Kwas to chłodny, aromatyczny napój, który wspaniale gasi pragnienie i orzeźwia. Na Ukrainie znany był już w czasach Rusi Kijowskiej. Pierwsza wzmianka o kwasie pochodzi z 989 roku, kiedy to kijowski książę Włodzimierz nawrócił swoich poddanych na chrześcijaństwo.

Kronikarz zanotował wówczas: „Należy rozdać narodowi jedzenie, miód i kwas”.

Ukraina | Kwas to chłodny, aromatyczny napój, który wspaniale gasi pragnienie
Ukraina | Kwas to chłodny, aromatyczny napój, który wspaniale gasi pragnienie (by fishermansdaughter )

Kwas zawiera węglowodany, białka, witaminy grupy B, sole mineralne wapnia, manganu, fosforu i magnezu. Kaloryczność 1 litra kwasu chlebowego wynosi 240-330 kcal. Ma też lecznicze działanie, reguluje kwasowość żołądka, wspomaga przemianę materii, przebieg procesów utleniająco-redukcyjnych i właściwego odkładania soli w tkankach kostnych, poprawia pracę układu krążenia, pobudza apetyt.

Słowiański napój bezalkoholowy

Kwas jest chyba jedynym napojem bezalkoholowym, który śmiało można nazwać „typowo słowiańskim”. Pod względem popularności nie może się z nim równać żaden inny napój tego typu. Trzeba jednak stwierdzić, że ostatnio popularność kwasu znacznie się zmniejszyła. I nie należy się temu dziwić: pojawienie się ogromnych ilości produktów-substytutów – słodkich napojów gazowanych, wód mineralnych i soków – nie mogło pozostać bez wpływu na zachowanie się konsumentów, mających tak szeroki wybór napojów chodzących.

Kwasy i napoje kwasowe

Na Ukrainie pod nazwą „kwas” produkuje się kwas „żywy” (z naturalnej fermentacji) i napoje kwasowe. Nawiasem mówiąc, u sąsiada, w Rosji, „kwasem” może się nazywać wyłącznie napój naturalnie fermentowany, co zapisano kilka lat temu w normie państwowej.

Podstawowa różnica między kwasem naturalnie fermentowanym i kwaśnym napojem polega na technologii wytwarzania. O ile „żywy” kwas jest w całości produktem naturalnym i wytworzony jest z żytniego i jęczmiennego słodu na drodze rzeczywistej fermentacji, to technologia wytwarzania kwaśnych napojów bardziej przypomina „lemoniadową”. Przewiduje ona mieszanie aromatycznej podstawy, cukru, kwasu cytrynowego, konserwantów i dwutlenku węgla, i rozlewanie napoju do butelek. Prawdę mówiąc, przeciętny konsument niechętnie wnika w subtelności produkcji napoju i kieruje się przede wszystkim jego smakiem. A różnica między naturalnym kwasem, a kwaśnym napojem bezsprzecznie istnieje.

Wytwarzanie i dystrybucja kwasu, to sprawa dosyć złożona. Okresu produkcji jest dosyć długi, od trzech dni do tygodnia, natomiast trwałość napoju jest niewielka i w beczkach nie może być przechowywany dłużej niż dwa-trzy dni. Dlatego producenci rozlewają kwas nie tylko w beczki i kegi (metalowe beczki), ale i w butelki.

Pasteryzacja kwasu przed rozlaniem do butelek pozwala przedłużyć jego trwałość z 3 do 60 dni.

Producenci kwasu

Kwas produkuje na Ukrainie wiele zakładów, ale niekwestionowanym liderem na tym rynku jest zaporoski zakład napojów bezalkoholowych, znany jako ZAO „BAN”. Wytwarza on wyłącznie naturalny kwas marki „Jaryło” w pięciu odmianach. Drugie miejsce w rankingu ukraińskich producentów kwasu zajmuje OOO „Kwas Monastyrski”. Wypuszcza on sześć odmian napoju pod jedną marką. Trójkę liderów zamyka kijowska OAO „Rosinka”. Zakład w Kijowie od dawna zajmuje się produkcją kwasu, a także innych napojów bezalkoholowych, niskoalkoholowych, wód mineralnych oraz soków. Czwartym co do wielkości producentem kwasu jest lwowska kompania „Pierwszy browar prywatny”. Obecnie wypuszcza ona na rynek „Lwowski kwas” w dwóch odmianach.

Ukraina | Sprzedaż kwasu
Ukraina | Sprzedaż kwasu (by midom )

Ceny kwasu

Kwas zawsze był napojem narodowym, dostępnym dla szerokiej rzeszy konsumentów, dlatego wszyscy producenci, w taki czy inny sposób, starają się podtrzymać renomę kwasu lokując swoją produkcję w niskich i średnich przedziałach cenowych.

Cena kwasu zależy od jego opakowania. Litr kwasu z beczki kosztuje ok. 2 hrywien, natomiast w butelce jest droższy o ok. 35 kopiejek. Taniej, bo za ok. 2 hrywny, można kupić kwas w butelce o pojemności 1,5 l.

Sytuacja na rynku

Kwas jest uważany za jeden z najbardziej perspektywicznych produktów rynku napojów bezalkoholowych. Zapotrzebowanie na kwas stale rośnie, asortyment i jakość produkcji również. Na rynku tego napoju na Ukrainie obserwuje się następujące tendencje:

  • Wzrost kultury konsumpcji i łagodzenie sezonowości rynku kwasu.
  • Wzrost wymagań konsumentów, co do jakości produktu.
  • Rozwój kierunku kegowego i współpraca z sektorem hotelarskim i restauracyjnym.
  • Rozszerzenie geografii dystrybucji kwasu.
  • Modernizacja linii produkcyjnych, doskonalenie receptur oraz rozszerzanie asortymentu.

Ukraina | Lwowski Kwas Taras – Квас Тарас
Ukraina | Lwowski Kwas Taras – Квас Тарас (by slavutich )

Różne rodzaje kwasów

Kwas chlebowy

Jeden z najbardziej popularnych i ulubionych na Ukrainie napojów. W XVIII-XX wieku przygotowywano kwas w sposób następujący: podpieczony chleb żytni zalewano wrzątkiem, studzono do temperatury pokojowej, dodawano trochę drożdży, przykrywano i wystawiano na kilka dni w ciepłe miejsce, uważając, aby kwas nie skisł nadmiernie. Przed użyciem napój odcedzano i rozlewano do butelek, a po zakorkowaniu przechowywano w piwnicy. Niektóre gospodynie dodawały zaparzony i ostudzony chmiel.

Kwas był w użyciu przez okrągły rok, a zwłaszcza wiosną i latem, kiedy zaprawiano nim zielony barszcz. Kwas również obecnie jest popularnym ludowym napojem.

Kwasy lecznicze

W zależności od potrzeb, można przyrządzać kwas z dodatkiem ziół leczniczych. Na przykład kwas z jaskółczego ziela działa korzystnie w przypadku pewnych zmian chorobowych na skórze. Kwas z mięty pomaga tym, którzy cierpią na nadciśnienie, nerwicę albo bezsenność. Kwas z ryżu pomaga oczyszczać organizm z soli, a kwas z bobu, grochu czy soi poprawia pracę wątroby.

Kwas miodowy

Kwas miodowy z rodzynkami stosuje się w celu podniesienia odporności organizmu, poprawy działania układu krążenia, w profilaktyce chorób przeziębieniowych.

Jak go przyrządzić? Pokroić cytrynę razem ze skórką na cienkie plasterki, wymieszać z 400 g miodu, dodać 400 g rodzynek. Mieszankę należy zalać 4 l chłodnej przegotowanej wody, wymieszawszy w niej uprzednio łyżkę mąki żytniej i 10 g drożdży. Na drugi dzień dolać jeszcze 1 litr wody. Kiedy cytryna i rodzynki wypłyną, należy płyn odcedzić i rozlać do butelek, włożywszy do każdej z nich po kilka rodzynek. Butelki należy przechowywać w lodówce w pozycji leżącej.

Zainteresują Cię również

Portugalskie sery Portugalskie sery
Portugalczycy często sięgają po aromatyczne wina, słodkie desery, suszonego dorsza oraz sery, które dodawane są do...
Portugalskie pączki malasada Portugalskie pączki malasada
Portugalczycy analogicznie do naszego Tłustego Czwartku świętują Tłusty Wtorek (Mardi Gras), wypadający tuż przed...
Bacalhau á bras Bacalhau á bras
Bacalhau á bras to popularne, tradycyjne portugalskie danie. Przyrządza się je z suszonego, solonego dorsza. Jest...
Zielona zupa - Caldo verde Zielona zupa - Caldo verde
Zupa Caldo verde to tradycyjna, portugalska potrawa. Wywodzi się z prowincji Minho, w północnej Portugalii....
Słodkości z Algarve Słodkości z Algarve
Algarve ze swoimi skalistymi wybrzeżami i długimi, piaszczystymi plażami jest nie tylko centrum portugalskiej...
Węgry – wakacje w rytmie czardasza Węgry – wakacje w rytmie czardasza
Któż z nas nie zna słynnych placków po węgiersku, które zamówić można niemal w każdej restauracji? Z Węgier...