę w okresie powstawania Siczy Zaporoskiej, to znaczy na początku XVI wieku. Chętnych do przystąpienia do wolnego kozactwa poddawano próbie, każąc im wypić gorzałkę. „Kozak poczuje gorzałkę na wiorstę” – mówiono. Jednak niektóre badania historyczne dowodzą, że ten mocny napój spirytusowy pojawił się na ziemiach ukraińskich znacznie wcześniej.

Wódka z dodatkiem ziół

Istnieją też różne wersje dotyczące samej nazwy „goryłka”. Ma ona związek ze słowem „gorzeć” (palić się) – według tego wzoru powstała też polska nazwa „gorzałka”. Jednym ze sposobów kontroli mocy wódki jest próba podpalenia kontrolnej porcji. Jeśli zawartość alkoholu jest dostatecznie wysoka, płyn pali się niebieskawym płomieniem, a jeśli C2H5OH jest niewiele, zapłon w ogóle nie nastąpi – stąd i palący się, czyli gorejący napój. Według innej wersji "goryłką”, „gorzałką”, nazywano „gorzkie wino” – samogon pędzony z dodatkiem gorzkich ziół.

W początkowym okresie produkcji wódki końcowy efekt posiadał nieprzyjemny zapach i smak niedogonu (produktów ubocznych fermentacji alkoholowej). Aby je zagłuszyć, ktoś wpadł na pomysł, aby dodać aromatycznych ziół – mięty, anyżu, i innych. A z płynu nastawionego z ognistymi strączkami narodziła się z czasem znakomita „goryłka z pieprzem”. Nie wiadomo, kto jest autorem tego wynalazku, ale można z całą pewnością stwierdzić, że Kozacy Siczy Zaporoskiej używali „pieprzówki” w dużych ilościach.

Ukraina | Goryłka to tradycyjny ukraiński napój alkoholowy
Ukraina | Goryłka to tradycyjny ukraiński napój alkoholowy (by wyi )

Nemiroff

Trzeba przyznać, że jakość ukraińskiej gorzałki przez długi czas pozostawała stosunkowo niska. W Związku Radzieckim produkowano tylko dwa gatunki tej wódki – „Goryłkę” i „Ukraińską goryłkę” o mocy 45%. Odrodzenie narodowego napoju Ukrainy rozpoczęło się dopiero w latach 90-tych, kiedy wymagania rynku zmusiły producentów do podniesienia jakości towarów. Najbardziej jaskrawym tego przykładem jest Nemiroff, która stała się jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się marek na świecie. W Stanach Zjednoczonych duże uznanie zyskała „Ukraińska miodowa z pieprzem” od Nemiroffa właśnie.

Najwyższej jakości gorzałkę produkuje jeszcze jeden z liderów w dziale ukraińskich narodowych napojów – kompania „Sojuz-Wiktan” z Symferopola. Wyroby tego producenta są nagradzane na najbardziej prestiżowych wystawach i degustacjach.

Kilka rad, które mogą okazać się przydatne dla początkujących amatorów ukraińskich goryłek:

    • Nie degustować tego ukraińskiego napoju na pusty żołądek. Zjeść najpierw coś tłustego, albo z olejem, aby spowolnić proces wchłaniania alkoholu przez ścianki żołądka.
    • Nie mieszać mocnych napojów z niskoprocentowymi, na przykład z piwem. Jeśli już nie można tego uniknąć, lepiej zacząć od słabszych, a potem pić mocniejsze.
    • Zjeść coś po każdym kieliszku gorzałki. Ukraińcy mawiali: „Goryłka bez słoniny – jak Moskal bez samowara”. Działanie alkoholu zwartego w wódce (i innych mocnych napojach) jest doskonale neutralizowane przez słoninę, ziemniaki, solone ogórki, kiszoną kapustę, pieczone mięso, chleb, a także przez wiele potraw narodowej kuchni ukraińskiej.

Ukraina | Ukraińska wódka Nemiroff
Ukraina | Ukraińska wódka Nemiroff (by kefraya )

Zainteresują Cię również

Celtia Celtia
Celtia (سلتيا) to nazwa tunezyjskiej marki piwa, które produkowane jest od 1925 roku. Obecnie jest to jeden z...
Festiwal wina w Limassol Festiwal wina w Limassol
Cypryjskie wino było sławne już w starożytności. Niektórzy wierzą, że tutejszych trunków kosztował sam Dionizos...
Wino Madera Wino Madera
Madera to wyjątkowa wyspa nie tylko pod względem przepięknych krajobrazów i mnóstwa kwitnących kwiatów. Wyspa...
Oktoberfest – niemieckie święto piwa Oktoberfest – niemieckie święto piwa
Oktoberfest to słynne niemieckie święto piwa obchodzone co roku w październiku. Czy znacie genezę tego festynu,...
Kuba – smak rumu i zapach cygara Kuba – smak rumu i zapach cygara
Rum i cygara – jedne z kubańskich symboli. Wiele osób też twierdzi, że tak znakomite rumy i cygara skosztujemy...
Portugalskie wino Portugalskie wino
Już w samej nazwie kraju kryje się rdzeń „porto”, będący jednocześnie nazwą najwspanialszego i najbardziej...

 

Przeczytaj również

Kijów

Złote i zielone kopuły cerkwi górują nad tętniącym życiem, zabieganym miastem, gdzie tradycja miesza się z nowoczesnością, a ciche wody…

Pamiątki z Holandii

Czas pobytu w Holandii dobiega końca, pora więc zaopatrzyć się w pamiątki. Co oprócz wspaniałych wspomnień i zdjęć warto przywieźć…

Ceny w Holandii w 2014 roku

Holandia – kraj serów, tulipanów i wiatraków coraz częściej odwiedzany jest przez Polaków. Wielu z nas mieszka tu na co…

Zielona zupa - Caldo verde

Zupa Caldo verde to tradycyjna, portugalska potrawa. Wywodzi się z prowincji Minho, w północnej Portugalii. Podawana jest podczas każdej większej…

Cozido

Nie od dziś wiadomo, że Portugalczycy lubią zjeść nie tylko smacznie i zdrowo, ale też pożywnie. Jednym z najpopularniejszych portugalskich…

Plaża Banje

Plaża Banje, jedna z najpiękniejszych chorwackich plaż, znajduje się w Dubrowniku – turystycznej perełce Dalmacji. Jest to idealne miejsce dla…

Akcja "Kupujemy chorwackie"

W Chorwacji już po raz piętnasty odbyła się promocyjno-handlowa akcja o nazwie "Kupujmo hrvatsko", czyli "Kupujemy chorwackie".

10 rzeczy, które koniecznie musisz zrobić w Madrycie

Wielu z nas zadaje sobie przed podróżą kluczowe pytanie: „co warto robić w danym zakątku świata?”. Madryt obfituje w przeróżne…